Annons

T.v.: Goslar. FOTO: GOSLAR marketing GmbH Filmpunktton. T.h.: Wolfenbüttel. FOTO: TMN/ Christian Bierwagen

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

9 skäl att älska tyska Niedersachsen

En höstresa till någon av ”De nio städerna” i norra Tyskland är alltid ett bra val. Och eftersom de ligger så nära varandra kan du välja att besöka mer än en

Text: • 2022-10-05 Uppdaterad 2022-10-06

Charmiga korsvirkesstäder, förtrollade sagoslott, natur i sprakande höstfärger. Men också moderna metropoler med shopping, mat och museer i världsklass. Ta tåget till någon av Niedersachsens nio historiska städer som du kan läsa om här – och som alla ligger på bekvämt avstånd i norra Tyskland med massor att erbjuda.

Vill du ha något helt annat kanske Volkswagenkoncernens Autostadt i Wolfsburg lockar med sin 28 hektar stora temapark för biltokiga – gamla och nya vrålåk och fartfyllda aktiviteter för stora och små.

Upplev Volkswagens Autostadt i Wolfsburg. FOTO: Autostadt GmbH

Naturmänniskor kan vandra eller cykla i Harzbergen och framåt jul lyser de berömda tyska julmarknaderna upp i vintermörkret. Ett minne för livet.

1. Einbeck

Ny i 9 städer-familjen, men en veteran på många sätt. Vackra lilla Einbeck är berömt för korsvirkeshus, Einbecker-öl och Europas största samling veteranbilar. Mer än 2 500 gamla motorcyklar, bilar, minifordon och bussar!

Drick gott i Einbeck. FOTO: Daniel Li Photography

2. Goslar

Den historiska stadskärnan och Rammelbergs malmgruva är listade som världsarv av UNESCO och Goslar firar 1 100 år i år. En promenad genom korsvirkesstaden är som en resa i tiden och kombineras gärna med en vandring i Harzbergen.

3. Hameln

Redan råttfångaren visste att det är Hameln som gäller. Figuren från Bröderna Grimm-sagan är turistattraktionen nummer ett, och syns överallt, men den medeltida staden kan också locka med en båttur på floden Weser.

Mysiga Hameln. FOTO: Hameln Marketing und Tourismus GmbH

4. Göttingen

30 000 universitetsstudenter ger pittoreska Göttingen en internationell, hipp känsla av party. Men också kunskap. Många av de tyska Nobelprisvinnarna har nämligen Göttingens universitet som sitt lärosäte. Men i staden finns inte bara universitetet, barer och shopping utan också ett levande kulturliv och starka traditioner.

Det gamla rådhuset i Göttingen. FOTO: Lars Gerhadts

5. Hildesheim

Katedralen Mariendom och St Michaeliskyrkan står på Unesco:s världsarvslista för att de är arkitektoniska mästerverk och har värdefulla samlingar. På stora torget återhämtar du dig efter historielektionen med en kall eller varm dryck.

Det gamla området Fachwerkviertel i Hildesheim. FOTO: Hildesheim Marketing/ Dagmar Schwelle

6. Celle

Gillar du hus? Celle har Europas största samling korsvirkeshus och ett pampigt barockslott, men här finns också många lysande exempel från Bauhausskolan och världens första dygnet-runt-museum för modern konst.

Julmarknad bland Celles korsvirkeshus. FOTO: Celle Tourismus und Marketing GmbH/ Khai-Nhon Behre

7. Braunschweig

Magnifika Braunschweig spelade en viktig roll under Hansatiden och som Huset Welfs residensstad. Missa inte Herzog Anton Ulrich-Museum, ett av Europas äldsta konstmuseer med mästare som Rubens, Rembrandt och Vermeer.

Gamla stan i Braunschweigs gamla stad. FOTO: Braunschweig Stadtmarketing/ Christian Bierwagen

8. Hannover

Regionens huvudstad må vara känd för industri, teknik och mässor, men barockträdgården Herrenhäuser Gärten från 1600-talet är en av Europas mest imponerande. Ett måste, vilken årstid du än är här.

Hannovers vackra barockträdgård Herrenhäuser Gärten. FOTO: HMTG/ Lars Gerhardts

9. Wolfenbüttel

Gulliga Wolfenbüttel kan stoltsera med medeltida byggnader, slott och ett maffigt bibliotek men mest känd är det ändå för sin stora exportvara Jägermeister. Rundtur i fabriken och provsmakning ingår för den törstiga.

Res hit!

Direkttåg från Stockholm via Malmö till Hamburg bokas på www.sj.se eller snalltaget.se. Från Hamburg tar du dig sedan vidare till Celle på en timme med tåg som bokas på bahn.com/en

Läs mer:

• Mer information om de nio historiska städerna: 9staedte.de/en
• Mer information om Tyskland: germany.travel
• Om hållbart resande i Tyskland: germany.travel/sustainability


Text: • 2022-10-05
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen