Annons
Annons
Annons
Carlshamn Mejeri

Carlshamn Mejeri

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Carlshamn Mejeri
Partner

Så grillar du exakt som i en gränd i Tokyo

2020 får vi resa genom matlagning. Först ut är Tokyo där Jonas Cramby ger en guide till att fixa japansk grillmat precis som i yokochon.

Text: Carlshamn Mejeri • 2020-07-02 Uppdaterad 2023-05-17

Bokstavligen betyder yokocho en ”gränd bakom en huvudgata” men ordet används också för att beteckna de gammaldags krogområden som man brukar hitta insprängda i den japanska stadsbilden. De finns över hela landet men flest hittar man i Tokyo. Under tunnelbanespår, i smala gränder och i de ruckliga gamla kåkstäder och svarta marknader som tillfälligt byggdes upp efter att stora delar av Tokyo förstördes under andra världskriget. De är en rest av showa-erans Tokyo och en levande anakronism. 

”Lite som om det skulle finnas en roligare slumversion av Skansen där man kan äta grillat och dricka sig redlös.”   

Men Tokyos yokochos är inte bara old school. De mörka gränderna, röda lyktorna och neonljusen som speglar sig i regnvåt asfalt är också själva sinnebilden av det kaotiska framtids-Tokyo man hittar i science fiction-filmer. Överallt annars i världen skulle man helst undvika de här områdena. Men i Tokyo är de snarare de mysigaste, trevligaste och mest avslappnade sortens ställen man kan hänga på. Hit går man för ett par opretentiösa bärs efter jobbet, man sitter på ölbackar, lossar på slipsen och, framför allt, äter en massa smårätter.  

Så grillar du exakt som i en gränd i Tokyo

Det vanliga upplägget brukar se ut så här: man börjar med pickles och lite andra grönsaksrätter, går över till sashimi och lite grillat kött eller grönsaker och avslutar med stärkelserika nudlar eller ris. Har de bara japansk meny eller ännu värre, väggarna fulla av så kallade fuda – vilket är vita eller gula skyltar med dagens specialare på – får man antingen peka på bordsgrannarnas mat eller hoppas att någon engelskspråkig blandar sig i samtalet och hjälper till. 

Yokochos är som sagt trevliga, högljudda ställen där fler än du är höggradigt berusade så det är helt okej att snacka med bordsgrannar, fnittra högt och göra bort sig när man beställer.  Vill du återskapa denna slags opretentiösa småätande hemma gör du det enkelt med hjälp av ett part iskalla öl och recepten nedan:   

Yaki tomorokoshi  

Grillad majs med vegansk misospread  

Så grillar du exakt som i en gränd i Tokyo

4 personer  

4 majskolvar 
3 msk Carlshamns Bakning, rumstempererat  
3 msk miso   
1 msk honung  
1 vitlöksklyfta, riven  
japansk soja     

Rör ihop smör, miso, honung och vitlök till ett misospread. Grilla oskalad majs tills blasten svartnar och majsen blir ångad. Ta av blasten och grilla tills majsen fått färg. Ät med misosmöret.

Enoki batayaki   

Grillad yokocho-svamp  

Så grillar du exakt som i en gränd i Tokyo

4 personer  

200 g enoki eller annan asiatisk svamp  
2 msk ponzu   
2 msk japansk soja  
2 msk Carlshamns Bakning  
1 salladslök     

Rensa svampen och lägg på en bit aluminiumfolie. Häll på ponzu, soja och Carlshamns Bakning och vik ihop till ett paket. Lägg på grillen och baka cirka 10 minuter, tills svampen mjuknat och fått färg. Toppa med lite fint skivad salladslök.

 

Vill du få fler tips på goda recept? På Carlshamn.se hittar du massor av goda recept! 

Text: Jonas Cramby

 

Så gör du veganska södernbiscuits

Veganska vetetortillas som i Texas


Text: Carlshamn Mejeri • 2020-07-02
PartnerCarlshamn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen