Annons
Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Alfa Sko
Partner

8 tips för stora naturupplevelser på hemmaplan

Alfa-ambassadören Ingeborg Sol Fure vet hur man njuter av livet. Nu ger hon oss sina bästa tips för härliga naturupplevelser att njuta av var du än är.

Text: • 2022-05-17 Uppdaterad 2023-05-17

Ingeborg Sol Fure har eget företag inom fotografering och storytelling – och tillbringar så mycket tid hon kan utomhus. På Instagram hittar du henne på @solfure där delar hon med sig av sina äventyr på ett inspirerande sätt. Nu ger hon oss sina bästa tips för minnesvärda naturupplevelser.

– Jag är en sådan som bara kastar mig in i saker utan att tänka på vare sig jante eller huruvida jag kommer klara det eller inte. För mig är det själva upplevelsen och det jag lär mig som betyder något. Inte vad andra tycker och tänker, säger Ingeborg Sol Fure och fortsätter:
– Mitt mål i livet är att få uppleva så mycket som möjligt under min tid här på jorden.

Många drömmer om stora naturupplevelser i dramatiska landskap, men glömmer att begreppet ”upplevelse” är subjektivt. Du kan resa till Rainbow Mountain i Peru men få ett jobbigt skavsår som förstör resan, eller tälta i trädgården och ha den bästa natten i ditt liv. Att åka till andra sidan jorden är ingen garanti för att upplevelserna blir fantastiska. Det enda som är säkert är att du kommer uppleva allt med dig själv – så det spelar ingen roll var du är, viktigast är din inställning och att du försöker vara i nuet.

8 naturupplevelser att njuta av var som helst

1. Promenera i regnet

Femtio procent av jordens befolkning bor i områden som drabbats av vattenbrist, men i Norden uppskattar vi tyvärr sällan regnet. Ett citat jag tänker på ibland är ”Den som är glad över att det snöar har mycket glädje i livet. Den som inte är glad för det har mindre glädje, men lika mycket snö”. Jag vill därför tipsa om att gå ut i regnet och lyssna till och känna känslan av dropparna.

2. Ta ett dopp, helst ensam

Jag simmar året runt och gör det helst ensam. Då är jag i min heliga zon och kopplar bort tankar och känslor. Det kalla vattnet väcker hudens celler och när min kropp blir kall mobiliserar den adrenalin för att hålla mig vid liv, men då har jag redan hunnit upp och kan njuta av ruset på land. Få saker får mig att känna mig så levande som det!

3. Sov utomhus

Det kan låta både kallt och läskigt, men att sova ute på vintern kan alla göra. Du behöver inte ens åka långt, för naturen är ju lika verklig i trädgården som på fjället! Är du nära hemmet kan du dessutom gå in om du vill, utan att se det som en misslyckad expedition. Våga testa och lär dig nya saker – kanske framför allt om dig själv.

4. Laga mat över öppen eld

Eld har spelat en viktig roll för oss människor i tusentals år. Vi har lagat mat över den, värmt oss vid den och så har den skyddat oss från rovdjur. Dessutom blir vi lugna när vi tittar på lågorna. När jag lagar mat över öppen eld stannar tiden upp och jag kan låta mig underhållas av de dansande lågorna länge.

5. Lägg dig ner och bara lyssna

Hur ofta ligger du utomhus och bara lyssnar till naturens ljud? Vad hör du? Kan du skilja ljuden från varandra? Det är otroligt hur mycket liv det finns omkring oss, men som vi missar ​​då vår uppmärksamhet är någon annanstans. Ta en stund och lägg dig ner, lyssna på naturen och försök tysta den ständiga rösten i huvudet.

6. Besök ett vattenfall

De enorma krafterna från fallande vatten har fascinerat mig sedan jag var liten. Jag känner mig otroligt ödmjuk när jag står intill det dånande vattnet och energin som finns i det. Är jag trött är det här jag samlar ny kraft.

7. Var naken i solen

Få saker slår känslan att känna solen mot sin nakna hud, särskilt för oss som bara har tre sommarmånader per år. Att sola naken kan ses som konstigt, men är egentligen ganska naturligt och ger dig med säkerhet en speciell upplevelse. Så är du ensam på en avskild plats – ta fram rebellen i dig, släng av kläderna och känn känslan av frihet!

8. Ta med garderobens godbitar ut och fota

Fotografering suddar ut gränsen mellan verkligt och fantasi – så packa ner några av dina garderobsfavoriter och ta bilder i en majestätisk natur. Det skapar inte bara ett konstverk utan är även en rolig aktivitet!

Ingeborg Sol Fures ALFA-favoriter:

Drift Advance GTX W är bekväma vandringsskor med snabbsnörning. Det hållbara Bluesign®-godkända materialet är anpassat för promenader i skog och mark. Mellansulan ger stabilitet, dämpning och stöd och Vibram® Grip Trail-yttersulan ger bra grepp på både våta och torra underlag. Modellen har en smal passform, så har du breda fötter eller är osäker på storleken rekommenderas du att välja den större storleken.
Läs mer om Drift Advance GTX W här!

Impact A/P/S GTX är designad för att hålla länge, genom att tas om hand och repareras. Den har ett förstklassigt tyskt och helt spårbart Full Grain-läder med vaxad yta och den bekväma ALFA-lästen för hög komfort. Vattentäthet och andningsförmåga säkerställs av det utbytbara GORE-TEX-membranet. Gummiskyddet ökar livslängden, PU-mellansulan ger stabilitet och Vibram® Grip AMG-yttersulan bra grepp. På Meet Italia-fabriken i Italien tillverkas kängan av hög kvalitet, och miljö och hälsa tas på allvar. Allting är väldokumenterat, både vad gäller ursprung och miljöpåverkan.
Läs mer om Impact A/P/S GTX här!

Piggen A/P/S GTX W är en mycket lätt och tålig vandringssko i dammodell för alla typer av aktiviteter. Den har bra grepp och dämpning, samt enkel BOA®-snörning så du enkelt kan anpassa skon till din fot. Piggen Advance GTX kombinerar det underhållsfria och slitstarka yttermaterialet AlfaAir™ med GORE-TEX-membran, vilket säkerställer både vattentäthet och andningsförmåga. Den lätta EVA-mellansulan ger bra dämpning medan Vibram® Grip Trail-sulan bidrar till bra vridstyvhet och grepp på vått underlag.
Läs mer om Piggen här!

Läs mer om Alfa Sko på www.alfaoutdoor.se.


Text: • 2022-05-17
PartnerAlfa Sko

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen