Annons
Annons
Annons
Carlshamn Mejeri

Carlshamn Mejeri

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Carlshamn Mejeri
Partner

Så gör du veganska södernbiscuits

Att resa till de amerikanska sydstaterna utan att äta biscuits är som att besöka Louvren och blunda sig förbi Mona Lisa. Så gör du egna biscuits hemma!

Text: Carlshamn Mejeri • 2020-07-20 Uppdaterad 2023-05-17

Biscuits är som små ätbara turistmål och levande bitar smulig kulturhistoria som fortfarande vittnar om den tid då södern var ogästvänligt och svårtillgänglig och bröd fick bakas snabbt och enkelt, med tillgängliga ingredienser. Rent krasst skulle man kunna säga att de smakar lite om våra scones: smöriga, mjälla och sÙ?nderfallande. Man kan äta dem med sylt, ost och ägg eller täckta med en tjock, gräddig gravy alternativt som Elvis brukade göra: med bacon och en snabb så kallad ”red eye gravy” på stekflottet från fläsket och en skvätt av morgonkaffet som man ju ändå står och håller i.

Riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen är en fråga om stolthet och det finns därför en massa husmorstricks om hur man uppnår detta. För det första får det inte vara för mycket protein i mjölet, då bildas gluten, som är bra när man bakar jäst bröd eller pizza men en dödlig fiende till den mjälla biscuiten. Av samma anledning är det viktigt att bearbeta degen så lite som möjligt, den ska precis gå samman och knappt det. Att använda iskallt matfett och till och med nerkylda verktyg ger ett högre, frasigare resultat, precis som att bara pressa rakt ner och upp när man tar ut sina biscuits, utan vrida till glaset som är så lätt att göra. 

Recept: Veganska södernbiscuits

Så gör du veganska södernbiscuits

4 biscuits:

5 dl vetemjöl
1 krm bikarbonat
1 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g iskallt Carlshamns bakning 
2 ½ dl mandelmjölk
1 msk färskpressad citronjuice

 

Värm ugnen till 225 grader. Blanda de torra ingredienserna. Skär det kalla matfettet i tärningar och blanda med mjölet tills det liknar en slarvig smuldeg. Bäst biscuits får man dock med en matberedare, eftersom det är mindre risk att matfettet smälter – pulsa då bara ett par gånger så att smöret precis blandas in.

Tillsätt mandelmjölk och citronjuice och rör snabbt runt.

 Lägg upp den kladdiga degen på ett mjölat bord och platta försiktigt ut den med mjölade händer. Kavla inte. Vik degen på mitten, platta till med fingrarna och återupprepa detta cirka fyra gånger. Platta ut degen en sista gång till cirka 3–4 cm tjocklek. Använd något runt till att pressa ut fyra biscuits – motstå frestelsen att kladda ihop resterna till en sista biscuit. Den blir aldrig god. Baka mitt i ugnen 10–12 minuter, tills bröden är vackert gyllene.

Vill du få fler tips på goda recept? På carlshamnmejeri.se hittar du massor! 

 

Text: Jonas Cramby

Så grillar du exakt som i en gränd i Tokyo

Veganska vetetortillas som i Texas


Text: Carlshamn Mejeri • 2020-07-20
PartnerCarlshamn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen