Annons

Foto: Glenn Carstens-Peters/ Unsplash

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med sverigekredit.se
Partner

Checklista inför resan – allt från ekonomi och försäkringar till säkerhet

Att göra en checklista inför resan är något såväl frekventa resenärer som resebyråer tipsar om. Som oftast berör dessa checklistor hur du bäst optimerar din packning för de antalet dagar du ska resa bort, eller att du inte ska glömma ditt pass och andra viktiga resehandlingar. Men har du koll på vad du bör checka av när det kommer till ekonomi, försäkringar och din säkerhet inför resan?

Text: • 2023-03-17 Uppdaterad 2024-04-18

I denna artikel har vi samlat några viktiga punkter som kan vara bra att tänka på innan du beger dig på resande fot. Oavsett om det handlar om en resa inom EU, eller utanför.

Hur ser budgeten ut?

I dagens ekonomiska läge med höga räntor samt ökade mat- och elpriser är det många hushåll som kan behöva dryga ut kassan för att den månatliga ekonomin ska gå ihop. Allt fler personer väljer att jämföra allt från sms lån till samlingslån för att hitta de mest förmånliga räntorna.

Av den anledningen kan det vara värt att se över hur ekonomin ser ut inför semestern. Det vill säga, att anpassa resmålet efter den budget du faktiskt har råd med. Trots allt, finns det många vackra resmål för den som reser med en mindre budget. Exempelvis kan man välja att resa till länder som är billigare, eller satsa på en hemester.

Det går även att dra ned på kostnaderna genom att:

  • Välja rätt måltidspaket
  • Att exempelvis välja halvpension före all-inclusive kan spara några extra kronor om man inte känner att man kommer utnyttja alla måltider som serveras. Att också välja övernattning med frukost kan vara ett alternativ för den som gärna besöker lokala restauranger för middagsbesöket – något som i vissa länder kan vara ett billigare alternativ.

  • Utnyttja nöjen som inte kostar
    I många länger erbjuds exempelvis gratis inträde till städernas museum. Dessutom finns det många landmärken som inte kostar att besöka. Till exempel, Peterskyrkan i Vatikanstaten, Notre-Dame i Paris eller de gotiska kvarteren och medeltida gatorna i Barri Gótic i Barcelona.

Försäkringar

I samtliga hemförsäkringar på marknaden ingår också en grundläggande reseförsäkring som exempelvis täcker olycksfall och akuta sjukdomsfall och gäller i regel för dig och de bosatta på samma adress. Dock kan det krävas, för att samtliga i familjen ska omfattas av försäkringen, att de är inskrivna i försäkringsbrevet. För att ta reda på detta bör du ta kontakt med ditt försäkringsbolag.

Men förutom olycksfall och sjukdom, kan eventuella tillägg skilja sig mellan de olika försäkringarna som erbjuds. Därför är det en god idé att läsa på om vad just din försäkring täcker, och när, samt om det är nödvändigt att komplettera den. För dig som exempelvis betalar din resa med ett kreditkort, kan det i vissa fall ingå extra försäkringar utan extra kostnad som exempelvis täcker en eventuell avbeställning.

Oavsett hur försäkringen är utformad, gäller det dock att du, vid en eventuell olycka eller sjukdom har underlag för de kostnader som händelsen orsakat. Här gäller det att kontakta larmcentral (SOS) eller försäkringsbolag så att du kommer i kontakt med rätt vårdinstans. Du behöver även spara alla kvitton, och införskaffa ett läkarintyg från den vårdinstans du blivit hänvisad till.

Din säkerhet på resan är viktig

Att förvara dina privata handlingar och resedokument på ett säkert sätt låter kanske som en självklarhet, men bör ändå vara en viktig punk på checklistan. Tänk därför på att packa ner dina värdesaker i handbagaget, och även förvara kort och pass på dig eller i en väska du kan ha uppsikt över.

För att du ska känna dig så trygg som möjligt är en annan god idé att anmäla dig och dina medresenärer på Svensklistan. En tjänst från svenska ambassaden som underlätta kontakt med dig ifall en krissituation skulle uppstå där du befinner dig. I tjänsten fyller du i dina personuppgifter tillsammans med information om vart du ska resa, ditt ankomstdatum och utresa.


Text: • 2023-03-17
PartnerAnnons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen