Annons
Annons
Annons
Upptäck den lilla staden Evia för spa och avslappning. Foto: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

Upptäck den lilla staden Evia för spa och avslappning. Foto: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt

Grekland är för många förknippat med en härlig vecka i solstolen. Men det finns många trevliga alternativ som istället håller dig aktiv på semestern. Nedan följer fyra tips på hur du kan utmana både din fysik och ditt mod och samtidigt upptäcka det bästa av Grekland.

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2017-07-11 Uppdaterad 2021-06-23

1. Spa & wellness

Ta dig an Aristoteles motto ”Sinnets energi är livets väsen”

Välbefinnande berör inte bara fysisk hälsa. Det är en allmän känsla, en inre sådan, av mental hälsa, kraft och skönhet och det är en pågående process. Med ett av världens bästa klimat och med en unik variation av natur, liksom en av den mest hälsosammaste kosten i världen, är Grekland den idealiska platsen för välbeinnande, både kroppsligt och mentalt.
Termiska, mineraliska och naturligt terapeutiska källor finns på 850 platser över hela Grekland. Låt dem hjälpa dig med både kroniska åkommor och erövra stress och ångest.

Evia eller ibland som ”Euboia”, är Greklands näst största ö och den tredje ö i östra Medelhavet. Ön ligger nära Aten och har därför ett bra läge.

På Evia ligger Aidipsos som är den mest kända spa-staden i Grekland. 
Denna söta lilla stad ligger i norra Evia och är ansluten till fastlandet med färja från Arkitsa i Fthiotida-regionen i centrala Grekland. Tar du landsvägen är det bara 152 kilometer från Aten och tar inte mer än en och en halvtimma med bil eller buss. 

De helande egenskaperna hos Aidipsos värmekällor är kända sedan antiken och nämns faktiskt i skripten Plutarch, Strabo och Aristotle.

Här kan du läsa mer om Evia.

Anläggningen Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en erkänd kurort. Stadens källa har ansetts ha terapeutiska egenskaper under många århundraden. Omkring 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, vilket ansågs vara ett stort värde för människors hälsa.

Läs mer om spa & wellness i Grekland

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
Foto: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

2. Cykling

Cykling på Grekland är utan tvekan ett stort nöje. Känslan av frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en helt egen resekultur. I Grekland finns en lång tradition av cykling. Det finns ungefär 80 klubbar runt landet som är involverade i cykling och track racing, liksom BMX och mountainbike.

Det finns flertalet leder att cykla på. Vissa sträckor är mycket krävande på grund av den kuperade terrängen, andra mindre ansträngande, men minst lika vackra. Cyklister, vare sig man är tävlingscyklist eller motionär, kommer att upptäcka att Grekland har en underbar landsbygd.

Här är Greklands bästa cykelleder:

Aten

Greklands huvudstad Aten bjuder på både höga berg och närheten till havet, något som kan locka vilken cykelentusiast som helst. 
Sätt hjulen i rörelse och följ med på en förtrollande tur, där historien får agera guide. Tack var den varierande miljön med natur, parker och cykelbanor, passar Atem utmärkt för vuxna och barn i alla ålderar. 

Läs mer om cykling i Aten.

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
Starta din cykeltur i Aten. Foto: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Thessaloniki

Thessaloniki, som en lång tradition av cykling, har just lanserat ett stort utbud av cykeluthyrning för att dels ge invånare chansen till ett hälsosamt transportmedel, och dels ge turister ett praktiskt sätt att ta sig runt i staden. 

LÄS MER: Upplev Grekland på cykel

Vandra i Grekland: 6 pärlor du inte får missa

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
Foto: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaly

Området Thessaly är ett riktigt cykelmecka. Ta dig till exempel till staden Volos som tack vare sitt välutbyggda vägnätverk har utmärkta förutsättningar för en trevlig cykelsemester.
I staden Trikala är cykling en del av kulturen och här cyklar de allra flesta. Man anordnar också många tävlingar under året, där hela staden engagerar sig. 

LÄS MER: Upplev Grekland på cykel

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
Foto: GNTO/Y.Skoulas-Volos
Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
I Karditsa finns ett 14 km utbrett närverk av cykelvägar som gör det enkelt att ta sig runt stan på cykel. Foto: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

3. Klättring

Under antiken var höga toppar symboler för skydd och frihet, men även för utmaningar för människan som alltid ville utforska jordens gränser. Klättrandet har fortsatt vara en tradition i Grekland, som erbjuder många höjder att ta sig an. 

Kalymnos (Ö i Egeiska havet)
Redan under 1990-talet började ryktet om Kalymnos jätteklippor att sprida sig bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Numer finns ungefär 80 klättringsleder, alla väl utmarkerade. Potentialen för nya vägar och områden att klättra på är också enorm. 
Åk hit i september för bästa förutsättningar.

Här kan du läsa mer om Kalymnos.

 

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
Foto: NTO/N. Smalios-Kalymnos

Peloponeserna (Södra Grekland)

När man pratar klättring i Grekland så finns det en given utmaning att anta – berget Taygetos.
Till toppen kan du ta dig genom både klättrings- och vandringsleder. Om du väljer att klättra kan det göras via till exempel en häftig ravin. I snitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer om Taygetos.

 

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
Foto: Foto: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

4. Fågelskådning

I Grekland finns flera platser för fågelskådning och fågelobservationsstolpar har placerats i alla viktiga områden. För mer information och uppdatering om fåglar kan du besöka informationscentrum i alla grekiska våtmarker av internationell betydelse.

Elva stora grekiska våtmarker har tillkännagivits i ”internationell betydelse” för bevarande av arter och viktig befolkning, särskilt av fåglar som är utrotningshotade. En plats väl värd ett besök är Ramsar våtmarker. 

Här kan du läsa mer.

Guide: Upptäck Grekland på nya sätt
Foto: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2017-07-11
PartnerUnderbara Grekland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen