Annons
Annons
Annons
Det gamla fiskardistriktet i Bamberg har i folkmun fått smeknamnet "Lilla Venedig"

Det gamla fiskardistriktet i Bamberg har i folkmun fått smeknamnet "Lilla Venedig"

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Roadtrip bland vinrankor och mikrobryggerier

Låt bilen ta dig genom ett fantastiskt sagolandskap med mängder av sevärdheter och upplevelser. Området Franken bjuder på alltifrån makalös arkitektur till god mat och historiska dryckestraditioner.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-14 Uppdaterad 2021-06-23

Sagoslott, vinrankor, medeltida borgar och mängder av bryggerier. Ja allt detta kan du få på en resa till tyska Franken, som är en del av förbundslandet Bayern som ligger i sydöstra Tyskland. Franken, som även kallas för Tysklands Toscana, är en spännande blandning av medeltida städer, vacker natur och ett nästintill mediterrant klimat med en vinodlingstradition som är flera hundra år gammal längs floden Main. Här finns mängder av sevärdheter och det handlar mer om att sätta begränsningar än att med lupp leta efter saker att upptäcka.

För att få ut maximalt av en resa hit, tar du med fördel bilen. För att få en bra start på roadtripen eller ett lagom break från ratten, låt båten ta dig sträckan mellan Sverige och Tyskland. Med Stena Line tar du dig enkelt från Trelleborg till Rostock. På cirka sex timmar, via Berlin och Leipzig, kommer du sedan till första stoppet – Bamberg.

Roadtrip bland vinrankor och mikrobryggerier
En sevärdhet i Bamberg är det karaktäristiska stadshuset som är placerat på en konstgjord ö.

Bamberg är en stad med anor från 900-talet och utgör ett nav för öl-älskare. Bamberg ligger i världens bryggeritätaste område, Franken, som har inte mindre än cirka 300 bryggerier. Det betyder ett bryggeri per cirka 5 500 invånare, varav nio är självständiga privata bryggerier som ligger i staden. Är öl inte någon favoritdryck kan du ändå fortsätta läsa – här finns så mycket mer. Vid floden Regnitz som flyter genom staden finns vackra timrade hus med anor från medeltiden. Det här gamla fiskardistriktet har i folkmun fått smeknamnet ”Lilla Venedig”. Andra sevärdheter i staden är det karaktäristiska stadshuset som är placerat på en konstgjord ö och kyrkan från 1300-talet med fyra torn. Bamberg är en av få stÙ?der som klarade sig från andra världskrigets bomber. Att just Bambergs medeltida centrum klarat sig så bra får man tacka vädret för. Tät dimma gjorde att de allierades bomber missade stadens centrala delar.

Roadtrip bland vinrankor och mikrobryggerier
I Würzburg hitta några av Tysklands finaste, arkitektoniska skapelser, allt från landets äldsta bro till den vackra Rokokoträdgården som omger hela Veitshöchheim-slottet.

Nästa mål för på roadtrippen i Franken ligger bara en dryg timme bort. Würzburg är även det en gammal stad med mycket att upptäcka. Men tack vare de många universiteten och högskolorna har man idag en ung befolkning som ger staden sin puls. Här kan du hitta några av Tysklands finaste, arkitektoniska skapelser, allt från landets äldsta bro till barocka Augustinerkyrkan och den vackra Rokokoträdgården som omger hela Veitshöchheim-slottet. Här finns flera kungliga slott där regionens prinsar och biskopar krönts genom åren och som omsorgsfullt restaurerats sedan andra världskriget. Lägg därtill en perfekt inramning av gröna böljande vinfält. För även om ölen har ett starkt fäste även här så brukar man säga att Würzburg är brytpunkten mellan öl- och vindistrikten. Vidsträckta vinodlingar omger staden, och det finns gott om möjligheter att smaka på resultatet och ta med hem. Några av traktens äldsta vinproducenter har 1 200 års erfarenhet av vinproduktion. De vanligaste druvorna här är silvaner, riesling och müller-thurgau. Självklart hittar du också nationalsymbolen för frankenvinet – bocksbeuteln i området kring Würzburg. Vinet med sin säregna flaska som är rund och tillplattad har funnits i åtminstone 500 år. Idag skyddas den typiska formen av EU.  Endast vissa typer av viner får säljas i flaskorna.

Roadtrip bland vinrankor och mikrobryggerier
Ett besök i vackra Rothenburg ob der Tauber vill man inte missa.

Vill du sedan fortsätta resan söder ut så är Würzburg även starten på den romantiska vägen eller ”Romantische Straße” som är världens äldsta turistväg. Längs vägen kommer du kÙ?ra förbi kristallklara sjöar och floder omgivna av grönskande fält och skogar som hämtade ur en sagobok. Vägen sträcker sig genom fler pittoreska bayerska byar, så som Rothenburg ob der Tauber där det känns som tiden stått stilla. Och Nördlingen, som är en av tre tyska städer som fortfarande har sina medeltida murar intakta och var inbladad i striderna under 30-åriga kriget. Hela sträckan tar bara ett par timmar att köra men delas med fördel upp så att man verkligen kan njuta av naturen och städerna.

När det sedan är dags att vända bilen hemåt, är bästa tipset att ta en annan rutt tillbaka till Sverige. Stena Line trafikerar till exempel rutten Kiel till Göteborg. Då kör du istället via Hannover och Hamburg, en resa som tar runt sex timmar att köra.

Res med Stena Line till Tyskland

Stena Line erbjuder tre linjer till Tyskland som tar dig till Kiel, Rostock och Sassnitz. Samtidigt som du äter, vilar eller sover tar båten dig till din destination – på så sätt sparar du tid och bensinpengar. En resa mellan Göteborg och Kiel tar cirka 14 och en halv timme. Båten går kvällstid och du vaknar upp utvilad och kör iland lagom efter frukost.

En resa mellan Trelleborg och Rostock tar 5 och en halv timme till 7 och en halv beroende på om du reser dagtid eller passar på att sova under överfarten. Det tredje alternativet, mellan Trelleborg och Sassnitz är den kortaste och tar cirka fyra timmar.

Roadtrip bland vinrankor och mikrobryggerier

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-14
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen