Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

4 sköna storstäder i Spanien som inte är Barcelona – men som du borde besöka

Barcelona är svenskarnas absoluta resefavorit som ständigt toppar listorna över de mest besökta platserna i Spanien – och världen. Men utanför Gaudis hemort finns det andra guldkorn att hitta. LÙ�t oss vidga dina vyer.

Text: Spanska Turistbyrån • 2018-09-06 Uppdaterad 2021-06-23

Spanien är det land som vi svenskar helst åker till när det nalkas semester och förutom landets öar är det Barcelona som lockar de allra flesta turister.
Att det är just Kataloniens huvudstad som blivit populärt är fullt förståeligt med tanke på stadens läge vid Medelhavet, kulturen och maten. Men det finns fler fantastiska platser att besöka i semesterparadiset Spanien.
Vi listar fyra städer du borde kolla när suget efter en resa söderut pockar på.    

1. San Sebastian

Norra Spaniens trofé, San Sebastian, är trots sitt något svalare klimat ett utmärkt semestermål. Tack vare La Concha, stranden nära centrum som flera gånger utsetts till världens bästa, kan du spendera dagen i solen – eller i havet.

Annars är det maten som lockar i San Sebastian. Restauranger som fått en eller flera stjärnor i Guide Michelin duggar tätt, och staden är de facto den plats i världen med flest stjärnrestauranger per capita. Besök Boda Berri för fantastisk pintoxos eller, om plånboken tillåter, Azark för riktigt god baskisk mat.

Om du har möjlighet, åka gärna hit 20 januari och fira San Sebastian Day. Festligheterna tar fart redan en minut efter midnatt då stadens borgmästare hissar en flagga i stadshuset ackompanjerad av en trumorkester. Efter den imponerande ceremonin fortlöper en dag av musik, mat och underhållning. 

4 sköna storstäder i Spanien som inte är Barcelona – men som du borde besöka
Hitta lugnet i vackra San Sebastian. Foto: Istock

2. Sevilla

Nyligen utsåg Lonely planet Sevilla till världens bästa resmål att besöka 2018, och mer än så behöver man knappt veta. Men om du har planer på att ta dig hit, missa då inte Alcázar. Ett palats som tjänar som både temporärt hem åt den spanska kungafamiljen och som sevärdhet för allmänheten. Här är allt från arkitekturen och trädgårdarna till interiörer ett skådespel för ögat.

Ett annat måste i Sevilla är stadens gamla stadsdel tillika de tidigare judiska kvarteren, Santa Cruz. Här finns fullt av små gränder och mysiga barer. De små gatorna ger också skydd mot solen under de heta timmarna, därför är detta ett trevligt besöksmål även mitt på dagen. 

När det gäller mat ligger Sevilla i framkant och här finns allt ifrån klassiska, spanska rätter till en gedigen mängd vegetariska alternativ. Ett hett tips är Petit Comite. Här erbjuds både spansk tapas och större varmrätter. Flertalet rätter på menyn är också helt utan kött eller fisk, så här finns något för alla.

 

4 sköna storstäder i Spanien som inte är Barcelona – men som du borde besöka
I Sevilla kan du hitta både storstadspuls och gemytliga stråk. Foto: Istock

3. Granada

Förutom Sevilla finns en annan, mer dold, pärla i Andalusien –  Granada.
Börja dagen på stadens torg, Plaza Bib-Rambla och kaféet Gran Café. Här kan du njuta av en god kopp kaffe och samtidigt kika på folkvimlet medan staden vaknar.
En annan plats som du inte bör missa är slotts- och borgsområdet La Alhambra med anor tillbaka till 1250-talet. Tack vare sin häpnadsväckande arkitektur upptogs det för några år sedan på Unescos världsarvslista.

Granada ligger cirka en och en halv timme med bil från Malaga, och är också utmärkt som en dagsutflykt när du tröttnat på sol och bad. Enligt rykten är restaurangerna i Granada kända för att servera en gratis drink för varje tapas som beställs. Åk dit och ta reda på mer. 

Kulinarisk guide till Malaga – Spaniens nya matmecka

4 sköna storstäder i Spanien som inte är Barcelona – men som du borde besöka
La Alhambra är en historisk skatt. Foto: Istock

4. Bilbao

Den mytomspunna, mysiga staden Bilbao är helt klart värt att spendera dagar i. Här bjuds du på mat- och kulturupplevelser utöver det vanliga. I gamla stan, precis vid flodbanken, hittar du La Ribera som är en av Spaniens största matmarknader och som sträcker sig över två våningar. Här är all mat uppdelade efter råvaror, vilket är en vacker syn som samtidigt väcker hungern. Köp med dig något gott att äta eller sitt ner på någon av de många smårestauranger som finns här.

Efter ett besök i saluhallen bör du ta dig till Guggenheimmuseet. Här samsas europeisk och amerikansk konst från hela 1900-talet. Bland annat kan du se Andy Warhols avbildningar av Marilyn Monroe.

Ett annat populärt besöksmål är den bergbanan som går från stadskärnan och upp till berget Artxanda. Turen, som kostar 0,95 Euro (cirka 10 kronor) ger dig en underbar panoramautsikt över hela Bilbao.

4 sköna storstäder i Spanien som inte är Barcelona – men som du borde besöka
Saluhallen La Ribera ligger vackert vid floden. Foto: Istock

Text: Spanska Turistbyrån • 2018-09-06
PartnerUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen