Annons
Annons
Annons
Madeira Tourism

Madeira Tourism

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Madeira Tourism
Partner

7 anledningar att besöka Madeira

Det är lätt att bli kär i Madeira, den vackra ön i Atlanten som med sitt unika landskap bjuder in till både äventyr och avkoppling.

Text: Madeira Tourism • 2019-09-27 Uppdaterad 2023-05-17

Madeira är känd för sitt milda klimat, trots att ön är belägen i höjd med Afrika, och sin enastående natur. Har du inte varit här ännu bör du läsa vidare, för här ger vi dig sju anledningar att resa hit. 

1. Unik natur

För dig som vill uppleva en helt unik natur är Madeira rätt resmål. Landskapet består av höga bergpassager, djupa dalar, öde slätter och tÙ�ta skogar, som till exempel urskogen Laurissilvaskogen vilken är med i UNESCO:s världsarvslista.

Något som är speciellt för Madeira är de många levador som finns på ön. Bevattningskanalerna började byggas redan på 1500-talet med syfte att bevattna öns jordbruk. Idag fungerar de omkring 2500 kilometer långa levadorna som vandringsleder.

7 anledningar att besöka Madeira

2. Vackra stränder

Här finns flera stränder med kristallklart vatten och majoriteten består av stenar eller svart lavasand, eftersom Madeira är en vulkanö. Föredrar du sand finns det dock flera stränder på vilka man anlagt sand. 

Öns längsta stenstranden är den välbesökta Praia Formosa som ligger väster om huvudstaden Funchal. Här finns alla faciliteter du behöver för en heldag på stranden. En annan populär strand är Ribeira Brava på öns sydvästra del, som med sin svarta lavasand har en egen karaktär. I samma område ligger även den omtyckta Madalena do Mar, en småstensstrand med klart vatten och fin strandpromenad. 

3. Naturliga pooler

Förutom öns stränder finns här även unika och naturliga pooler, som bildats genom att vulkanliknande klippor naturligt fyllts av havsvatten. Två kända är Porto Moniz och Seixal, som båda ligger på norra ön. Från Porto Moniz har du en otrolig utsikt över Atlanten, och vid Seixal kan du variera mellan olika naturliga pooler, men även ta ett dopp i Atlanten från en vanlig strand. Dessa naturliga pooler är bara ett av många exempel på Madeiras unika natur.

7 anledningar att besöka Madeira
©APM_Amigos_Piscinas Naturais_0915_MERGED-simbassäng

4. Cykel- och vandringsvänligt

På Madeira kan du vandra eller cykla mellan öns olika sevärdheter, och det finns många vägar och stigar som bara väntar på att utforskas. Ta dig fram mellan höga berg, djupa dalar och grönskande skogar, och varför inte stanna någonstans för ett dopp i Atlanten? Missa inte heller att vandra längst de många levador som ringlar sig fram i naturen.

7 anledningar att besöka Madeira
En av många cykel- och vandringsvägar. ©Tiago Sousa_Desenquadrado

5. En ö för äventyraren

Gillar du adrenalinkickar i vackra omgivningar? På Madeira kan du testa många olika aktiviteter. En sådan är canyoning som innebär att du tar dig fram längst med öns vattendrag genom olika sporter som till exempel vandring, klättring och simning. Du kan även testa på att klättra i något av Madeiras många berg. Du som är van kan hitta egna rutter, medan nybörjaren kan få hjälp av en instruktör.

7 anledningar att besöka Madeira
Canyoning i Madeiras natur. ©Turismo da Madeira

6. Matkulturen   

Att testa en ny matkultur är för många halva reseupplevelsen. På Madeiras kan du bland annat avnjuta det lokala Madeiravinet, honungskakor, bananer med sirap, madeirabröd, även kallat ”bolo do caco”, grillspettet ”espetada” och den svarta dolkfisken som finns i Nordatlanten.

Här finns många matmarknader som säljer allt ifrån färsk frukt till nyfångad fisk. Marknaderna är väl värda ett besök, oavsett om du ska handla eller inte.

7 anledningar att besöka Madeira
Inspirerande matmarknad.

7. Upplev det marina djurlivet

Öarna i Madeiras vulkaniska skärgård är några av de mest isolerade i nordöstra Atlanten. Därför trivs många djur här och man har registrerat upp till 28 olika val- och delfinarter, varav vissa lever i området medan andra bara har passerat. 

Om du vill uppleva det marina djurlivet på nära håll kan du följa med på någon av familjeföretaget Lobosondas dagliga turerna. De har stor kunskap om området och arbetar för att inga djur ska skadas av verksamheten med huvudprincipen att ”vi är gäster där ute”.

Om Madeira

7 anledningar att besöka Madeira

Land: Portugal, men är politiskt självstyrande
Huvudstad: Funchal
Storlek: 741 km²
Invånare: 250 000
Valuta: Euro 

7 anledningar att besöka Madeira

Text: Madeira Tourism • 2019-09-27
PartnerMadeira Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen