Annons
Annons
Annons
Katalanska turistbyrån

Katalanska turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Katalanska turistbyrån
Partner

På äventyr mellan fiskebyar och vingårdar i Costa Brava

Drömmer du om en resa som kombinerar hav och berg, såväl som dolda vikar, vackra stränder, slingrande vägar, pittoreska medeltids- och fiskebyar och gastronomiska upplevelser? Då bör du besöka Katalonien.

Text: Katalanska turistbyrån • 2020-11-11 Uppdaterad 2023-05-17

I Katalonien, som är en region i nordöstra Spanien, finns en varierad natur och många sevärdheter och mysiga städer. Längs med Kataloniens kust hittar du Costa Brava som sträcker sig från Barcelona och upp till franska gränsen. Costa betyder kust och brava betyder klippigt, vilket tydligt beskriver landskapet i området. Ett bra sätt att uppleva Costa Brava på är att hyra en bil eller varför inte en elcykel för att ta dig fram på slingrande vägar till de många sevärda platserna och byarna.

Upplev mysiga fiskebyar

I Costa Brava finns många mysiga byar där du kan känna den ljumma havsbrisen och doften av hav. En mysig fiskeby att stanna till i är Tossa de Mar. Både norr och söder om byn finns flera vackra stränder med gömda vikar med kristallklart vatten. Här finns flera kulturarv med allt ifrån romerska lämningar, modernistiska sevärdheter och avantgarde-byggnader, och kända människor som Gardner och målaren Marc Chagall har strosat runt i kvarteren. Vid Tossa de Mar kan du njuta av Vila Vella, som är den enda medelhavsbyn med en befäst kustlinje. Väl här kan du även passa på att besöka grannskapet Sa Roqueta, som under århundraden befolkats av fiskare.

Förutom att Tossa de Mar är en fantastisk stad i sig är den dessutom perfekt som utgångspunkt om du vill uppleva fler sevärda platser i Costa Brava.

Du kan bland annat vandra längs Camí de Ronda till Lloret de Mar, en led som är totalt 12 kilometer lång. Här kan du stanna vid små naturliga vikar och charmiga havsbyar som nästintill stått orörda sedan medeltiden och där du verkligen kan hitta lugnet.

Är du nyfiken på att besöka fler fiskebyar i området ligger även Palamós och Begur här. Palamós är en av la Costa Bravas mest uppskattade turistmål tack vare de vackra stränderna och den lokala gastronomin som bland annat är känd genom den speciella Palamósräkan. I Palamós kan du besöka den stora fiskauktionen, lära dig om områdets fiskehistoria, se när Palamósräkan fiskas, köpa färsk fisk på marknaden och lära dig att laga riktigt goda fiskrätter enligt de lokala traditionerna. Besöker du Begur får du uppleva en unik medeltidsby och ett vackert slott, men även flera långa stränder med klart vatten, däribland Aiguablava, Fornells, Fonda, Sa Tuna, Aiguafreda, Sa Riera, Illa Roja och del Racó.

På äventyr mellan fiskebyar och vingårdar i Costa Brava
Härlig lunch i Sa Tuna.

Äventyr för hela familjen

Bara 30 minuter från Tossa de Mar ligger Castell-Platja d’Aro där det finns gott om aktiviteter för hela familjen, så som båtutflykter, snorkling i klart vatten, vindsurfing, ubÙ?tsfärder och kajakturer. Vill du uppleva stadens kultur finns det även många historiska platser och sevärdheter, däribland S’Agaró och Castell d’Aro. Här kan du ta en rundtur och njuta av fantastiska vyer över den vackra naturen.

Besök pittoreska byar

Förutom mysiga fiskebyar finns även många andra byar att besöka i Costa Brava. En sådan är Calella de Palafrugell som ligger en knapp timmes färd från Tossa de Mar. Byn representerar verkligen Medelhavet med sina antika fiskehus med färgglada fönsterluckor, smala gränder mellan kyrkan och havet, och natur med röda klippor och smaragdgröna tallar.

På ungefär 15 minuter når du en annan sevärd by – Pals. Här kan du bland annat besöka den historiska stadskärnan i gotisk stil. Området kring Pals kännetecknas även av de många risfälten som sträcker sig ut över landskapet. Fortsätter du din resa ytterligare 10 kilometer bort hittar du Peratallada, som är en av Kataloniens viktigaste medeltidsplatser.

På äventyr mellan fiskebyar och vingårdar i Costa Brava
Vackra Peratallada.

Njut av gott vin

Gillar du vin? Då bör du följa vinrutten Ruta del Vi DO Empordà som tar dig mellan olika vingårdar. Där kan du ta del av vinodlingens historia, promenera runt i vackra omgivningar och förstås även smaka på de fantastiska vinerna.

Ett område att upptäcka är el Cap de Creus, där du hittar ett spektakulärt landskap och på vingården Bodega La Vinyeta kan du provsmaka goda ekologiska viner. På vingården kan du även njuta av en god frukost eller ge dig ut på en härlig picknick om vädret tillåter. Missa inte heller att besöka Bodega Terra Remota för att uppleva en unik arkitektur.

Här kan du hitta fler rutter att följa i Katalonien

Välkommen till La Costa Brava!

Läs mer om vad du kan uppleva i Katalonien här!


Text: Katalanska turistbyrån • 2020-11-11
PartnerKatalanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen