Annons
Annons
Annons
Ta en lugn dag på Cap Cana beach. Foto: Istock

Ta en lugn dag på Cap Cana beach. Foto: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Dominican republic
Partner

7 måsten i Dominikanska republiken

Sol och bad - javisst. Men det finns mer än så att upptäcka i denna tropiska pärla. Faktum är att Dominikanska republiken inte bara lämpar sig för lugna dagar i solen, utan är ett perfekt resmål för den aktive eller adrenalinsökande. Här listar vi sju saker du inte får missa under din semester i Karibien.

Text: Dominican republic • 2017-09-26 Uppdaterad 2021-06-23

1. Surfing

Surfentustiaster – se hit! Dominikanska republiken är en fantastiskt plats för dig som redan är surfingfrälst, och för dig som är nyfiken på att börja utforska havet från en bräda. På öns norra del ligger stranden Cabarete. Hit tar sig alla som gillar vattensporter av olika slag; beachvollyboll och paragliding men givetvis också surfing. Det råder full aktivitet från tidig morgon till sen kväll.
Är du bara ute efter grymma vågor bör du istället ta dig några kilometer västerut – till Playa Encuentro. Stranden rankas som en av världens bästa surfingstränder.

Det finns också flertalet aktörer som erbjuder handledda lektioner och kurser för dig som är ny. En av de mest etablerade är Macao Surf Camp (på Macao beach). Här erbjuds kurser där du steg för steg får lära dig surfandets alla konster, med fokus på din individuella teknik. 

7 måsten i Dominikanska republiken
Här på Cabarete beach finns en härlig puls dygnet runt. Foto: Istock photo

2. Maten

Riktigt bra karibisk mat är inte det allra lättaste att få tag på i Sverige, så se till att ge det en rejäl chans när du är här. Söta smaker som blandar sig med hetta. Vanliga ingredienser är sötpotatis, mango och bönor. 
För bästa utbud av restauranger är det huvudstaden Santo Domingo du ska utgå ifrån. Utsedd till Karibiens kulinariska huvudstad är det alltid lätt att hitta vällagad och spännande mat och även de bästa varianterna av många nationalrätter, som till exempel sancocho. En gryta gjord på olika sorters kött; ibland fläsk, ibland kyckling. Den innehåller även lokalt odlade frukter och grönsaker så som majs, koriander, chili och pumpa. 
En annan typisk rätt för ön är pescado con coco. Dagsfärsk fisk i en sås på tomat och kokos. En mild och fyllig smak som tilltalar de allra flesta. 

7 måsten i Dominikanska republiken
Pescado con coco är en dröm för alla fiskälskare. Foto: Bigstock

3. Valskådning

Samanábukten, i den nordöstra delen av Dominikanske republiken, sägs vara en av världens bästa platser för valskådning. Uppemot 3 000 valar söker sig hit varje Ù�r, främst knölval.  
Många väljer att spana på behörigt avstånd från stranden runt bukten, men om du vill komma valarna riktigt nära kan du hoppa på en safaribåt, en så kallad Yola. Det finns dock stränga regler för dessa turer för att inte störa eller hetsa valarna. Regeln “se men inte röra” gäller här. Man får varken dyka eller klappa, utan sitta lugnt i båten. 
Vilket alternativ du än väljer så blir det garanterat en minnesvärd upplevelse. 

7 måsten i Dominikanska republiken
Om du vill se val på nära håll kan du åka ut med en Yola. Foto: Getty

4. Stränder

För många resenärer är målet med sin resa till Dominikanska republiken paradisstränder med tillhörande sol och bad. För den ultimata strandupplevelsen med kritvit sand och dignande palmer bör du lägga en dag på Playa Rincón. Det är inte helt enkelt att ta sig hit. Smidigaste vägen är en fyra timmars bilresa från Puerto Plata eller via båt från Las Galeras. Det positiva med strandens oÙ�tkomliga läge är att den sällan är överbefolkad, så det finns gott om plats. 

En annan strand som är nästintill lika vacker, men desto mer tillgänglig, är Playa Bavaró i Punta Cana. Stranden är långgrund och därför också uppskattad hos barnfamiljer. Av samma anledning håller sig surfarna borta, vilket gör att det finns mer plats för dig som vill ta en lugn simtur i det korallblå havet.

Listan: här är Dominikanska republikens stränder

7 måsten i Dominikanska republiken
På stranden Bahía de Las Aguilas är det inte ovanligt att få en stund för sig själv. Foto: Dominican republic

5. Dykning

Dykningen i Dominikanska republiken är både en lättillgänglig och fantastisk upplevelse. Barraccudor och putsarfiskar simmar om varandra och det finns gott om färgglada korallrev att utforska.
De allra flesta etablerade dykcenter ligger i Sousa, en mindre ort några kilometer från staden Puerto Plata. Här kan du testa på allt från klassiskt väggdyk till mangrove.
Dominikanska republiken är också välkänt för sina undervattensgrottor – så missa inte det om du väljer att ta dig under ytan. 

7 måsten i Dominikanska republiken
För den våghalsige är ett dyk i grottor ett måste. Foto: Dominican republic

6. Golf

Dominikanska republiken har sedan 70-talet kommit att bli den bästa golfdestinationen i Karibien och Centralamerika, men har också rankats på många världslistor Ù�ver förstklassiska golfresmål Med över 25 stycken natursköna banor av olika svårighetsgrad är det förståeligt. 

En av de mest populära destinationerna är Punta Cana. Här finns hela elva banor beläget mellan poolområden, vackra trädgårdar och högklassiga hotell. Står golf i fokus under resan är det här det enda du behöver. Ta en tur med golfbilen direkt från banan till ett härligt kvällsdopp, eller utmana dina kunskaper på golfbanor med vattenfall och palmträd som natuliga hinder. 

Läs mer: här är alla golfdestinationer

7 måsten i Dominikanska republiken
Med 11 banor i området erbjuder Punta Cana golf dygnet runt. Foto: Dominican republic

7. För äventyraren

Naturen i Dominikanska republiken har mycket att erbjuda. Ön är uppdelad i nio ekologiska zoner, vilket ger ett stort utbud av ekoturism. Ett av de mest besökta områdena är den naturskyddade parken Laguna De Bávaro. Här kan du vandra genom våtmarker och träsk med mangroveträd. Håll blicken högt upp för i träden trivs en mängd exotiska fåglar du inte vill missa. Du kan också åka på en båttur eller varför inte ta dig fram via egen maskin på vattnet med hjälp av en paddel och en kajak.
I mitten av området finns en blå lagun. Tre kvadratkilometer stor är den en mäktig syn.

Är ni både stora och små i sällskapet rekommenderas en dag på äventyrsparken Scape Park i Cap Cana. Här kan du åka zip line, vandra i grottor och eller utforska vattenfall.
Många väljer att stanna under fler dagar och åka med på någon av alla de turer som finns runt om i den natursköna parken. Du kan åka ta en fisketur eller bara spendera en lugn dag till havs, rida eller testa jeepsafari. 

 

Här kan du få mer inspiration inför din resa till Dominikanska republiken.

7 måsten i Dominikanska republiken
Mer kristallklart vatten får man leta efter. Foto: Dominican republic

Text: Dominican republic • 2017-09-26
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top