Annons
Annons
Annons

Upptäck Blekinge och Karlskrona i sommar. Här är 11 måsten i staden. Foto: Andreas Blomlöf (t.v) & Jonatan Rennemark (t.h)..

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Visit Blekinge
Partner

11 somriga måsten i skärgårdsstaden Karlskrona

Världsarv, skärgårdsliv och naturupplevelser – Karlskrona har alla ess i rockärmen för att vara en riktig sommarpärla.

Text: Visit Blekinge • 2022-05-19 Uppdaterad 2022-08-26

1. Öluffa mitt i stan!

Från centrum-ön Trossö når du enkelt fler andra öar till fots eller med cykel. Av Karlskronas 33 öar kan du hinna med fyra av dem på denna Instagram-vänliga väg från Fisktorget och ut till Dragsö! På vägen kan du gå över den lilla träbron till Stakholmen, besöka de små och färgrika arbetarbostäderna i stadsdelen Björkholmen, fortsätta över Saltöbron med magisk utsikt över skärgården åt två håll, njuta av pampiga hus längs Saltövägen, ta en paus på stolarna i svängen med utsikt över Brändaholms berömda kolonistugor och avsluta med bad, glass och mini-golf på Dragsö Camping. Semesterkänsla i kvadrat! Ta hop-on hop-off båten hem igen från Dragsö eller Brändaholm (inga cyklar kan medtagas ombord på båten).

2. Knopslagning på Marinmuseum

Upplev dramatiken och berättelserna om livet i marinen från 1522 till nutid. Här kan du gå ombord på en äkta ubåt från kalla krigets dagar, stå öga mot öga med ett vrak, beundra unika galjonsfigurer och besöka världsarvsbyggnaden Slup- och barkasskjulet. Missa inte heller musei-fartygen Bremön, Västervik och Jarramas. Varje dag erbjuder museet visningen Marinen 500 år, knopslagning ombord på Jarramas och roliga aktiviteter för barnen i Sjömansverkstaden. Ladda ner appen Marinmuseum för spännande ljudupplevelser under ditt besök!

3. Lokal öltradition

Det finns en lång bryggeritradition i Karlskrona och mitt i city hittar du senaste tillskottet, Karlskrona Mikrobryggeri. Här finns flera olika sorter av egenproducerad öl att prova, både standardsortiment och ett ständigt omväxlande ”limited edition”-sortiment där de olika ölsorterna kommer och går lite som de vill.

4. Karlskronas ”Lilla Hawaii”

Det solsäkra läget gör Karlskrona till en gunstig plats för att producera vin av hög klass och vi kan stoltsera med två fina vingårdar. En av dem ligger på ön Hasslö, kallat ”Lilla Hawaii” på grund av sitt solsäkra läge och långgrunda sandstrand. Här kan du spela beachvolleyboll och njuta av klippbad med vyer över en klarblå horisont. Besök Sjöboden för en härlig lunch innan du åker vidare västerut.

5. Upptäck pittoreska Kustvägen

Bilar man söderut från Kalmar mot Karlskrona är Kustvägen att föredra. Första stoppet är Kristianopel, en kustpärla som vittnar om vår danska historia. Vandra i de små smala gränderna, kolla den vidsträckta utsikten från stadsmuren som omger byn och fika på mysiga Café Sött & Salt. Följ den lummiga och smala Kustvägen vidare och stanna till på Orranäs Gård, där paret Dahlberg tillverkar sina prisbelönta ostar. I gårdsbutiken kan du glimta in i mejeriet bredvid, provsmaka av de goda ostarna och den omtyckta kallrökt- och lufttorkade bocksalamin. Vidare längs Kustvägen hittar ni Bredängs Musteri, ett småskaligt musteri med egen tillverkning av hantverkscider. I gårdsbutiken bedrivs försäljning av egna och andra lokalproducerade produkter alla årets dagar.

6. Torhamnslandet

I södra änden av Kustvägen ligger Torhamn, ett nav för upplevelser i den östra delen av Karlskronas skärgård. Här finns bryggstopp för skärgårdstrafiken om du vill ta dig längre ut bland pittoreska öar. Ta en paus på sköna Kafé Måsen, som bland annat bjuder på kroppkakor och maffiga bakade potatis. Från hamnen är det gångavstånd till den lilla badviken Petersvik, perfekt för de minsta. Här kan man även hyra kajak eller testa sina kunskaper inom windsurfing eller kite-surfing. En kort bilfärd därifrån finns Torhamns Udde, ett naturreservat längst ut i skärgården, med fri sikt ända till Polen! Här kan man skåda fåglar eller bara njuta av stillheten och utsikten.

7. Kul på Dragsö Camping

Gångavstånd från stadskärnan – Dragsö Camping & Stugby är det ett rekreationsområde för både karlskronabor och besökare. Ta en match på äventyrsgolfbanan med världsarvsbyggnader eller på den nya biljardgolfen. Hyr cykel, kajak, paddelboard, trampbåt eller motorbåt. Eller varför inte en testa snorkelleden? Om du är badsugen hittar du fina stränder, badbryggor och klippbad. Häng med på en spännande gäddsafari i Karlskrona skärgård tillsammans med erfarna guider som vet var gammelgäddan lurar…Avsluta med en skön kväll på bastuflotten.

8. Sill och skärgård

En kort och hänförande promenad från centrum hittar du Blomlöfs Rökeri på Saltö. Här i en rustik miljö direkt vid vattnet, serveras fisk av alla slag – men är du i Blekinge ska du smaka på sillen! Lunch eller middag – njut av mat, miljö och utsikt från bryggkanten!

9. Cykla på Aspö

Aspö har ingen fast landförbindelse och från centrum går det istället bilfärja. Turen är gratis och tar knappt 25 minuter. Ta med cykeln ombord och njut av världsarvsstaden från sjösidan på vägen ut. Aspö passar perfekt för en cykeltur, med sina idylliska småvägar kantade av syrenbuskar. Här finns fina badklippor, charmiga gallerier och ateljéer samt caféer längs vägarna. Gör ett stopp vid majestätiska Drottningskärs Kastell från 1600-talet och beundra vallgravar, kanoner och en fantastisk utsikt över inloppet till staden. En bit längre in på ön hittar ni Militärmuseum för Rörligt Kustartilleri, ett annat spännande besöksmål. Den som vill stanna över natten får inte missa Aspö Lotstorn, med ett rum i varje av de sex våningarna.

10. Båttur till Östra Skärgården

Karlskrona ska som sagt upplevas från havet och denna båttur är perfekt för dig som vill uppleva Karlskrona skärgård under en heldag! M/F Wittus tar dig hela vägen ut i Östra skärgården och tillbaka, en rundtur på cirka 3 timmar. Det går såklart även bra att hoppa av vid ett av många bryggstopp och ta en senare tur tillbaka. Stenshamn till exempel, en liten pärla, där du kan njuta av en fika eller glass i Pelles Sjöbod.

11. Världsarvet på egen hand

Karlskrona är en historiskt unik stad – appen ”Be Here Then” låter dig upptäcka spännande platser från förr. Hur mycket har egentligen förändrats och vad är sig likt? Med hjälp av din mobiltelefon guidas du runt till olika platser i världsarvsstaden och väl på plats framträder en bild och berättelser från förr. Besök Fredrikskyrkan på Stortorget, kolla de pittoreska arbetarbostäderna på Björkholmen och möt Rosenbom – stadens mest kända invånare och lägg en peng i hans hatt.


Text: Visit Blekinge • 2022-05-19
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen