Annons
Annons
Annons
De Grekiska Tolvöarna är alla unika i sitt slag. Foto: Istock photo

De Grekiska Tolvöarna är alla unika i sitt slag. Foto: Istock photo

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna

De Dodekanesiska öarna, eller Tolvöarna som blivit det svenska namnet, ligger lugnt och stilla i Greklands sydöstra hörn. Många av öarna är välkända, andra har potential till att bli nya favoriter. Här är hela listan på vad du bör uppleva i den grekiska ögruppen.

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2017-07-07 Uppdaterad 2021-06-23

1. Rhodos

Nästintill alla känner igen paradisön Rhodos och alla som varit här har också upplevt dess huvudstad. Vacker som få har den lyckats ta sig in på UNESCOs världsarvslista. I alla fall den gamla stan. Utanför murarna har den “nya” staden, med sin mer moderna atmosfär, växt fram. Här kan du promenera i området Mandráki, som mestadels består av en liten småbåtshamn. Eller varför inte ta dig längre ut på ön för chansen att hitta dolda pärlor. 

Fjärilsdalen
Den mest fascinerande och populära attraktionen på Rhodos är Fjärilsdalen. Som namnet låter antyda är det en park med fjärilar, mer specfiikt Panaxia Quadripunctaria. Parken jobbar för reproduktion av arten men är också öppen för allmänheten. 

Surfa
Alla vattensportsälskare bör ta sig till Prasonisi som är en given destination för vindsurfing eller kitesurfing. Här blir det ofta fullt av surfinentusiaster och atmosfären är härlig. 

Vacker miljö
För de mer romantiskt lagda erbjuder slottet Monolithos en fascinerande solnedgång värt att titta på. 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Trots att Rhodos är en populär turistö finns här många nästan obefolkade stränder. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

2. Kos

Kos är en fartfylld ö, full av liv. Gator, torg och hamnar blir naturliga samlingspunker för både lokalbor och turister, framför allt under sommarsäsongen. Hit åker människor från hela världen så ön är en spännande och mulitkulturell plats att vara på.

Cykla
Kos betraktas som cykelön med oändliga leder som är perfekta för två hjul. Det är inte bara ett utmärkt sätt att transportera sig på, utan också för att utforska ön. Landskapet är varierat av både platt och kuperad terräng, men de flesta turer blir behagliga.

Solnedgången på Zia
Zia är den by som ligger högst upp av alla på Kos, och därmed också den perfekta platsen att se solens sista gyllene strålar. Upplevs bäst tillsammans med någon som ligger dig varmt om hjärtat.

Utgångspunkt 
Kos ligger i centrum av Tolvöarna och är därför en utmärkt plats att utgå ifrån och sedan ta dagsutflykter till kringliggande öar. 

 

 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Upplev det lummiga och gröna Kos. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

3. Kalymnos

Kalymnos, är den fjärde största ön i området. Hit ska du åka om du uppskattar klättring. Ön erbjuder både bergsklättring och bouldering under hela året. Sedan mitten av 90-talet har klättrare vallfärdats hit. Uppmärksamheten från omvärlden har gjort att flera klÙ?ttringsleder har etablerats på ön, runt 80 stycken finns utritade. Det anordnas också en klättringsfestival varje år som inte går ut på att tävla utan bara mänskliga möten. Bästa tiden att åka hit är september då du kan njuta av behaglig temperatur i både hav och på land. 

Kombinera gärna klättring med en tur till någon av de 50 grottor man hittat på ön. Varje grotta har en plats i sagor och myter, så ta gärna en guidad tur för att höra mer.

Kalymnos är också svampön. Sedan 1800-talet har handel med svampar varit i full gång. Missa inte att beställa soppa eller pasta med skogens guld!

 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
På Kalymnos finns nästan 50 grottor, och alla med en spännande historia att berÙ�tta. Foto: Istock photo

4. Leros

Enligt grekisk mytologi tillhör ön Leros skogs- och jaktgudinnan Diana, så här om någonstans är naturen i centrum. Ön är idealisk för en lugn semester. Väl här kommer du imponeras av arkitekturen, de rena stränderna och det imponerande slotten Panaghia med sin lummiga trädgård.  
Hit åker du lättast antingen med flyg via Athen eller med färja från omkringliggande öar. 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Leros är ön för dig som vill ha en avkopplande semester. Foto: Istock photo

5. Karpathos

På Karpathos, den näst största ön i Dodekanesen, vet invånarna hur man lever ett lustfyllt liv. Det anordnas flertalet festivaler och andra högtidsdagar där alla går man ur huse. 

För oförglömliga stunder ska du besöka öns byar, varav den mest kända är Olympos. Där har man bibehållit både sin gamla dialekt och sina seder  – vilket gör byn till ett levande musem.
En annan trevlig by är Othos, byggd 510 meter över havet gör det till den högst belägna orten av alla. 

Trångt eller avskilt, sandigt eller stenigt, med eller utan faciliteter… Ön Karpathos har mer än 20 stränder – alla med klart azurblå vatten. Det bästa är att inleda sin vistelse med en tur i båt runt ön för att upptäcka alla stränder och välja ut sin favorit. 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Karpathos är en av de mest charmiga stränderna med mycket liv och rörelse. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

6. Astypalea

Vid foten av ett berg, insprängd mellan två vikar, ligger en av de mest pittoreska städerna i det Egeiska havet – Chora. Hamn och tillika huvudstad på ön Astypalea. Miljön runt Chora består av ett pampigt slott och klassiska grekiska hus med vitkalkade väggar och blå dörrar. Det är en vacker syn som välkomnar dig till Astypalea.

Besök även gärna Chameni Limni, den borttappade sjön, som egentligen är en lagun. Det går att bada i lagunen men vattnet är inte lika fint som havet utanför. 

Ett annat spännande utflyktsmål är Drakosgrottan. Hit kan du ta dig antingen med båt eller till fots. Inne I grottan finns imponerande droppstenar som tagit intressanta formationer. 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Upplev spännande natur på Astypalea. Foto: Istock photo

7. Patmos

Patmos är ett perfekt resmål för naturälskaren på grund av sin spetsliknande och intressanta kust, rena klippor och vulkaniska mark. 1999 blev ön upptagen på UNESCOs världsarvslista.
Börja din upptäcksfärd i området Hóra, med små vita hus som glittrar i solen. Ta dig sedan, via smala gator, ner till Skála som är öns hamn. Här finns fullt av restauranger, kaféer, affärer och väldoftande bagerier.

På Patmos finns också flertalet härliga stränder för olika tycke och smak. Psili Ammos (som betyder tunn sand) är    en av de bästa. Hit kan du endast ta dig med båt, så det är en relativt obefolkad strand.
För en vacker upplevese är det stranden Lámpi som gäller. Täckt av färgglada stenar som gör den till ett skådespel för ögat. Om du är ute efter mer fläkt och flärd är det bästa alternativet Kámpor som erbjuder flertalet vattensporter och tavernor vid stranden där du kan äta eller dricka gott.

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
I området Hóra kan du strosa länge. Foto: Istock photo

8. Symi

Det första som möter dig när du anländer till Symi (beläget 4 mil nordväst om Rhodos) är ingången till den hästskoformade hamnen och en staty av fiskarpojken Michalaki som välkomnar besökarna till ön.
Om du vill ta dig upp till den övre delen av ön kan du göra det genom att utmana fysiken i långa stentrappan som slingrar sig hela vägen till topen. Inte mindre än 500 steg ska besegras innan du når målet. Lokalbefolkningen kallar trappan Kalí Stráta, vilket betyder “bra sätt”. Om det är ett bra stt att ta sig upp eller inte kan det nog debatteras om…

En av öns mest kända landmärken är ärkeängeln Michael Panormitis kloster på den sydvästra sidan. Det ligger i en vacker miljö – mitt emellan berg och hav. 

På Symi finns också en gedigen blanding av stränder, både med sand eller sten. Ett tips är att ta sig till någon av de närliggande småöarna för en chans till privat strand. 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Vackra Symi där mäktiga berg möter turkosblått hav. Foto: Stock photo

9. Nisyros

Nisyros är den vackraste av de Egeiska öarna tack vare att den fortfarande är relativt orörd av turismens tillväxt. Ön ligger mellan Kos och Tilos och kan enklast nås med färja från Piraeus, Kos eller Rhodos.

Missa inte: 

Staden Mandraki
Mandraki är dels ankomst hamn men också huvudstad på ön. Det är den största staden och har därmed också flest bekvämligheter när det kommer till hotell, restauranger och affärer. Här finns också vacker bebyggelse då många hus är byggda av vulkanberg och pimpsten.

Byn Nikia
En liten pittoresk by där torget är centrum. Där ligger Mariakyrkan som enligt många är Greklands vackraste kyrka.

Vulkanen
Vulkanen på Nisyros är till stor del fortfarande aktiv, men den har inte haft en utbrott sedan 1888. Du kan dock vandra runt bland kraterna och se hur det kokar där under.

Klostret
Klostret Panagia Spiliani är byggt på toppen av en kulle nordväst om Mandraki. Klostrets största del är byggd inuti en grotta vilket är en riktigt häftig syn.

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Nisyros är en relativt orörd pärla. Foto: Istock photo

10. Tilos

Hela ön Tilos utgör en stor ekologisk park som också är naturskyddat område. Under antiken blev Tilos känd för sina örter, och tack vare handel med dem också en välmÙ?ende ö.

Livadia är öns huvudsakliga hamn och här bor också de flesta lokalbor. Här kan du checka in på små men fräscha hotell eller vandrarhem. I Livadia finns även en medeltida fästning samt ruiner av ärkeängeln Michaels kyrka som är mycket spännande att vandra runt vid.

Missa inte:
Grottan Charkadio, där man under 1970-talet hittade efterlämnngar av en dvärgelefant (!)
Stränder: Erystos, Plaka, Lehtra och Skafi.

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Ta en dag för att utforska ruinerna av den medeltida fästningen i Livadia. Foto: Stock photo

11. Kastellorizo

Utanför Greklands ostkust finns en av de minsta och finaste öarna i området Tolvöarna. Ön som ursprungligen kallades Megisti har en lång historia. Dess forntida namn varade fram till medeltiden, då ett slott byggdes här. Slottet, som ligger uppe på en rödaktig klippa, fick namnet Castello Rosso och över tid bytte även ön namn till Kastellorizo.
När du anländer hit är det lätt att bli mållös av den hamn som tornar upp sig med små färgglada hus och härliga gator.
Minareten och den röda kupolen i moskén som byggdes redan 1755 kommer definitivt att fånga din uppmärksamhet, och så även hamnen med de pittoreska fiskebåtarna.

 

Missa inte:
Smaka på katoumari och Strava, traditionellt grekiskt godis som det ofta bjuds på på lokala tavernor. 

Grekland: Den kompletta guiden till Tolvöarna
Flera av byarna på Kastelorizo är som tagna ur en film. Foto: Istock photo

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2017-07-07
PartnerUnderbara Grekland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top