Annons

Foto: t.v.: ÖBB. t.h: TVB St. Anton am Arlberg.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes Turistbyrå
Partner

3 sommartips i Österrike

Sommaren är en fantastisk tid att uppleva Österrike. Vi delar med oss av tre platser du inte får missa på resan!

Text: • 2024-03-05 Uppdaterad 2024-03-05

St Anton am Arlberg – vandra och cykla i bergen

St Anton am Arlberg är en av Österrikes mest ikoniska skidorter men minst lika trevlig att besöka om sommaren! Skidliftarna, som även sommartid gör det enkelt att ta sig upp i bergen ligger centralt mitt i St Anton. Ytterligare ett plus är att även järnvägsstationen ligger i anslutning till byn vilket gör att det är enkelt att ta sig med tåg hela vägen fram.

Arlberg är känt för sin unika flora som förvandlar bergen till ett färgsprakande blomsterparadis. Om det är vandring som lockar finns en uppsjö av välmarkerade leder att välja mellan, från lätta promenader till högalpina strapatser. En favoritled som kan vandras i tre etapper är Arlberg Trail som binder samman St Anton med fyra andra byar i området. Men även cykelsport är stort – främst mountainbike men även landsvägcykel och e-bike. För att inte tala om golf – få banor har lika vackra omgivningar som den i St Anton!

Naturen i St Anton am Arlberg lockar till vandring, som här i Moostal-dalen. Foto: TVB St. Anton am Arlberg/Patrick Baetz.

Ett populärt utflyktsmål ett par kilometer utanför St Anton är Verwalltal. Ett aktivitetsparadis för alla åldrar som ligger vackert beläget vid en grön sjö. Hit kommer man för att njuta av den rofyllda miljön och tystnaden, men också för att testa på några av de äventyrliga aktiviteterna som erbjuds. Här finns bland annat en klätterpark, en lekplats för barn och cykelområdet EldoRADo som har ett ”pumptrack” där man bygger upp fart genom att röra kroppen, du behöver alltså inte trampa. En häftig upplevelse som garanterat gör att du får i gång pulsen!

I St Anton am Arlberg finns gott om restauranger, kaféer och barer. Foto: TVB St. Anton am Arlberg/Christoph Schoech.

För att vara en liten by så har St Anton am Arlberg ett rikt nöjesutbud med flera välrenommerade restauranger och många kaféer och barer. När du kommer hem efter en dags aktiviteter är det skönt att slå sig ner på en uteservering för att njuta av något uppfriskande i solnedgången. Ett smart spartips är att nyttja sommarkortet som du får om du övernattar i St Anton. Med St Antons sommarkort får du bland annat fritt inträde på sevärdheter och gratis transport på lokalbussar.

Läs mer om St Anton am Arlberg här!

Salzburg – upplev kulturstaden i sitt esse

Salzburg är en riktig sommarpärla, känd för många som Mozarts födelseplats och inspelningsplats för musikalklassikern Sound of Music. Österrikes fjärde största stad ligger otroligt naturskönt, inbäddad mellan bergen och med den gnistrande floden Salzach som rinner genom staden. Detta i kombination med den bedårande barockarkitekturen och stadens rika historiska musikaliska arv gör att det inte känns som en överraskning att Salzburg finns med på Unescos världsarvslista.

Ett givet ställe att börja sin utforskning av Salzburg är i stadens gamla delar, med sina pampiga barockbyggnader och medeltida gränder som slingrar sig åt alla håll. Här står man nästan öga mot öga med den imponerande fästningen Hohensalzburg som tronar över staden. För den som vill uppleva fästningen rekommenderas att promenera upp eller ta linbanan. Från Hohensalzburg, som byggdes redan 1077, har man fantastiska panoramavyer över hela staden.

Vackra Salzburg med Hohensalzburg i bakgrunden. Foto: Oesterreich Werbung/Sebastian Scheichl.

Även Mirabellträdgården på höger sida av Salzach är en fröjd för ögat. Denna park bakom Schloss Mirabell är särskilt vacker på våren och sommaren då trädgården fylls av frodiga blommor.

Varje sommar förvandlar Salzburgfestivalen staden till en gigantisk scen. Då är kulturstaden Salzburg i sitt esse och över 250 000 kulturälskare från hela världen kommer hit för att njuta av opera, teater och konserter i världsklass. Årets festival pågår mellan 19 juli och 31 augusti.

Mozartskulor är nästan ett måste när man är i Salzburg. Foto: Oesterreich Werbung/Marion-Carcel.

Sammanfattningsvis bjuder Salzburg på en magisk sommarupplevelse med en perfekt blandning av kultur, historia och naturlig skönhet. Ett smart tips om du planerar att göra mycket sightseeing i Salzburg är att köpa ett Salzburg Card som ger dig gratis inträde till turistattraktioner och museer, gratis kollektivtrafik och många andra rabatter.

Här kan du läsa mer om vad du kan uppleva i Salzburg.

Grossglockneralpvägen – Alpernas vackraste panoramaväg

Sugen på en roadtrip utöver det vanliga? Den högalpina vägen Grossglockner Hochalpenstrasse sägs vara en av de vackraste vägarna i världen. Den 48 kilometer långa vägen tar dig hela hela vägen upp till Österrikes högsta berg, Grossglockner.

Passa på att njuta av panoramavyerna, men håll också ett öga på vägen! Under resan gäller det att klara av 36 kurvor, både uppför och nerför, fram till Hochtor på 2 504 meters höjd. Den högsta punkten som går att köra till ligger faktiskt ännu högre: på 2 571 meters höjd på Edelweiss-Spitze, som man når via en sidoväg. Härifrån kan man njuta av en hisnande utsikt över 30 toppar som når över 3 000 meter.

Grossglockner Hochalpenstrasse tar dig upp på Edelweiss-Spitze. Foto: Grossglockner Hochalpenstrasse/AG/Michael-Stabentheiner.

Missa inte heller att stanna till och njuta av naturen och de intressanta utställningarna som finns längs vägen. Längs vägen finns även flera lekplatser och temavandringsleder, har du tur så skymtar du kanske någon av ”the high five” – stenbock, kungsörn, murmeldjur, apollofjäril och alphumla som är några av djuren som lever i den högalpina miljön.

Upptäck omgivningarna till fots utmed spännande temavandringsleder. Foto: Grossglockner Hochalpenstrasse AG/Michael-Koenigshofer.
Mmurmeldjuret är ett av “the big five” uppe i bergen. Foto: Grossglockner Hochalpenstrasse AG/Martina Gebert.

Längs Grossglockner Hochalpenstrasse har flera laddstationer installerats vilket gör det enkelt att upptäcka området med elbil. Grossglockner E-Genusstour kallas för Österrikes första roadtrip för elbilar. Den 230 km långa rundturen tar dig genom landskapen i Nationalpark Hohe Tauern i Salzburg, Osttirol och Kärnten, och fortsätter över Grossglockner Hochalpenstrasse. Ett tätt nätverk av laddstationer längs hela rutten garanterar en säker och miljövänlig körupplevelse!

Läs mer om Grossglockner Hochalpenstrasse här!


Text: • 2024-03-05
PartnerÖsterrike

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top