Annons
Annons
Annons
De Egeiska öarna är en höjdpunkt i Greklands öliv. Foto: Istock photo

De Egeiska öarna är en höjdpunkt i Greklands öliv. Foto: Istock photo

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Guide: Allt du behöver veta om de norra Egeiska öarna

De norra Egeiska öarna vid Greklands ostkust är inte många till antalet men oerhört personliga och unika i sitt slag. Passa gärna på att åka runt på öluff, eller hitta en favorit som du kan utforska närmre.

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2017-07-07 Uppdaterad 2021-06-23

1. Lesvos

Med sin kustlinje på 370 km är Lesvos Greklands tredje största ö (efter Kreta och Evia).
Ön är bland annat känd för den unika förstenade skogen – ett område som har fossiliserats för 15-20 miljoner år sedan på grund av den intensiva vulkanaktiviteten i området. 

Mytilini är huvudstaden på Lesvos och även en av Greklands äldsta städer. Här finns centrum för de Egeiska öarna med universitet, förvaltning och departement.
Staden är uppbyggd av traditionell, grekisk arkitektur som samexisterar med mer udda inslag i stadssiluetten så som bysantinska tempel och gamla monument.  

Gastronomi

Du får inte lämna Lesvos utan att ha provat några av deras kända läckerheter; ouzo, olivolja eller färsk fisk och skaldjur. Kryddor som tall, timjan och fantastisk honung smaksätter mycket av maten här, men återkommer även i te. Besök också också något av alla de kooperativ som framför allt finns i huvudstaden. De tillverkar egengjorda spritdrycker och marmelad men också hantverk av olika slag.  

Natur

Över 1400 olika arter av växter finns att hitta på det botaniska himmelriket Lesvos. Aromatiska och helande blommor samt flertalet sällsynta träd och buskar växer om varandra. Med undantag för den karga, västra delen av Lesvos är ön även ett paradis av olivlundar. Här finns över 11 miljoner olivträd men även tall, bok, gran och ek som vi känner igen från de svenska skogarna.

 

Guide: Allt du behöver veta om de norra Egeiska öarna
Njut av vackra kvällar på Lesvos. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

2. Limnos & Agios Efstratios

Ön Limnos ligger i norra delen av Egeiska havet och det är en utmärkt destination fÙ?r en lugn semester i storslagen natur. Skyddande vikar, vidsträckta stränder och små byar av stenhus är det som starkast förknippas med Limnos.
Den vulkaniska ön är också en spännande plats att odla på och lokalbefolkningen är fantastiska på att producera varor med unik smak och utmärkt kvalité.
Förutom ovannämnda finns det tre saker du inte bör missa på Limnos. 

Sanddynerna

I norra delen av Limnos finns ett område med imponerande sanddyner som i folkmun kallas ”Pachies Ammoudies”. Det är ett naturskyddat område med mycket växter och djur som under tusentals år anpassat sig till de svåra förhållanden som uppstått på grund av starka vindarna. När det blåser rör sig nämligen sanddynorna och de skiftar form, något som är en utmaning för både växter och djur.

De lokalt producerade varorna

Limnos har alltid varit en stor vinproducent och har varit känd för sina viner sedan antiken. I Illianden skriver författaren Homeros om sin glädje över det Limnosiska vinet. Förutom vin bör du passa på att testa lokala ostar som kalathaki och kaskavall, eller pastan flomari som är gjord på mjöl från lokala spannmål. 

Öluff

Runt Limnos ligger flera småöar, och ett tips är att passa på att åka runt på öluff. En kort båttur bort ligger Agios Efstratios som är en riktig skönhet. Pittoreska stränder, berg och grottor i de mest sällsynta formationer är några av komponenterna i det förtrollande landskapet. Runt flera av stränderna växer också stora ekar som är ett välkommet inslag under de varmaste sommardagarna. 

 

Guide: Allt du behöver veta om de norra Egeiska öarna
Limnos består av ett kargt men vackert landskap. Foto: Bigstock

3. Chios

Chios ligger i det nordöstra hörnet av Egeiska havet och här föddes de forntida matematikerna Hippokrates och Enopides. 

Precis som på Limnos är många produkter lokalproducerade så som olivolja och vin. Här finns också den exklusiva mastixbusken som sägs kunna växa bara här på Chios. Överlag är Chios en riktig hit för dig som älskar natur, med en stor biologisk mångfald. 
Chios är inte bara natur, utan även hav. Många av de större grekiska rederierna har startats här, och gått i arv över generationer. 

I övrigt är det sol och bad som bör stå högst upp på att göra-listan. Ingen semesterfirare kommer lämna Chios besviken. Här är några av de absolut bästa stränderna på ön: 

1. Vill du kombinera nytta med nöje och kanske bli lite klokare på din semester? I så fall är det Daskalopetra som gäller. Här sägs det enligt legenderna att Homeros (författare till Iliaden och Odysséen) satt på en sten och undervisade människorna. Daskaloptera betyder till och med ”undervisningssten”. 

2. Om du föredrar stenstränder är det Yossonas du ska bege dig till. En ändlös strand av vita stenar. 

3. Mavra Volia är den enda stranden med svart sand på ön, som uppkommit på grund av vulkanutbrott på ön. Sätt sig även ner på en av tavernorna i stranden för dagsfärsk fisk. 

4. Om du är på Chios för en härlig familjesemester finns det en strand som passar utmärkt för ändamålet: Karfas, 5 km från staden Kampos. Långgrund och bred är den som är som gjord för strandlekar. 

5. För en festligare strandupplevelse är det Limnia eller Managros du ska besöka. Den sistnämnda är en strand på 4 hektar med flera barer och restauranger. 

Guide: Allt du behöver veta om de norra Egeiska öarna
Chios är den perfekta platsen för att hitta lugnet. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

4. Samos

Samos har sedan antiken varit ett viktigt handelsscentrum i det Egeiska havet och har tack vare det kommit i kontakt med flera andra medelhavskultur. Det har färgat ön, som är en spännande plats att utforska med ett blandat kulturliv.
För den aktiva resenären är detta ett riktigt drömresmål då den kuperade och bördiga naturen bjuder på roliga och adrenalinframkallande aktiviteter. 

Vandra

En vandringsled att rekommendera är att ta sig upp för berget Mount Kerkis och toppen Mount Vigla. Det är en brant stigning på 1400 meter men du får din belöning så fort du kommit fram. Utsikten här uppifrån är nämligen något utöver det vanliga. Håll utkik efter udda växtarter och rovfåglar under din promenad. 

Cykla

Gillar du att ta dig fram på cykel finns det mycket utmanande och härlig terräng på Samos. Varje år kommer fler och fler cyklister till ön och det har till och med upprättats en mötesplats: kapellet vid Agios Ioannis. Ta dig hit för att få tips, eller bara ett trevligt samtal med likasinnade. 

Vinfestival

Under de första tio dagarna i augusti hålls vinfestivalen Vathy på Samos. Vinet är av sorten Muscat och har blivit oerhört populärt även utanför Greklands gränser. Till exempel har Vatikanen anlagt en egen vingård på ön och den katolska kyrkan producerar kyrkvinet här. 

Under festivalen kan du testa hur mycket Muscat du vill, eller kan hantera. Du köper ett glas och sedan är det fri påtår.

 

Guide: Allt du behöver veta om de norra Egeiska öarna
Samos är en bördig och grön ö perfekt för att vandra på. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2017-07-07
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen