Annons
Upptäck Schweiz vackraste landskap och byar med tåg, buss eller båt.

Schweiz har mängder av naturupplevelser för hela familjen. Ta dig fram smidigt med tåg, buss eller båt med Swiss Travel Pass. Foto: Switzerland Tourism (tv) Switzerland Tourism/ David & Kathrin Photogtraphy and Film GmbH (th).

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Schweiz vackraste naturupplevelser – med tåg, båt & buss

Schweiz är som gjort för en resa i superlativ. Upptäck landets vackraste landskap från tågkupén, på gnistrande bergssjöar eller genom bussfönstret. Här är fyra favoritsträckor för en aktiv och minnesvärd resa!

Text: • 2022-08-14 Uppdaterad 2023-05-17

1. Båt i fjordliknande landskap

Lucernesjön

Vad sägs om en semester omgiven av storslagna alptoppar och turkost fjordliknande vatten? Sjön Lucerne är ett naturmecka fyllt av utflyktsmål och sevärdheter för den som söker en variationsrik semester i Schweiz. Utforska den gnistrande sjön från en historisk ångbåt eller njut av en middagstur på en lyxig katamaran. Kombinera med toppturer på bergstopparna Pilatus eller Rigi eller boka in en vinprovning med viner från området i Stansstad. Strosa sedan på kullerstensgatorna i den bilfria gamla stadskärnan i staden Lucerne. Den medeltida bron Kapellbrücke anses vara en av Europas äldsta täckta broar och muren Museggmauer med sina nio torn perfekta att utforska till fots.

Här, vid Lucernesjön, finns det tid för såväl avkoppling som äventyr. Välj en kortare en-timmes kryssning på Panorama-Yacht Saphir med panoramavyer från takterrassen på båten och information på tolv språk om höjdpunkterna på färden. På båtarna Sunset- eller Lunch Cruise får du en kulinarisk upplevelse på första parkett och vill du hellre göra en dagsutflykt kan du hoppa på färjan som tar dig från stadskärnan till tågstationerna Pilatus Railway, Rigi Railway eller Bürgenstock. På Bürgenstock kan man antingen vandra upp till toppen på berget eller bara njuta av ett glas i baren på det lyxiga hotellet med fantastisk utsikt över sjön. Vyerna från högsta punkten av Pilatus är slående vackra och toppen är genomsyrad av sägner med smeknamnet ”Drakberget” då det sägs ha bott drakar med helande krafter här. För att ta dig till toppen kan du åka världens brantaste kugghjulsjärnväg eller ta linbanan. Rigi Railway tar dig till Rigi Kulm 1789 meter över havet – med vad som sägs vara de bästa vyerna över sjön och de omringande bergen.

Lucernesjön har fyra armar som sträcker sig ut i olika vinklar, vilket gör att vyerna från sjön är variationsrika och dramatiska. Den som vill färdas med stil och samtidigt få en historisk inblick i Schweiz turbulenta historia ska spana in en av de fem över 100 år gamla ångbåtarna som går mellan Lucerne och Flüelen. Jasså, regnar det? Missa då inte Verkehrshaus – museet där landets första diesellokomotiv går att skåda liksom flygplan och historiska bilar. Här finns också ett palnetarium, en IMAX-teater och ett chokladmuseum!

Läs mer om båtturer på Lucernesjön här!

2. Romantiskt bergståg och botanisk trädgård

Domodossola – Brissagoöarna

Res genom södra Schweiz med tåg och båt över högt välvda broar, genom romantiska dalgångar och över gnistrande sjöar. Denna resa passar den som söker kontraster! Järnvägen Vigenzzina-Centovalli sträcker sig mellan Domodossola i Italien till Locarno i Schweiz och bjuer på 50 kilometer av slående vackra vyer. Det gulliga blå bergståget tar dig genom de hundra dalarna, som gett tåget dess namn (Centovalli) med djupa raviner, blomstrande dalar, över bergskedjor och 83 broar. Den 1,5 timmar långa resan går till Lago Maggiore-sjön där du hoppar på båten som tar dig ut till Brissagoöarna. Här, mitt i sjön, ligger två grönskande juveler och Schweiz enda botaniska trädgård på en ö! Känslan då man kliver iland är som att komma till en tropisk paradisö med över 1700 växtarter från Medelhavet och subtropiska regioner. Öarna tillhörde en gång i tiden baronessan Antoinette de Saint-Léger som välkomnade konstnärer så som målare, musiker och skulptörer till öarna och fram till 1927 besöktes ön flitigt. Tack vare henne öppnade också dagens botaniska trädgård 1950.

• Tåg: Domodossola- Locarno ca 1 h 50 min. Båt: Locarno – Brissagoöarna ca 40-60 min. Läs mer om resan här!

3. Världens vackraste bussresa

Central Alps Passes

Hoppa av för panoramavyer vid Nufenpasset som ligger på över 2478 meters höjd och stanna till för lunch vid stoppet Airolo där restaurangen Tremola San Gottardo Osteria ligger med Michelinguidens utnämndelse ”Bib gourmand” – det vill säga utmärkelse för restauranger med vällagad mat till rimligt pris. Vid Gotthard – känd som det mest ståtliga av alla bergspass – kan du spana in Tremola San Gottardo som är det längsta vägmonumentet i landet och slingrar sig från Airolo till Gotthardpasset. Utforska fästningen Sasso San Gottardo på toppen av passet och lär dig mer om myterna och historien om området. Den en gång topphemliga fästningen ligger gömd inne i berget och här kan du uppleva historiens vingslag i ammunitionsmagasin, utställningar om Kalla Kriget, tunnlar och panoramaterrass. Teufelsbrücke, djävulsbron, är ytterligare en höjdpunkt på resan med en historia ända tillbaka till 1200-talet då den byggts i trä.

Gör dig redo för Alpmagi när den är som allra bäst. Bussresan Central Alps Passes PostBus Route tar dig genom totalt fyra Alpmassiv, förbi turkosa sjöar vid Grimselpasset, majestätiska glaciärer, blommande bergsängar och över det kända Gotthardpasset. Bussfärden startar och börjar i Meiringen för att slingra sig över inte mindre än 25 broar, 25 tunnlar över totalt 10.366 höjdmeter. Med bussen passerar du romantiska små byar, djupa dalar, mäktiga glaciärer.

• Buss: Meiringen- Grimsel – Nufenen – Gotthard – Susten – Meiringen. Ca 8 h 45 min. Tips: Det finns möjlighet att boka plats för cykel på bussen om du vill göra en strecka på egen hand. Läs mer om Central Alps Passes PostBus Route här.

4. Historiska vingslag från norr till söder

Treno Gottardo

Res längs den 120 år gamla Gotthard-panoramajärnvägen från myllrande storstäder i norr till ett italienskklingande Schweiz i solkyssta söder. Sträckan leder från Zurich, Basel eller Luzern ner till Locarno och bjuder på det mesta Schweiz har att erbjuda. Ta dig tid att utforska städerna i norr. Kosmopolen Zurich bjuder på såväl vibrerande nattliv som lyxiga shoppinggator och ett rikt restaurangutbud. Visste du att staden har högst antal Michelinrestauranger per invånare i Europa? Och lyckas du träffa in den årliga matfestivalen Food Zurich Festival i september får du känna på matscenen på riktigt. Basel å andra sidan rankas som landets kulturhuvudstad med över 40 museum – högst koncentration i hela landet. Strosa genom den vackra stadskärnan förbi butiker, antika bokaffärer och slå dig ner för en picknick vid Rhenfloden som flyter genom staden. Lucerne är porten till centrala Schweiz och ligger på en av landets vackraste platser intill Lucernesjön och omringad av bergsmassiv. Detta är en perfekt bas för den som vill utforska landets spektakulära outdoormöjligheter med allt från båtturer till toppexkursioner.

Sträckan söderut går genom den lilla staden Altdorf med sin världskända bronsstaty på William Tell – den legendariska schweiziska nationalhjälten och en viktig symbol för invånarna. Slående vackra Leventina för tankarna till sagovärlden och är ett vandringsmecka med intakta byar, bergssjöar och blomstrande ängar. Den mest kända vandringsleden är Strada Alta – en panoramabergsled från Airolo till Biasca medan linbanan från Leventina till Lago Ritom är en av världens brantaste med en lutning på 87,8 %.

I Locarno välkomnas du med 2300 soltimmar per år, citronträd och exotiska palmer. På det stora torget hålls en årlig filmfestival och de trånga gränderna i gamla stan för tankarna tillbaka i tiden. Missa inte pilgrimskyrkan Madonna del Sasso som ligger högt uppe på en klippa ovanför staden – en såväl historisk, religiös som vacker plats.

• Tåg: Zürich- Locarno 3 h 20 min, Basel – Locarno 4 h 20 min, Lucerne- Locarno 3 h 10 min. Läs mer om Treno Gottardo här.

Res med tåg-, buss- och båtpasset Swiss Travel Pass

Vill du tågluffa i Schweiz är det smidigt att köpa ett Swiss Travel Pass. Med biljetten kan du resa obegränsat med tåg, båt och buss, liksom lokaltrafik i städer. Du väljer själv antalet dagar du vill resa, från 3 till 15 dagar. Dessutom får du gratis inträde till mer än 500 museum liksom upp till 50 % på bergsexkursioner, linbanor och de schweiziska panoramatågen (Glaciärexpressen, Bernina Express etc.). De sistnämnda ingår i biljetten, men på vissa behöver du köpa till en sittplatsbiljett. 3-dagarsbiljett från 2300 kr/person och 8-dagarsbiljett 3970 kr/person. Läs mer här!


Text: • 2022-08-14
PartnerSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top