Annons
Annons
Annons
Vackra staden Bologna och färsk tortellini. Bildkälla: Getty images

Vackra staden Bologna och färsk tortellini. Bildkälla: Getty images

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Sical
Partner

Följ med på en mat- och vinresa till vackra Italien

Det är få länder i världen som är så starkt förknippade med sin matkultur som Italien. Nu har du chansen att följa med på en mat- och vinresa i oktober till den italienska provinsen Emilien.

Text: Sical • 2019-08-19 Uppdaterad 2023-05-17

Bologna, Modena och Parma är tre vackra och matglada städer i den italienska provinsen Emilien – och det är hit denna resa går torsdagen den 10 oktober i år

Detta får du uppleva på resan 

Peter Loewe och hans kollega och vän Paola Rossi som bÙ?da har stor kunskap om landet har skräddarsytt resan, som arrangeras tillsammans med Sical Holding. Nu har du möjlighet att följa med för att få uppleva allt du önskar av en vin- och matresa till Italienska Emilien. Såhär skriver Peter om resans fantastiska upplägg: 

Resan börjar med att vi träffas i Bologna torsdagen den 10 oktober 2019 med en aperitivo på hotellet och sedan beger vi oss till en klassisk trattoria i en av Bolognas gränder.

På fredag morgon efter frukost så kommer Monika Gandini (Erik Gandinis syster) som tar oss på en guidning i vackra Bologna. Vi äter lunch tillsammans med henne på Bolognas äldsta Osteria från 1465. Efter några timmars egen tid träffas vi och får då möjligheten att komma in i ett hem, nonna Elsa, för att lära oss att göra tortellini och en typisk ragu från Emilien. Vi äter sedan hemma hos henne med hennes familj.

Följ med på en mat- och vinresa till vackra Italien
Tortellinitillverkning i Italien.

På lördagen åker vi med buss till Modena där jag visar er stadens centrala delar och vi besöker den fantastiska marknaden Albinelli. Vi äter sedan lunch på en trattoria som är inhyst i en lägenhet ett gammalt hus i Modena. Efter lunch åker vi antingen till Pavarottis hem som numera är ett museum, eller till Enzo Ferraris bilmuseum beroende på vad deltagarna föredrar. 

Framåt kvällen besöker vi en vinägerkällare från 1862 där samma familj tar fram Modenas svarta guld, balsamvinägern. Där äter vi middag med olika rättar baserade på den fantastiska balsamvinägern.

Följ med på en mat- och vinresa till vackra Italien
Här lagras Modenas balsamvinäger.

På söndagen träffar vi på nytt Monika Gandini och beger oss till Parma. Efter en guidning i Parma åker vi till bröderna Rossi som öppnar sitt mejeri bara för oss och visar sitt lager med över 4000 parmesanostar. Vi äter lunch där med alla deras goda charkuteriprodukter, ostar och viner. Vi kan även handla med oss deras ekologiska ost. Vi åker sedan till en vingård och har en vinprovning. På kvällen har vi en avskedsmiddag i Bologna.

Vi skiljs åt efter frukost på måndagen, är det någon som vill stanna kvar längre, hjälper vi till med bokning av hotell.”

Visst låter det härligt? 

Vill du följa med? 

Resan kostar 14.900 kronor och inkluderar allt ovan, utom flyg och transfer från flygplatsen. Du kan ta dig till Bologna på flera olika sätt.

– Flyg via Köpenhamn
– Flyg till Milano och sedan tåg
– Flyg Bergamo och sedan tåg
– Flyg Rom och sedan tåg

För att få veta mer om resan eller för att boka din plats kontaktar du Peter Loewe på loewepeter@gmail.com , Paola Rossi paola.roffi@libero.it eller Göran Larsson på Sical Holding sical@sical.se . Du kan även ringa till Göran på Sical på telefonnummer 070-5414951. 

Om Bologna, Modena och Parma

Bologna
Bologna har tre epitet: den feta, den röda och den lärda. Det sistnämnda för att här finns Europas äldsta universitet grundat år 1088. Den röda för stadens politiska styre; fortfarande vänster men idag fjärran från 70-talets eurokommunism. Den feta? Låt oss säga att stadens invånare aldrig har räknat kalorier särskilt noga. Och var äter man bäst i Italien? Frågan kan inte besvaras, men Bologna är utan tvekan den mest matglada staden. Repliken ”jag håller diet”, som kan höras av modefolket på en trendig restaurang i Milano, fälls aldrig i Bologna.

Det är gott om små kvartersrestauranger som förstås gör egen pasta. Huvudnumret är stadens tortellini, men här serveras inga tortellini med gräddsås, skinka och gröna ärtor. Tortellni avnjuts med hemgjord hönsbuljong med en aning riven parmesan till. Givetvis är de handgjorda, ju mindre desto finare brukar det heta. Den stora tvistefrågan är fyllningen. Fläskkött som skall brynas långsamt blandas med finhackad mortadella och lufttorkad prosciutto. Parmesan, ägg och riven muskot måste vara med.

Modena
Modenas gastronomiska historia är lika svart som den ryska kaviaren eller tryffeln i Périgord. I decennier lagras generationers möda på fat för att till slut säljas i minimala glasflaskor. Modena är nämligen starkt förknippad med sin balsamvinäger ”aceto balsamico tradizionale di Modena”. Till skillnad från andra vinägrar tillsätts ingen vätska alls i denna. Dessutom får inga konkurrenter kalla sin vinäger samma sak.

När Peter Loewe själv besöker en restaurang i Modena blir han för ett ögonblick skeptisk när Signor Italo triumferande kommer med efterrätten; en äggul vaniljglass täckt med ett leopardspräckligt mönster av balsamvinäger. Det ser inte precis gott ut. Han smakar och blir stum. Den sötsura vinägern med en myriad av aromer fyller gommen för att i nästa ögonblick mildras av den mjuka vaniljsmaken. En smakupplevelse utan motsvarighet, men så har Signor Italo också bjudit på sin bästa vinäger, uppkallad efter hans farfar Cesare och lagrad i 25 år innan den blivit värdig att ackompanjera Peters glass.

Modena håller på sina traditioner, inte bara när det kommer till vinäger. Staden har kvar många små butiker med unika specialiteter och likörer. Har du druckit en ”amaro” efter maten som kallas ”nocino” gjord på taninrika valnötter? Om inte bör du definitivt prova. Efter flera år i Italien påstår Peter att Italiens bästa och mest genuina matmarknad är Alibinelli i Modena. Här köper du perfekt parmesan med lång lagring för 15-16 euro kilot. Färska bakverk med syltade körsbär eller en söt spenatpaj ”erbazzone dolce” är andra specialiteter att prova. Missa inte stadens små, varma plättar som äts med ”cunza” som är hackad ister med rosmarin och vitlök.

Parma
Ibland förefaller denna vackra och historiskt viktiga stad lida av storhetsvansinne. I modern tid har man planerat för en tunnelbana som inte blev av och senare rev man den centrala järnvägsstationen. I åratal hade man en provisorisk station som förvandlats till något som idag är en rejält ful hybrid. I staden finns otaliga stora palats som la Pilotta som rymmer ett arkeologiskt museum, ett tavelgalleri, ett bibliotek samt ett Bodoni-museum. Det är uppkallat efter boktryckaren Giambattista Bodoni – ”mannen med typerna”! Han skapade det klassiskt eleganta typsnittet bodoni. 

I början av 2000-talet uppstod en strid om var EU:s nya livsmedelsmyndighet skulle ligga. Striden stod mellan Finland, där presidenten Tarja Halonen förstås sponsrade sitt hemland, och Italien, som då leddes av premiärminister Silvio Berlusconi. Han tog ut svängarna med plumpa uttalanden som ”ett land som äter renar kan inte få ha ansvar för en livsmedelsmyndighet”. Ett argument som antagligen inte avgjorde frågan. Men det blev som Berlusconi ville. Sedan 2002 ligger EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA i just Parma.

Även detta ett tecken på hur viktigt det är i Italien med bra och god mat som kontrolleras noga.

Missa inte denna resa – kontakta Peter och Paola redan idag! 
Peter: loewepeter@gmail.com 
Paola: paola.roffi@libero.it 
Göran: sical@sical.se 
eller på telefon 070-5414951


Text: Sical • 2019-08-19
PartnerSical

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen