Annons

Trestadsregionen med Gdansk, Gdynia och Sopot bjuder på såväl skönhet som historia och nöjesliv.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Polska Statens Turistbyrå
Partner

Fem dolda favoriter i Polen

Det är lätt att fortfarande förknippa Polen med det gamla europeiska östblocket och att därför välja bort landet när man funderar över potentiella semestermål — men det vore ett misstag.

Text: • 2021-09-24 Uppdaterad 2023-05-17

Polen av idag sprudlar av liv, rörelse, positiv energi och framtidstro. För oss svenskar är det dessutom ett av de absolut lättaste länderna att ta sig till, antingen via färja från Karlskrona till Gdynia eller från Ystad till Świnoujście, alternativt via flyg till Gdansk, Warzawa eller Krakow. Det går många avgångar i veckan från såväl Arlanda som Landvetter och Malmö.

I landskapet, eller vojvodskapet som det heter i Polen, Pommern – längst upp i norra Polen – ligger tre städer som vuxit ihop och blivit en underbar häxkittel av kultur, historia, nöjen och sport, med tillsammans över en miljon invånare. De tre städerna är var för sig olika men tillsammans ger de möjligheten att uppleva en stor del av landets historia samtidigt som man får uppleva det nya Polen, som vibrerar av livslust, fantasi och glädje.

GDYNIA

Är den yngsta delen av trestadsregionen och den vackra hamnstaden har mängder av historiska sevärdheter, bland annat från andra världskriget då Gdynia ockuperades av tyskarna, som använde hamnen som marinbas. Man kan till exempel ta sig ut till Babie Doly för att se den mytomspunna Torpedo Launch Station som varit miljö i ett antal filmer. Den ligger lite avlägset ungefär en timme med buss från Gdynia, eller en rejäl tur med cykel, men i området finns också fina stränder, bland annat Babie Doly Beach, och miljön är lite mystisk och helt underbar.

Perfekt för en udda utflykt och om man kikar ut från färjan när man närmar sig hamninloppet så kan man se formationen i vattnet. Gdynia har på senare tid också vuxit fram som en av landets främsta kreativa designcentrum och arrangerar varje år festivalen Gdynia Design Days.

SOPOT

Kallas ofta för Polens Riviera och det är av en anledning. Sopot har det mesta man kan tänka sig i underhållningsväg och det är hit man ska ta sig om man gillar nattliv, det finns klubbar i varje gathörn.

Här finns dessutom fantastiska Sopot Beach om man tycker om strandhäng, men annars består Sopot av restauranger i olika stil och prisklasser som trängs med hotell, hippa cocktailbarer och klubbar för alla smaker. Ni får heller inte missade det krokiga huset Krzywy Domek, som verkligen är udda och speciellt. Sopots världsberömda pir byggdes 1827, är den längsta träpiren i Europa och mäter maffiga 511,5 meter ut från stranden.

GDANSK

Är den största staden i trestadsregionen och en av de äldsta städerna i hela Polen. Gdańsk var länge en av de största och mest centrala hamnstäderna under Hansatiden och naturligtvis utgör hamnkranarna och fartygen fortfarande en mäktig del av stadens kuliss. Men här finns också gamla stans mysiga kullerstensgränder med mängder av butiker, Mariakyrkan, som anses vara världens största kyrka byggd i tegel, och Neptunfontänen vid torget Dlugi Targ, för att nämna några av stadens mest kända mål.

Det var också utanför Gdańsk som det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein avfyrade en artillerigranat den 1 september 1939 mot Westerplatte som blev inledningen på andra världskriget när nazityskland invaderade Polen. Det var också här i Gdańsk som fackföreningsrörelsen Solidaritet – med Lech Wałęsa som ledare – växte fram som den första fria fackföreningen i östblocket. Wałęsa blev senare Polens president mellan 1990–95.

ERMLAND-MASURIEN

Tar man sig nedåt inåt i landet från Pommern hamnar man snart i Ermland-Masurien. Det natursköna landskapet sträcker ut sig i underbar natur och brukar kallas för “De tusen sjöarnas land”. Största staden Olsztyn med sin 175 000 invånare har sitt mäktiga slott Olsztyn Castle, där den världsberömda polska astronomen Nicolaus Copernicus verkade mellan 1516 och 1521. Idag inhyser slottet muséet om Ermland-Masuriens historia.

Ett annat spännande resmål är Elbląg canal där man faktiskt åker båt uppe på land vissa sträckor. Kanalen mäter drygt 8 mil men man kan också välja att åka kortare sträckor.

VÄSTPOMMERN

Ligger som namnet antyder väster om Pommern, gränsar mot Tyskland och vojvodskapet är känt för sina många spahotell och hälsoresorter. Szczecin är landskapets residensstad och var huvudsäte för Greifätten, som härskade över stora delar av östersjökusten i över 500 år och släktens renässansslott med gröna torntak är ett givet utflyktsmål precis som centrala kyrkogården som är Europas största och en mäktig upplevelse.

Ön Wolin där färjeläget i Świnoujście ligger är ett annat vackert resmål. Här finns en nationalpark där man bland annat kan se visenter och bisonoxar men också vandra längs någon av alla vackra leder i kustområdet.

Besök www.polen.travel för att läsa mer!


Text: • 2021-09-24
PartnerPolska Turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen