Annons

Berlin är ett mecka för dig som älskar konstupplevelser. FOTO: visitBerlin/ DagmarSchwelle

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Konst-ig sommar i Berlin

Från graffiti till 600 år gamla skulpturer – för den som vill se spännande konst finns det ingen bättre stad. På sommaren är Berlin dessutom världens största utomhusgalleri.

Text: • 2022-05-02 Uppdaterad 2022-05-19

Berlin är inte bara Tysklands, utan hela konstvärldens, huvudstad. Här finns konst av alla slag och från alla tidsepoker. Här bor konstnärerna själva, här hittar vi de bästa museerna, gallerierna och konstskolorna. Mäktiga monument och enorma muralmålningar, små unika liveperformances och de omtalade utställningarna som ingen vill missa. Vi guidar till tre konstupplevelser som gör sommaren i Berlin extra oförglömlig.

Tips: Med kortet Museum Pass Berlin får du gå före i kön och gratis entré till 30 museer!

Missa inte Museum Pass Berlin. FOTO: visitBerlin / Dirk Mathesius

Den tolfte Berlinbiennalen

Sedan 1998 hålls vartannat år Berlinbiennalen. Årets upplaga, den tolfte, av det internationella konstevenemanget betyder verk och utställningar utspridda över Berlin mellan den 11 juni och 18 september. Biennalen kureras varje gång av en konstnär eller konstnärsgrupp, och 2022 har den satts samman av franske Kader Attia. Temat är kolonialismens inverkan på världen de senaste 500 åren – inklusive dess effekter idag – och hur tungt det än låter utlovas massor av spännande konst. En av platserna som är värd att se i sig är Stasis gamla högkvarter i Lichtenberg i det gamla Öst. I jättekomplexet jobbade 7 000 människor med att övervaka sina grannar och vänner innan muren föll, och nu är det ett campus för demokrati. (Missa inte Stasimuseet när du ändå är här, Ruchestrasse 103.)

Renässanskonstens grundare

Utan Donatello ingen Mona Lisa. Ingen Michelangelos David. För första gången på över 40 år, och för första gången någonsin i Tyskland, öppnar en stor utställning med skulpturer av Donatello (ca 1386–1466). Florentinaren var en enastående skulptör i både marmor och brons och han var en av de första att ge sina verk intressanta drag, personlighet och, ja, liv. Så inte konstigt att han idag ses som renässansens grundare. Men redan hans samtid insåg storheten i Donatellos verk tack vare hans ständiga experimenterande i uttryck, tekniker och material.

Utställningen ”Donatello – Erfinder der Renaissance” visas på Gemäldegalerie i Tiergarten, en del av Kulturforum där vi också hittar Neue Nationalgalerie. Fokus ligger inte bara på de geniala 600 år gamla skulpturerna utan visar också hur Donatello påverkat hela renässansen, inte minst måleriet.

På den gamla tågstationen Hamburger Bahnhof finns en av världens bästa samlingar av modern konst. FOTO: Dept

Gatans mästare

Ute efter något mer samtida? Och vill gärna vara utomhus och kanske till och med cykla mellan mästerverken? Då har du kommit rätt, för Berlin är inte bara ett gigantiskt utomhusmuseum. Gatukonst är lika mycket Berlin som tv-tornet eller Brandenburger Tor och det finns i princip i varje gathörn. Många av fasadmålningarna är dessutom världsberömda.

En favorit är East Side Gallery, en 1,3 kilometer lång del av Berlinmuren med bevarad gatukonst. Det är därmed en av världens största utomhusutställningar med mer än hundra konstverk.

Det finns många olika turer som guidar till Berlins gatukonst, flera platser där man själv kan prova sina talanger och till och med gå i en graffitikurs.

I Berlin kan du hitta fantastiska konstverk på de mest oväntade platserna. FOTO: Dept

3 x fantastisk modern konst

• Neue Nationalgalerie

Mies van der Rohes världsberömda byggnad från 1968 rymmer ett världsberömt museum för modern konst. Neue Nationalgalerie öppnade i augusti förra året efter en sex år lång renovering.

• Sammlung Boros

Privat konsthall i en bunker från andra världskriget. En spännande plats och alltid inspirerande konst.

• Hamburger Bahnhof

1847 en ovanligt vacker tågstation och slutstation för Hamburgtågen. 2022 en av världens bästa samlingar av modern konst.

Unika konstverk i Hamburger Bahnhof. FOTO: visumate

Vakna till frukost i Berlin

Snälltågets direkttåg tar dig från Stockholm via Malmö till Berlin. Boka redan nu på snalltaget.se. 

Du kan även ta tåget hit med SJ och Deutsche Bahn (Tyska Järnvägar). Bokar gör du på bahn.com/en

Läs mer om vad du kan uppleva i Berlin här!

Vill du ha fler tips på resor till Tyskland? Besök germany.travel


Text: • 2022-05-02
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top