Annons

Foto vänster: Bäckaskog slott. Foto höger: Åhus Seaside.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Kristianstads kommun
Partner

Roadtrip i Skåne – pärlorna du inte får missa

Vita sandstränder, vackra slott, mysiga boenden och en gemytlig atmosfär. I nordöstra Skåne finns allt för en lyckad roadtrip – här är en rutt som tar dig till några skånska pärlor.

Text: • 2024-06-24 Uppdaterad 2024-07-08

Packa bilen och styr mot underbara Skåne. Roadtrippen inleds i Österslöv, strax utanför Kristianstad, och Bykrogen – en restaurang, hotell och konferensanläggning.

Bykrogen ligger i en gammal, rustik stärkelsefabrik som även använts som mobiliseringslokal för försvaret. Här kan du spendera natten i personligt inredda hotellrum och få en unik smakupplevelse i restaurangen. De erbjuder klassisk skånsk dining med närproducerade råvaror och ett hett tips är deras 10-rätters avsmakningsmeny.

Ät gott på Bykrogen. Foto: Bykrogen.

Efter en god natts sömn är det dags att åka till mysiga Kristianstad för kultur- shopping- och naturupplevelser. Varför inte börja med att uppleva stadens natur från vattnet? Med Safaribåten kan du glida fram på Helge å, genom natursköna Biosfärdsområde Kristianstads Vattenrike och till sevärdheter som Lillö borgruin.

Unika naturum Vattenriket. Foto: Patrik Olofsson.

Efter båtturen kan du ta en kort promenad till Tivoliparken för en lunch på den härligt avslappnade restaurangen Flabben i Fornstugan. I parken kan du också besöka den prunkande Hälsoträdgården med växthus och orangeri.

Ta dig sedan in till stadskärnan för lite kulturupplevelser på Regionmuseet Kristianstad. Till och med 1 september visar de bland annat en utställning med unika fotografier av David Bowie tagna av den japanska fotografen Masayoshi Sukita.

Se en unik David Bowie-utställning på Regionmuseet Kristianstad. Foto: 2024 Sukita/ The David Bowie Archive ® Under license to Perryscope Productions LLC/Epic Rights.

Efter en dag i Kristianstad är det dags att bege dig till trevliga Åhus. I hamnen finns det gott om härliga restauranger att besöka. Några av dessa är anrika Åhus Gästgivaregård, ”Gästis”, som har en stor uteservering, den flytande restaurangen Pråmen, Seglarkrogen som ligger i ett rustikt båthus och Åmund som är särskilt kända för sina ribs.

På Äspet på andra sidan vattnet hittar du sommarkrogen Baron som du når antingen med båt eller genom en skön promenad eller cykeltur över bron. Gillar du fisk och skaldjur är ett hett tips Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö som bland annat bjuder på livemusik på torsdagar och räkfrossa vissa onsdagar.

Ett sista tips är den spektakulära restaurangen Pine som öppnar i juni 2024 på 100-årsjubilerande Kristianstads Golfklubb & Destination. Här basar kocken Daniel Müllern för köket, precis som på ”Gästis”. Varför inte passa på att slå en runda golf också när du ändå är här?

Ta en promenas i Åhus gästhamn. Foto: Sven Persson/swelo.se.

Väl i Åhus borde du också passa på att strosa runt och uppleva stadens långa historia, stora konst- och designutbud och närhet till naturen. Köp en glass och ta en promenad till det gamla medeltida torget och Sankta Maria kyrka från 1100-talet, som är stadens äldsta byggnad. Här finns också små, udda butikspärlor som till exempel Boktryck & Papper och Torget 11 – Vintage & Secondhand.

Mysiga Åhus. Foto: Eva Berglud/Kristianstads kommun.

När dagen närmar sig sitt slut kan du checka in på spahotellet Åhus Seaside på Täppetstranden. Njut av ett morgondopp i havet och en dag på spat med värmande relaxbad, massagepooler, bastu – eller varför inte få en energikick i den svalkande isvaken.

Hitta lugnet på Åhus Seaside vid Täppetstranden. Foto: Åhus Seaside.

Roadtrippens sista stopp är Bäckaskog slott som verkligen sätter guldkant på resan. Det ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön, en knapp halvtimme från Åhus. Slottets historia går bak till 1200-talet då det var ett kloster men byggdes senare om till en slottsanläggning. På senare år har bland annat Stjärnorna på slottet spelats in här – så kanske känner du igen byggnaden från tv. Här kan du njuta av en god lunch, en promenad i parken och en simtur i sjön. Vill du förlänga vistelsen kan du också ta in över natten. Bäckaskog slott har flera olika boendealternativ och du kan, som de själva säger, bo i allt “från slott till koja”.

Vackra Bäckaskog slott med Oppmannasjön i bakgrunden. Foto: Bäckaskog slott.

Fler utflyktstips i nordöstra Skåne hittar du på www.visitkristianstad.se

@visitkristianstad hittar du även på Facebook och Instagram.


Text: • 2024-06-24
PartnerKristianstadskåne

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen