Annons
Annons
Annons
Annons
Visit Norway

Visit Norway

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Visit Norway
Partner

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

Norge bjuder på det mesta för den som vill vara lite mer aktiv på sin semester. Njut av storslagen natur och frisk luft i några av världens vackraste miljöer.

Text: Visit Norway • 2017-06-14 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Oavsett om du är nybörjare eller proffs finns det upplevelser i Norge som blir minnen för livet. Strapatsrika toppturer och enklare vandringsleder finns ständigt sida vid sida, och Den Norske Turistforening (DNT) erbjuder inte mindre än 550 stugor med olika standardnivåer, över hela landet. Landskap skiljer sig ganska mycket från det svenska, och många faller pladask för de vykortslika miljöerna. Här berättar fyra svenskar om hur de fann kärleken till Norge just på vandringsturen.

1. Lofoten

Susan och John Sjölund vandrade i Lofoten tillsammans med sina ettåriga tvillingar – en dubbel utmaning med andra ord.

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

− Lofoten har den vackraste natur vi någonsin upplevt, och vi har hajkat i Namibia, Brasilien, USA och flera ställen i Europa. Det här var en helt annan nivå. Vi hamnade till slut i Å, vilket var helt magiskt, säger Susan. 

Hur funkade det att vandra med barnen?
− Det var jättekul! Vi hade köpt ryggsäckar där de kunde sitta och titta ut under våra turer, det var också en perfekt plats att sova på medan John och jag kämpade vidare. Vi gjorde förstås lite lättare och kortare turer än vad vi hade gjort utan barn. Enda nackdelen var att vi blev så utmattade att vi somnade direkt varje kväll, så vi fick aldrig se någon midnattssol, säger Susan.

Lär mer om Lofoten här.

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

Vad råder ni andra att tänka på?
− Packa ylleunderställ! Även om vi var i Lofoten i juni, var det fortfarande bara fem grader och regn vissa dagar. Planera boendet på några av alla mysiga hotell och vandrarhem som ligger längs vägen. Vi hamnade på Bryggehotel i Henningsvær, vilket var helt perfekt för oss som bas. Därifrån kan man göra flera bra dagsturer.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Norges största vandringsdestinationer

2. Stryn

Stryn i Fjord Norge är känt för sin sommarskidåkning (Stryn Sommerski) med oslagbara omgivningar. Detta lockade Harald Molander, som gärna reser jorden runt i jakt på spännande naturupplevelser.

− Stryn känns orört och har väldigt dramatiska landskap. Kombinationen av branta berg och havet nedanför är helt unikt. Det är klar luft och fantastisk utsikt rakt ner mot vattnet. Jag fick en stark “Sagan om ringen”-känsla, säger Harald.

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

Är det bara skidåkning som gäller?

− För mig var det toppturen som var häftigast. Det är tufft att gå upp sista biten utan lift, men det är det värt. Annars är det väldigt fint att gå runt utmed lite enklare vandringsleder i sommarsolen. 

Läs mer om Stryn här.

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

3. Romsdal

Ännu mer äventyrlig är Sofia Johansson. Hon såg en dokumentär om en kvinna som klättrade uppför Romsdalens sju bergstoppar och utnämndes till Fjälldrottningen. Efter det kunde Sofia inte släppa tanken på att erövra titeln själv, trots att hon aldrig hade klättrat förut. Hon lyckades med sitt galna projekt, och skrev om det hela på bloggen Fjälldrottningen.

Läs mer om Romsdal här. 

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

Flera år senare är Norge fortfarande överst på Sofias lista.

− Oavsett om det är vandring, klättring eller toppturande har Norge betydligt mer dramatiskt landskap än Sverige, samtidigt som norrmännen är bättre på att avdramatisera terrängen. Det blir så lustfyllt och spännande på något vis. Personligen älskar jag Romsdalen, just för att naturen är så intensiv! Det är varierad terräng med helt galna utsikter.

LÄS MER: Från otämjda mytiska landskap till populära vandringsleder

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

4. Lysefjorden

Gustav Nord föll pladask för området på Vestlandet kring Stavanger och Lysefjorden.

− Nu generaliserar jag: vi svenskar vet att Norge är vackert, men vi förstår inte hur vackert det faktiskt är. Lysefjorden är ett bra exempel där bergen tronar upp flera hundra meter på vardera sida och enda vägen är fram eller tillbaka.

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

I området kring Lysefjorden finns många klassiska besöksmål, såsom Preikestolen, Kjeragsbolten och världens längsta trätrappa på 4 444 steg. Här kan man paddla och vandra om vartannat och få till en riktigt bra tur, enligt Gustav.

− Du kan välja att ta bilen till lämplig parkering och vandra kortare rutter, eller ta i från tårna med en 10-timmar lång vandring till samma destinationer. Landskapet är kuperat och fyllt av härliga hinder såsom branta klippstråk, vattendrag och snö. Det regnar rätt mycket i Vestlandet men om det inte öser ner vänjer man sig rätt snabbt vid dugget och när solen kikar fram får man fira med paus. Utsikterna är slående och känslan av att man måste komma tillbaka infinner sig innan man ens har börjat.

Hur tar man sig enklast dit?
− Det går snabbt att flyga till Stavanger och det är inte långt från flygplatsen till närmsta äventyr. Urvalet av aktiviteter och den maffiga naturen gör det här området till ett självklart val för alla äventyrslystna, säger Gustav.

Läs mer om Lysefjord här. 

Fyra fantastiska vandringar i Norge du inte får missa

Tips inför vandringen i Norge

  • Ett populärt sätt att ta sig runt på är att vandra från stuga till stuga.
  • Den Norske Turistforening (DNT) erbjuder inte mindre än 550 stugor – eller “hytter” – över hela landet, i tre olika kategorier.
  • I bemannade stugor serveras frukost och middag, och sovrummen rymmer 2-4 personer.
  • I stugor med självhushåll finns det basvaror som du kan betala för att använda, i övrigt tar du själv med allting.
  • Det finns också enklare, obemannade stugor utan mat. För att använda dessa krävs medlemskap i DNT.

LÄS MER: Vandra från stuga till stuga


Text: Visit Norway • 2017-06-14
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top