Annons
Annons
Annons
Valencia ett perfekt resmål för den som vill ha en resa med både stad och strand. Foto: Istock

Valencia ett perfekt resmål för den som vill ha en resa med både stad och strand. Foto: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Så spenderar du en perfekt dag i Valencia

Bad och stad är nog en av de mest kompletta kombinationerna för en weekend. I Valencia är mixen perfekt – och med nästan 300 soldagar per är är det ett strålande resmål året runt.

Text: Spanska Turistbyrån • 2018-09-17 Uppdaterad 2023-01-29

Spanien tredje största stad Valencia, hittar du citystränder, genuina tapasbarer och mysiga promenadstråk. I den här kustpärlan finns det mycket att göra på dagarna och nattlivet går inte heller av för hackor – när mörkret faller så tar det sprudlande nattlivet vid. Nästa gång weekendsuget slår in skippa klassikern Barcelona och sikta in dig på uppstickaren Valencia. Du kommer inte att ångra dig!

Så spenderar du en perfekt dag i Valencia
Carmenkvarteren i Valencia är ett måste under ett besök här. Foto: Istock.

Börja dagen i den gamla delen av staden, i Carmenkvarteren (Barrio del Carmen) kan du njut av arkitekturen längs de trånga gatupartierna och bara gå dit fötterna för tar dig. Slå dig sen ner på ett café på Plaza de Virgen och insup solens värmande strålar som letar sig ner mellan husen. I det ena hörnet kan hittar du La Seu de València, katedralen som är en av stadens mäktigaste byggnader – väl värd att beundra. Till katedralen här även klocktornet El Miguelete, med anor från 1300-talet. Inuti finns en spiraltrappa med hela 207 trappsteg. Högst ut kan du njuta av den fantastiska utsikten över staden och havet.

Vårt nästa stopp blir bara ett par hundra meter därifrån. Här hittar du den gamla silkesmarknaden La Lonja, som vittnar om tider när siden var en stor handelsvara. En vacker gotisk byggnad, som idag finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. När du är mättat på arkitektur och magen börjar kurra är det läge att bege sig tvärs över gatan till Mercado central. Den stora matmarknaden tillika saluhallen som räknas som en av Europas största i sitt slag är fylld av godsaker.

Köp gärna med dig lite godsaker för en picknick i parken Turia som sträcker sig genom staden i den gamla flodbädden. Eller om vädret tillåter, en picknick på stranden. Vad sägs om lite delikatesser som lufttorkad skinka, oliver och chorizo? Ett hett tips är att köpa med sig en apelsin eller två. Valencias milda klimat gör det optimalt för grönsaks- och fruktodlingar. Markanden är öppen mellan 07.30–14.30 måndag till lördag. Förutom all härlig mat på Merado central är ett annat tips att prova Agua de Valencia – en lokal dryck med bas av cava, apelsinjuice och cointreau eller gin.

Så spenderar du en perfekt dag i Valencia
Spaniens största operahus finns här i Ciutat de les Arts i les Ciències. Foto: Istock.

Ett annat måste besök under ett besök i Valencia skiljer sig markant mot den genuina och historiska arkitekturen. Valencia är också konferensernas och mässornas stad. Här finns Ciutat de les Arts i les Ciències, som är ett område som sträcker sig över två kilometer i slutet av Turiaparken mot vattnet. Här kan du se intressanta utställningar inom teknik, natur, design och vetenskap.

Ta en guidad tur eller ta dig runt på egen hand. Förutom utställningar är själva byggnaderna i sig värda ett besök. Dess futuristiska design sticker ut och fascinerar, stor som liten. Här finns också Europas största akvarium Oceanografico, Spaniens största operahus och en Imax biograf. Inget problem med att få tiden att gå med andra ord.

Så spenderar du en perfekt dag i Valencia
Foto: Istock

När mörkret börjar falla och det närmar sig middag – tänk paella. Nog för att paella är lite av hela Spaniens nationalrätt, men ska du få en riktig smakupplevelse kan du inte lämna Valencia utan att ha ätit en just här. Det sägs nämligen att det är här som den delikata risrätten föddes.

Senare på kvällen när det är dags för en drink eller två, beger vi oss återigen in mot Carmen kvarteren där livemusiken strömmar ut mellan de smala gränderna och det är bara att leta upp ett lagom trångt ställe och njuta. Är du ute efter stadens bästa gin och tonic – då ska du leta dig fram till Café de las Horas vars inredning påminner om viktoriansk boudoir.


Text: Spanska Turistbyrån • 2018-09-17
PartnerUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top