Annons
Hela denna artikel är ett annonssamarbete med KLM Royal Dutch Airlines
Partner

Ät som en ”local”  – bästa tipsen för en meningsfull resa

Att resa handlar inte om att bocka av saker på en lista, utan att skapa meningsfulla band med människor, platser och upplevelser. Ett sätt att göra resandet mer meningsfullt är att utforska den lokala matkulturen!

Text: • 2024-05-23 Uppdaterad 2024-05-31

Resande har blivit nästan som en checklista. Allt från transport till hotell måste vara perfekt, och din Instagram är packad med allehanda destinationsguider och bucketlists. För flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines handlar resande inte om att bocka av saker på en lista, utan att skapa verkligt meningsfulla band med människor, platser och upplevelser. Det handlar om att njuta av ögonblicket och göra det bästa av tiden du har på plats. Ett sätt kan vara att uppleva den lokala matkulturen. Enligt en ny undersökning gjord av KLM svarar en majoritet av svenskarna att det gör resan mer meningsfull att få testa lokal mat på destinationen.

Varsågod, här är våra bästa tips på hur du kan uppleva mer på resan genom att äta som en ”local”:

1. Läs på om maten och lär dig språket

Vilka rätter och ingredienser är typiska för regionen. Vilka rätter får jag inte missa? Läs gärna på om den lokala matkulturen innan du besöker en ny plats. Det kommer att hjälpa dig att få mer autentiska och meningsfulla matupplevelser när du väl är där.  Att kunna kommunicera med restaurangpersonal på det lokala språket är ofta uppskattat och kan öppna dörrar till unika matupplevelser. Lär dig några enkla fraser som ”Vad rekommenderar ni?” eller ”Vilken är er mest populära rätt?”.

Vårt bästa tips

Författaren Anthony Bourdain, som tragiskt gick bort år 2018, var och är en fantastisk källa till inspiration. Hans böcker och tv-serier som No Reservations och Parts Unknown där han upplever lokala matkulturer är ett måste för alla resenärer. På IMDB.com finns en väldigt bra guide som listar hans bästa avsnitt.

2. Matmarknader

Lokala matmarknader är ofta den bästa platsen att insupa lokal atmosfär och testa rätter och smaker som är typiska för regionen. Genom att handla här stöder du lokala näringsidkare direkt och priserna är ofta lägre än på andra ställen. Kom tidigt, gärna direkt när marknaden öppnar på morgonen, så kan du hitta de färskaste råvarorna.

Vårt bästa tips

Tokyo brukade ha den största fiskmarknaden i världen men sedan den stängde för ett par år sedan har ett nytt ställe öppnat nära den gamla marknaden. Tsukiji Outer Market som den kallas är en härlig upplevelse! Eftersom fisken som säljs på marknaden kommer direkt från den närliggande hamnen är detta ett av de bästa ställena i Tokyo att äta sushi. Kom gärna tidigt och ät ditt livs första sushifrukost! Marknaden är öppen dagligen från fem på morgonen fram till tidig eftermiddag.

3. Rekommendationer

När du möter människor på resan, fråga gärna om deras egna favoritställen. Ännu bättre är om du känner någon som bor på destinationen som kan visa dig runt. På så sätt kan du hitta gömda pärlor som inte finns med i de vanliga turistguiderna.

Vårt bästa tips

Om det är första gången du besöker en plats så rekommenderar vi att du hakar på en guidad tur med mattema. En av de bästa vi testat är Berlin Food Stories i Berlin, som drivs av en svensk foodie som heter Per Meurling. Under ett par timmar strosar ni runt i intressanta områden som Kreuzberg och Neukölln och äter street food som är typisk för den tyska huvudstaden. Du får testa massor av god mat och möta intressanta människor från Berlins matscen. Något som inte alla känner till är att Berlin har många asiatiska invandrare – så missa inte att testa mat från Kina och Vietnam!

4. Street food

Bangkok, Singapore, Istanbul, Tokyo och Barcelona är några platser som är världsberömda för sin street food. Men det finns fler! Inte sällan är det i små, oansenliga gatustånd som du får den absolut mest minnesvärda matupplevelsen. Kolla vart lokalbefolkningen går, om det är en kö framför stället är det vanligtvis ett gott tecken. Om du vill göra research innan resan så är KLM:s inspirationsguider en bra plats att börja!

Vårt bästa tips

I Barcelona är det tapas som gäller. Om du har vägarna förbi Barcelona, åk förbi Carrer de Blai i området Poble Sec. Denna gata är berömd för att ha fler tapasbarer än någon annan gata i staden, och en del, som Quimet & Quimet (som ligger på en liten sidogata) anses vara bland de bästa i hela Barcelona. Det är bara att surfa från bar till bar tills kvällen blir sen! Poble Sec är för övrigt ett intressant område, lite ”up and coming”, och en skön kontrast till de mer turistiga delarna av Barcelona.

5. Matfestivaler och matlagningskurser

Många destinationer har egna matfestivaler och traditionella matlagningskurser. Båda är utmärkta sätt att testa lokal mat och lära sig hur man lagar rätter från regionen från grunden. Men det bästa är att man också får möjlighet att träffa nya människor. Att laga god mat tillsammans med folk från hela världen, låter det inte som en dröm?

Vårt bästa tips

Thaimat är underbart men hur får man det att smaka som i Thailand? På ön Koh Lanta har företaget Time for Lime gett matlagningskurser i över 20 år. Lär dig göra rätter som Pad Thai och Tom Yam Soup på klassiskt vis. Många matlagningskurser bidrar till lokala verksamheter, så även­­ Time for Lime vars vinst går direkt till ett lokalt center för herrelösa djur.

Om KLM Royal Dutch Airlines

KLM vill inspirera och möjliggöra mer meningsfulla resor i världen – resor som prioriterar genuina kontakter med människor, platser och upplevelser. KLM är en del av tusentals resor varje dag och vi tror att även de minsta gesterna visar hur vi bryr oss om var och en av våra passagerare och deras resor. Vi vill att våra passagerare ska känna sig välkomna i vårt hem uppe i luften och vi vill vara med och göra deras resa mer meningsfull. Vi önskar att våra passagerare förmedlar detta till människor de träffar och reser med på sin resa.

Läs mer om KLM här.


Text: • 2024-05-23
PartnerKLM Royal Dutch Airlines

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen