Annons

För resor inom EU behöver din hund eller katt ett eget EU-pass.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tullverket
Partner

Har du med husdjuret på utlandsresan? Glöm inte detta när ni ska hem igen

Snart sitter du kanske på ett café i Madrid eller snorklar i Grekland? Tar du med hunden eller katten på utlandssemester? Kom ihåg att anmäla hemresan hos Tullverket.

Text: • 2022-06-28 Uppdaterad 2024-04-18

– När du reser in i Sverige med din hund eller katt måste du göra en anmälan till Tullverket, säger Linnea Elf på Tullverkets rådgivningstjänst Tullsvar. Det gäller oavsett om du flyger, åker bil eller reser på annat sätt.

Minskar risken för rabies

De regler som finns för att ta med en hund eller katt in i landet är till för att förhindra smuggling och för att minska risken för rabies i Sverige. Förutom att anmäla hunden eller katten till Tullverket behöver du också uppfylla Jordbruksverkets krav. Bland annat behöver du ha ett EU-pass för sällskapsdjur när du reser inom EU. Det är också viktigt att djur som reser över gränserna inte för med sig smittsamma sjukdomar så se över eventuella vaccinationer.

– Kolla upp vad som gäller i god tid innan du reser, säger Linnea Elf. Om du inte följer reglerna kanske hunden eller katten inte får komma in i landet.

Inom EU – anmäl enkelt på nätet

När du kommer från ett annat EU-land och ska ta in din hund eller katt i Sverige gör du enkelt en anmälan direkt på Tullverkets webbsida Anmälan av hund eller katt. Du kan också anmäla ditt sällskapsdjur när du kommer till den svenska gränsen.

Reser du från ett land utanför EU?

När du kommer från ett land utanför EU måste du göra din anmälan när du kommer till den svenska gränsen. Hunden eller katten behöver vara id-märkt och du ska ha ett EU-pass för den. Dock är Norge ett undantag, då du tack vare Sveriges och Norges samarbeten inte behöver göra någon anmälan när du kommer till Sverige från Norge, förutsatt att hunden eller katten är id-märkt och har ett EU-pass för sällskapsdjur.

Frågor om att resa in i Sverige med hunden eller katten?
Välkommen till Tullsvar på telefonnummer 0771–520 520.

Reser du till ett annat land?
Den här artikeln handlar om regler för att resa in i Sverige med hund eller katt. Ska du resa med ditt sällskapsdjur till annat land än Sverige måste du kolla vad som gäller i det landet.

FOTO: Mette Ottosson

Fem saker att tänka på när du reser in i Sverige med din hund eller katt:

  • Anmäl alltid hunden/katten hos Tullverket
  • Anmälan gäller oavsett hur du reser – med flyg, bil, båt, buss, tåg etc.
  • Reser du från annat EU-land kan du göra anmälan online/länk
  • Hundar/katter behöver eget EU-pass inom EU
  • Ha även koll på Jordbruksverkets övriga regler för resa med hund/katt till Sverige

Läs mer om att resa med hund eller katt till Sverige här!


Text: • 2022-06-28
PartnerTullverket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen