Annons
Annons
Annons
FOTO: GettyImages/iStockphoto

FOTO: GettyImages/iStockphoto

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Italian National Tourist Board
Partner

Håll dig fit på resan till Italien

Krämig pasta, goda viner och svalkande gelato hör alla Italienresor till, men det är också enkelt att få in en löprunda, cykeltur eller vandring att kombinera med "la dolce vita".

Text: Italian National Tourist Board • 2021-03-25 Uppdaterad 2022-11-02

I Italien finns mycket att se och visst ger jakten på städernas dolda pärlor lite gratisträning, men det kan vara skönt att få upp pulsen mer än så! Här kommer tips på hur du upplever fyra av Italiens historiska städer också genom fysiska aktiviteter. 

Bologna: Kanalcykling och pilgrimsvandring i miniformat

Den gamla universitetsstaden Bologna har många epitet, ”den feta” är ett av dem på grund av stadens gastronomi med gräddiga såser och goda charkuterier. Njut till fullo av maten, för här finns sedan fina möjligheter att bränna kalorier samtidigt som du upptäcker staden. Här får du två tips på utfärder med start i centrum till fots eller på cykel, för en halv eller hel dag.

Bolognesarnas favoritvandring går till pilgrimskyrkan Santuario di San Luca på berget Monte della Guardia. Den når du via en 3,5 kilometer lång arkad, som börjar vid Porta Saragozza. Arkaden är världens längsta med 666 bågvalv som ger skön skugga en varm sommardag. Du kan även nå toppen via ett grönare och lite längre stråk på bergets baksida. Då startar du från Via della Grada mitt i stan och följer en gång- och cykelväg som löper utmed kanalen Rino ut till grönområdet Parco Talon/della Chiusa. Väl där kan du fortsätta upp via en 1,7 kilometer brant stigning upp på bergets topp, eller ta en längre sväng genom parken och Montagnola di Sopra innan du fortsätter upp.
Tips: Kombinera baksidan av berget på uppvägen med att följa arkaderna på tillbakavägen ner till stan.

Håll dig fit på resan till Italien
Världens längsta arkad ligger i Bologna. FOTO: Bologna Welcome

Vill du göra en längre utflykt är ett hett tips att packa picknickkorgen och hyra en cykel. Trampa frÙ?n Porta Galliera och längs kanalen Navile åt nordväst, via antika slussar och grönområden som Parco di Villa Angeletti. Kanalen grävdes ut redan på medeltiden som länk till Venedig. Turen är lättcyklad och tar dig genom intressanta industrihistoriska kvarter. Cykelstråket fortsätter till Malalbergo och tar du hela så blir det tre mil i vardera riktningen. Stråket är inte helt färdigmarkerat men det är svårt att köra fel.  

Håll dig fit på resan till Italien
Kanalen Navile. FOTO: Comune di Bologna

En pulshöjande utmaning inne i city är att ta de 498 trappstegen upp i Torre degli Asinelli, ett av de två tornen som är Bolognas viktigaste landmärken. Belöningen: en magisk utsikt över den vackra staden!

Läs mer: www.bolognawelcome.com

Rom: Klassisk arena och sköna gröna parker

Längs floden Tibern ga̙?r en 35 kilometer lång gång- och cykelväg rakt igenom Rom, som också är perfekt för en löprunda. Längs vägen passerar du bland annat vackra broar, sömniga ön Isola Tiberina, spektakulära museet MAXXI för modern konst, Mussolinis stadsdelsprojekt EUR samt de hippa kvarteren i stadsdelen Testaccio.

Fortsätt gärna norrut på det här stråket till den monumentalt pampiga friidrottsarenan Stadio dei Marmi, just intill fotbollsstadion Stadio Olimpico. Friidrottsarenan byggdes 1928–32 i nationalistisk funkisstil ritad av den prisade arkitekten Enrico Del Debbio. Läktarringen i marmor pryds av 64 atletiska statyer som välkomnar dig in – en inspirerande plats för den träningssugna. Här är det alltid öppet och gratis inträde.

Håll dig fit på resan till Italien
Stadio dei Marmi i Rom. FOTO: Anthony Majanlahti

I Rom finns flera stora gröna lungor att upptäcka: historiska parker som fungerar fint för den dagliga exercisen. Några favoriter är Villa Doria Pamphilj på hela 184 hektar med sitt historiska lyxpalats mellan Vatikanen och stadsdelen Trastevere, engelska 1800-talsparken Villa Ada Savoia strax bakom Villa Borghese med världsberömt konstmuseum, just ovanför Spanska Trappan. De är alla härliga ställen att slösa bort en solig dag i.

Vill du komma närmare naturen och landsbygden rekommenderas en cykeltur längs Via Appia Antica. Med start vid stadsporten San Sebastiano går en 16 kilometer lång väg i riktning mot vindistriktet Castelli Romani. Vägen passerar katakomber och intressanta arkeologiska la̙�mningar, och när landskapet öppnar sig möts du av antikens akvedukter som spänner sina bågar över ängar där får går på grönbete mellan Via Appia och Via Tuscolana.
Tips: Söndagar och helgdagar är Via Appia avstängd för biltrafik, perfekt med andra ord för cykling eller löpning.

Håll dig fit på resan till Italien
Akvedukten vid Via Appia Antica. FOTO: Parco Regionale dell’Appia Antica

Läs mer: www.turismoroma.it

Parma: Naturaktiviteter med gastronomiska stopp

Parma är för många synonymt med den goda lufttorkade skinkan och äkta parmesanost, men det är dags att upptäcka också själva staden och omgivningarna. Parma är nämligen en attraktiv kultur- och shoppingstad med ett stort utbud av gröna sportaktiviteter. Cykling och golf är regionen Emilia Romagnas paradgrenar. Lokalbefolkningen cyklar gärna överallt och för turisten finns förstås cykeluthyrningar, och här och där till och med specialiserade cykelhotell. Också vandraren har mycket att utforska, inte minst i inlandet runt Parma, den del som heter Emilia.

Från floden Pos bäddar sträcker sig de odlade slätterna ut sig, mot böljande kullar och små småningom höga berg på uppåt 2000 meter över havet. Här finns med andra ord ett utbud som matchar såväl den relativt otränade entusiasten som bara vill röra på sig lite mellan kulturupplevelserna som den mer rutinerade sportaren som siktar på en aktiv vistelse fullt ut.

En cykelsemester i Emilia är en lyckad kombination av kultur och natur, och inkluderar gärna grannstäderna Piacenza och Reggio Emilia. Det finns ett brett nät av cykelleder i de vackra omgivningarna. Ett tips är att ta cykeln genom kompositören Giuseppe Verdis hemtrakter via byar med sagoslott, och missa då inte att stanna till hos lokala chark- och parmesanproducenter längs vägen. Från Piacenza och Reggio Emilia kan du även ta en tur i kuperad terräng med e-bike eller mountainbike. Cykelalternativen är riktigt många och noggrant dokumenterade.

Håll dig fit på resan till Italien
Klippmassivet Pietra di Bismantova. FOTO: Stefano Termanini

Precis vid gränsen till grannregionen Toscana breder en nationalpark ut sig i de Apenninska bergen, med fina leder för både vandring och mountainbike. En dagstur längs leden Alta Via dei Parchi högst uppe på bergsryggen, eller runt det ikoniska klippmassivet Pietra di Bismantova är två fantastiska upplevelser, av många. För den som vill vandra i guidat sällskap finns grupputfärder att följa med på.

Läs mer: www.parmawelcome.itwww.visitemilia.com/nature

Milano: Löprundor i maratonstaden

Glöm inte att packa löpskorna när du åker till Milano, vars maraton är ett av landets äldsta. Staden är perfekt för en joggande sightseeingtur och här finns tre utmärkta löprundor av varierad längd, som alla tar dig mellan några av de bästa sevärdheterna. Kartor finns att ladda ner från stadens hemsida (se nedan, sök på ”running”).

Håll dig fit på resan till Italien
Arco della Pace vid Sempioneparken. FOTO: Andrea Cherchi

Lilla rundan (5 km): Rundan börjar i stadens hjärta Piazza Duomo vid den gigantiska katedralen och den historiska shoppinggallerian Galleria Vittorio Emanuele. Därefter passerar du operans högsäte La Scala, bohemernas pittoreska kvarter Brera och stadsparken Sempione.Till sist får du se den vackra fästningen Castello Sforzesco och följer sedan gågatorna Via Dante och Via Mercanti tillbaka till katedralen igen.

Mellanrundan (10 km): Mellanrundan börjar likt den lilla, men tar dig även till större paradgator, genom parken Giardini Montanelli och upp till stadsdelen Porta Nuova med dess moderna skyline skapad till världsutställningen 2015. Därefter passerar du en sluss som finns kvar från det antika kanalsystemet och vidare genom Brerakvarteren. I Sempioneparken får du springa i tre sköna kilometer och bland annat passera triumfbågen Arco della Pace och designmuseet Triennale, innan du vänder tillbaka mot startpunkten.

Håll dig fit på resan till Italien
Höga byggnader i Porta Nuova. FOTO: Anna Andersson

Långa rundan (21 km): Förutom ovan nämnda platser får du längs långa rundan även se det hypermoderna kvarteret City Life, historiska kyrkor som Santa Maria delle Grazie där Da Vincis ”Nattvarden” hänger och Sant’Ambrogios basilika från 300-talet. Därefter följer det mysiga kanalområdet Navigli, som är ett av stadens populäraste stråk oavsett tidpunkt tack vare sina många barer och restauranger. Vid den sista stadsporten du passerar, Porta Romana, svänger du förbi universitetet och tillbaka upp mot Piazza Duomo. Orkar du ett varv till så är ditt maraton i hamn!

Oavsett vilken runda du väljer kommer du att vara fylld av intryck när du slår dig ner för kvällens middag, som lär smaka extra gott efter träningspasset.

Läs mer: www.yesmilano.itwww.generalimilanomarathon.it

Läs mer om Italien på: www.italia.it

Text: Italian National Tourist Board • 2021-03-25
PartnerItalienska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen