Annons
Matresa i Skaraborg.

Vad sägs om en roadtrip mellan mysiga gårdsbutiker och restauranger? Skaraborg bjuder på genuina matupplevelser där schysta råvaror står i fokus. Foto: Tobias Andersson (tv) Emelie Nielsen (th).

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Upplev Skaraborg
Partner

12 gastronomiska måsten i Skaraborg

Utforska Sveriges hemliga skafferi Skaraborg! Här står lokalproducerat i fokus med mysiga gårdsbutiker, passionerade krögare och välbevarade traditioner – som gjort för en roadtrip i gastronomins tecken.

Text: • 2022-05-19 Uppdaterad 2022-05-19

1. Bjertorp slott, Kvänum

Vad sägs om en 4-rätters middag i historisk slottsmiljö? Strax väster om Falköping igger Bjertorp slott där säsongsbaserade råvaror från bygden sätter grunden till menyn. Njut av plattfisk med vit sparris från Hjo, stenbitsrom med färskost från Löt och stekt anbröst med ramslök. Restaurangen är dessutom certifierad av ”Smaka på Västsverige” – en slags garanti för bästa tänkbara råvaror från just Västsverige. Missa inte att strosa i den ljuvliga trädgården som breder ut sig runtom slottets vackra sekelskiftesarkitektur och bjuder på sagolik stämning.  

2. Forshems gästgivaregård, Götene/Kinnekulle

Sväng förbi Sveriges äldsta gästgivaregård för riktig slowfood – det vill säga mat lagad med kärlek, tid och i detta fall till stor del ekologiska råvaror. Här på Forshems gästgivaregård vill man gynna den lokala landsbygden och traditioner och menyer varierar utefter säsong. Det är viltkött från Kinnekulle, fisk från Vänern och frukt och grönt från närliggande skogar och lokala bönder. Gårdens historia sträcker sig ända tillbaka til 1280-talet och är idag såväl ett historiskt som ett gastronomiskt besöksmål.  

3. Restaurang Sjöboden, Kållandsö (Lidköping)

Kila ner till Spikens hamn för lokala delikatesser av högsta kvalitet. Fiskrestaurangen Sjöboden ligger i hamnen på Kållandö, inte långt från Läckö Slott, och är ett måste för fisk- och skaldjursälskare. Här kommer fisk och löjrom från Vänern, skaldjuren från Västkusten och lamm, vilt och kalkon från lokala producenter. Inte konstigt att även Sjöboden bär ”Smaka på Västsveriges certifiering”. Den gamla sjöboden har funnits här i över 100 år och användes en gång i tiden som iskällare. På 80-talet gjordes boden om till caféverksamhet och sedan dess har den sällan legat tom.

4. Sill & dynamit, Mariestad

Det är till gästhamnen och Sill & Dynamit du ska bege dig när du kommer till Mariestad. Här får du både vacker utsikt, rogivande vågor och lokalproducerad mat. På menyn står smörstekt gös, matjesill, nässelsoppa och ångade rabarber, för att nämna lite. Här såldes en gång i tiden, som namnet avslöjar, allt från sill till dynamit men specerihandeln agerade också mötesplats för lokalborna. Lite som idag. En mötesplats med deli och säsongsbaserade middagar. Missa inte den egenproducerade ölen Esplanad!

5. Mellbygatans ost & delikatesser, Lidköping

Alla ost- och delikatessälskare se hit! På Mellbygatans ost & delikatesser i Lidköping kan du köpa med dig svenska ostar från små, ekologiska mejerier och delikatesser så som ramslökssill och charkuterier. Eller varför inte svänga förbi för en lite lyxigare lunch eller middag på den mysiga innergården. Här finns dessutom omkring 100 sorters hantverksproducerad öl samt ett eget mikrobryggeri. Dessutom är Mellbygatans ost & delikatesser certifierad med utnämnelsen ”Smaka på Västsverige”. 

6. Hållbar, Skövde

Hållbar är en ambitiös restaurang mitt i Skövde som lagar massor med grönt och med hållbarhet i fokus. Veckomenyn varierar med allt från bakade betor med getostkräm och linguine med tryffel och svamp till nattbakad karré med chimichurri. På fredagarna kan du slinka in på en AW-buffé eller så spanar du in systerrestaurangen Matbar, som ligger på bottenvåningen, och är en mindre vinbar, tapaskrog – ja stället du slinker in för något gott kvällstid. Rätterna har sydamerikanska influenser och en vinlista indelad i kategorierna god, godare, godast.  

7. Den lilla krogen, Skövde

Älskar du mat kommer du att gilla Den lilla krogen i Skövde. Här äter man sparris på våren, vilt på vintern och däremellan så mycket ekologiskt och säsongsbetonat som går att finna. På menyn finner du allt från klassiska ostron till vit sparris med vårtryffel, entrecoté från Skövde slakteri och bakad röding. En slags mix av Norden möter Frankrike, något som också fångas upp i inredningen med roströda tegelväggar, vita kakelplattor och stora industriella fönster.

8. Löfwings Ateljé och Krog, Falköping

Kombinera konst och gastronomi på natursköna Löfwings Ateljé och Krog. Vid Hornborgasjöns södra strand finner du denna rogivande och inspirerande kulturoas. Här har Göteborgsoperan spelat inför en publik på 2000 personer i slänten ovanför lusthuset och den som vill kan checka in i ett av rummen på gästhemmet. Men största anledningen att resa hit är för Göran Löfwings naturinspirande konst och den goda maten. Testa rökt gåsbröst från Hornborgasjön, örtmarinerade rödbetor, egeninlagda sillar eller dovhjort från Kinnekulle. Eller vad sägs om en konstnärssallad med tuppbröst och rostade grönsaker?

9. Knistad herrgård, Skövde

Den ockragula herrgården är inte bara sagolikt vacker, här serveras mat på råvaror från trakten, ja oftast från herrgårdens egna trädgård och marker. Matfilosofin är enkel. ”Livet är för kort för att bara äta gott på fredagar, bara älska på lördagar samt att dricka dessertsnaps till sillen”. Här på Knistad Herrgård serveras vilt skjutet i eget jaktlag och de klassiska måltiderna serveras i den ljuvliga matsalen och i vinterträdgården, perfekta miljöer för att få axlarna att sjunka.

10. Krubb, Töreboda

Sväng ner till Göta Kanal och Töreboda gästhamn för en redig lunch sprungen ur kärlek till bygden. På restaurang Krubb har varken grönsak eller korv färdats särskilt långt, fisken är miljömärkt och kött och mejeri från svenska gårdar. På menyn står allt från potatistortilla med dill, rökt lax och citronkräm och varm rödbetsallad med dinkel och grillost till honungsglacerad karré. Köp med dig något gott från restaurangens butikshylla och spana in de återkommande musikquizkvällarna som går av stapeln fredagskvällar.

11. Herrtorps qvarn, Skara

I ett rogivande och grönskande landskap vid ån Flian ligger Herrtorps Qvarn – en historisk kvarn med mat och boende som andas sjö, skog och jordbruk. Här äter du mestadels fisk så som bäckforell med ramslök, Väneröring och smörstekt gösfilé. Men här serveras också vilt och vegetariskt. Stanna över natten och missa inte en utflykt med ångloket som tuffar mellan Skara och Lundbrunn.

12. Falbygdens osteria, Falköping

Falbygdens osteria bär en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1878 och drivs idag av femte generationens ostföretagare. Idag kommer du för ostarna och den läckra delikatessbuffén. I kyldisken hittar du över 150 sorters ostar, perfekt att köpa med sig för en picknick! Eller så bokar du in en ostprovning där du får chansen att prova ostbrickor av olika storlekar samt lära dig mer om ostens historia.

Omnämnda i White Guide & mer inspiration

Majoriteten av restaurangerna ovan rekommenderas av White Guide som årligen listar landets bästa restauranger. Blir du sugen på mer? Klicka här för fler unika matupplevelser och gårdsbutikrundor – perfekt för din roadtrip i Skaraborg. Dessutom inspiration till andra upplevelser och aktiviteter i Skaraborg!


Text: • 2022-05-19
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen