Annons
Annons
Annons
Tyska turistbyrån

Tyska turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Berlin och Rügen – den perfekta sommarkombon

Varför välja en semesterform när man kan kombinera två? Sol och bad tre timmar från en pulserande storstad. Genom att ta bilen till Tyskland kan du enkelt göra alla familjemedlemmar till lags.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-15 Uppdaterad 2021-06-23

En gillar arkitektur och kultur, den andra vill utveckla simhud mellan tårna. Att få ihop sommarsemestern med allas önskemål tillgodosedda är inte alltid så enkelt. Samtidigt kan det vara ett måste för att få hela familjen att vilja följa med, stor som liten.

Efter att ha tagit färjan över sundet mellan Trelleborg och Rostock och fått tysk mark under fötterna är ni fria att fylla semestern med alltifrån sol och bad till pulserande storstad och vackra byar däremellan. Färjan kommer in i Rostocks hamn tidig förmiddag, då kan ni börja med en fika och ett kortare besök i Mecklenburg-Vorpommerns största stad Rostock som är en stad med både själ och personlighet. Med sina typiska, djupröda tegelstensbyggnader från hansatiden kan du hitta alltifrån bra shopping, till mysiga uteserveringar och vacker arkitektur. När ni känner er redo för att ta er vidare mot ett första längre stopp styr ni de dryga 20 milen mot Berlin.

Berlin och Rügen – den perfekta sommarkombon
Berliner domen uppfördes mellan 1894 och 1905 ligger vackert vid Spree floden.

Den tyska huvudstaden har så mycket att erbjuda av både historia, shopping, mat och folkliv att det är svårt att hinna med allt. Den tyska huvudstaden har de senaste åren ökat markant i intresse för weekendresenären och här kan du enkelt spendera ett par dagar med familjen. Att besöka resterna av Berlinmuren är ett måste för stora som små när du är här. Komplettera gärna ett besök vid muren med något av museerna som berättar den idag ganska bisarra historien om muren som delade staden efter kriget. Just museer är annars något det finns gått om i Berlin, alltifrån konstmuseum till museer som Pergamonmuseet där hela grekiska tempel och kolonnader samsas om utrymmet med porten till Babylon.

Berlin och Rügen – den perfekta sommarkombon
Loppis och mat är två områden att fokusera på under ett besök i Berlin.

Något annat man inte får missa är att lokalisera restauranger som serverar typisk tysk mat, maten har ofta oförtjänt dåligt rykte och här finns flera restauranger som fokuserar på traditionella smaker och nya hyllade vegetariska kök.

Besöker ni staden på en helg ska ni definitivt bege er på fyndjakt till Mauerpark på söndagen. Då är det stor loppis med ett hundratal försäljare och härligt folkliv. Här kan du även ta en paus för brunch, något berlinarna är duktiga på och titta på folkvimlet. Här finns även utomhusscener med både spontana och organiserade jippon. Efter ett par fartfyllda dagar i Berlin styr ni sedan bilen norrut mot ett lugnare tempo och ön Rügen. En ö som trots sin fantastiska miljö inte blivit någon turistfälla.

Berlin och Rügen – den perfekta sommarkombon
Sassnitz omges av kalkstensklippor.

Rügen som är Tysklands största ö ligger inte alls speciellt långt ifrån Sverige har även varit svensk under cirka 150 år, mellan 1648 och den westfaliska freden till Wienkongressen 1815. Idag är ön en plats att hitta lugnet på. Här bland svindlande vackra nationalparker, pittoreska kurorter och härliga sandstränder hittar platser att förälska dig i.

Beroende på vad ni är ute efter kan ni styra kosan mot olika delar av ön. Sassnitz blir utgångspunkten för den som tar båten direkt hit. Och här kan man njuta av nyfångad fisk på restaurangerna i hamnen eller uppleva kalkstensklippor och bokskog som omger Sassnitz. I hamnen hittar du dessutom ubåten HMS Otus som idag är ett museum.

Berlin och Rügen – den perfekta sommarkombon
Sellin (bilden) och Bins är öns stora kurorter, med långa strandpromenader och härliga restauranger.

Är du däremot ute efter kurbad, massage och spa är det främst orterna Sellin och Binz som är den störta kurorten på ön. Längs den långa strandpromenaden i Binz ligger pensionat och spa-anläggningar på rad. Den pittoreska gågatan kantas av små restauranger och butiker.

Är du ute efter lite en lite mer aktiv semester kan till exempel hyra cykel. De korta avstånden på Rügen gör det enkelt att ta sig ut på dagsturer och picknick. Andra tips är vandring och fiske. Är du en ölfantast får du inte heller missa Störtebeker, ett lokalt öl med en lång historia som berättas under Störtebeker Festspelen från juni till september bland annat på Friluftsteater i Ralswiek.

När resan närmar sig sitt slut kan du börja hemfärden i lugn och ro med båt. Från Sassnitz kan du åka direkt till Trelleborg, men bilen och dina med resenärer fyllda av energi, semesterminnen och härlig shopping.

Res med Stena Line till Tyskland

Stena Line erbjuder tre linjer som tar dig till Kiel, Rostock och Sassnitz. Samtidigt som du äter, vilar eller sover tar båten dig till din destination – på så sätt sparar du tid och bensinpengar. En resa mellan Göteborg och Kiel tar cirka 14 och en halv timme. Båten går kvällstid och du vaknar upp utvilad och kör iland lagom efter frukost. 


En resa mellan Trelleborg och Rostock tar 5 och en halv timme till 7 och en halv beroende på om du reser dagtid eller passar på att sova under överfarten. Det tredje alternativet, mellan Trelleborg och Sassnitz är den kortaste och tar cirka fyra timmar.

Berlin och Rügen – den perfekta sommarkombon

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-15
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen