Annons
Hela denna artikel är ett annonssamarbete med KLM Royal Dutch Airlines
Partner

Bo som en ”local” – så gör du resan mer meningsfull

Destinationer är inte bara prickar på kartan. De representerar snarare en möjlighet att se världen på ett nytt sätt. Här är några tips på hur du kan göra din nästa resa mer givande!

Text: • 2024-06-07 Uppdaterad 2024-06-07

Att resa innebär att uppleva nya kulturer och destinationer som de är. Det handlar om att möta människor och göra saker som du normalt sett inte gör samt att lämna det vardagliga livet där hemma för en vecka. I en ny undersökning gjord av flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines svarar en majoritet av de tillfrågade att de skulle vilja resa mer meningsfullt på nästa resa. Så vad innebär egentligen meningsfullt resande? Här är några tips på vägen:

1. Skippa turistområdena

Istället för att bo precis bredvid de mest berömda sevärdheterna, leta efter boende i mindre kända områden av staden eller byn. Inte sällan sjunker priserna radikalt ju längre från turistområdena du rör dig, samtidigt som du kan få en mer genuin reseupplevelse.

Vårt bästa tips

För att gräva djupare i ett område– ta kontakt med en lokal ”Greeter”. Greeters är en internationell organisation som förmedlar gratis lokala volontärguider som visar besökare runt i deras kvarter. Vi fick till exempel en ”greeter”-rundtur i Brownsville i Chicago för ett par år sedan, ett område med rik afroamerikansk historia som få turister besöker. Det var en dag som definitivt stack ut från resten av resan!

2. Bo hemma hos lokalbefolkningen

Plattformar som Couchsurfing eller Airbnb ger dig möjlighet att connecta med ”locals” som erbjuder boende i sina egna bostäder. Förutom att du får någonstans att bo, så ger det dig även chans att lära känna folk som bor på destinationen och få insikt i deras kultur och vardag. Om du är inne på cykling så finns det även ett nätverk för långdistanscyklister som kallas Warmshowers, som liksom Couchsurfing erbjuder gratis boende (och duschar)!

Vårt bästa tips

På landsbygden i Nepal och Indien är så kallade ”homestays” ett vanligt sätt för lokala familjer att tjäna en extra inkomst genom att erbjuda husrum och måltider till besökare. Om du har vägarna förbi Kerala i södra Indien bör du definitivt kolla in Pamba Heritage, ett homestay i ett 110 år gammalt hus vid floden. Om du gör en tur med en husbåt på Keralas Backwaters (rekommenderas) så kan du be personen som kör båten att släppa av dig på bryggan framför huset.

3. Bo på en bondgård

I många länder finns det möjlighet att bo på en bondgård och uppleva livet på landet. I Italien är det till exempel vanligt med så kallade agriturismo, som erbjuder mat och boende. Världsomspännande nätverk som Wwoof erbjuder gratis logi på ekologiska gårdar mot att du deltar i sysslor och bidrar i det dagliga arbetet. En rofylld upplevelse och samtidigt en unik chans att komma nära den lokala kulturen!

Vårt bästa tips

I den italienska regionen Abruzzo ligger gården La Porta dei Parchi. Ägarna är väldigt passionerade kring ekologiskt lantbruk och djurhållning och kring att erbjuda arbetstillfällen i den glesbefolkade och fattiga regionen. Här kan man uppleva vardagen på en fårfarm i Italien och äta fantastisk middag med lokala rätter. De har också enkla rum till uthyrning om du vill stanna över natten.

Om KLM Royal Dutch Airlines

KLM vill inspirera och möjliggöra mer meningsfulla resor i världen – resor som prioriterar genuina kontakter med människor, platser och upplevelser. KLM är en del av tusentals resor varje dag och vi tror att även de minsta gesterna visar hur vi bryr oss om var och en av våra passagerare och deras resor. Vi vill att våra passagerare ska känna sig välkomna i vårt hem uppe i luften och vi vill vara med och göra deras resa mer meningsfull. Vi önskar att våra passagerare förmedlar detta till människor de träffar och reser med på sin resa.

Läs mer om KLM här.


Text: • 2024-06-07
PartnerKLM Royal Dutch Airlines

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen