Annons
Annons
Annons
Copyright: Engadin St. Moritz Tourismus AG

Copyright: Engadin St. Moritz Tourismus AG

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Möt tredje generationens hotellägare i schweiziska Engadin

I en liten by i schweiziska Engadin driver Gudench Campell familjehotellet tillsammans med sin fru. Hit kommer gästerna för att ta del av lokala traditioner och njuta av stillhet och storslagna naturupplevelser.

Text: Switzerland Tourism • 2020-08-30 Uppdaterad 2023-05-17

I Cinuos-chel, en liten by med 80 invånare på gränsen till dalen Unter Engadin i kommunen S-chanf, ligger Hotel Veduta. Det är ett mindre hotell med 16 rum, en restaurang och ett särskilt bord för hotellets stamgäster. Gudench Campell, eller Gudi som alla kallar honom, stÙ?r på trappan utanför entrén och håller upp dörren när han välkomnar oss in. Han visar vägen till ett litet rum fullt med hjorthorn på väggarna.

– Men det är det enda rummet i hotellet som har jakttroféer, säger han.

När vi tittar ut genom fönstret ser vi bilar köra förbi och en bit bort ligger järnvägen där tågen passerar en gång i timmen. Gudi berättar om sig själv och sitt liv. Han håller ena handen på den andra och den lämnar bara sin plats när han tar en klunk vatten. Vi lär känna honom som en sympatisk, aktiv, målmedveten och erfaren entreprenör som är känd i trakten som ledare för skidskolan i Zuoz. På fritiden är han en passionerad jägare, äkta make och far till en dotter. Tillsammans med sin fru Sabrina driver han Veduta i tredje generationen.

När vi frågar honom hur faderskapet har förändrat honom, tystnar han för första gången under vårt samtal och funderar eftertänksamt innan han levererar det rationella svaret att ur ett organisatoriskt perspektiv har inga större förändringar varit nödvändiga; de har kunnat ta hand om barnet såväl som sin affärsverksamhet. Men sedan blir han personligare:

– Jag njuter av att tillbringa tid med mitt barn. Jag jobbar mindre och jag avsätter verkligen tid för att vara med henne. 

Möt tredje generationens hotellägare i schweiziska Engadin
Gudench Campell tillagar god mat till oss. Copyright: Engadin St. Moritz Tourismus AG

Efter en tid som kocklärling i Celerina och efter en hotel management-utbildning i Luzern, tog en då 28-årig Gudi över hotellverksamheten 2014. Av egen vilja?

– Absolut, det var helt mitt eget val. För mig har det alltid stått klart att Engadin är mitt hem och att det är här jag vill arbeta och leva. Jag trivs med att utveckla verksamheter och jag är glad och stolt över att kunna driva familjeföretaget framåt, säger han. 

När stamgäster blir vänner

Gudis farföräldrar grundade familjeföretaget i Cinuos-chel 1951. Han växte upp bara några få steg från hotellet och nu växer hans dotter upp på samma plats. Att bo så nära hotellet innebär att han alltid har kontakt med sina gäster, många av dem stamgäster som har kommit till Engadin och Hotel Veduta under många år, generation efter generation.

– Över tid har relationerna blivit starkare, blivit mer personliga och formats till vänskaper. Att växa upp på ett hotell innebär också att man växer upp på en plats där det alltid är liv och rörelse, vilket, om jag ska vara ärlig, inte stämmer helt med Cinuos-chel, säger Gudi.

Möt tredje generationens hotellägare i schweiziska Engadin
Copyright: Engadin St. Moritz Tourismus AG

Men Gudi har insett att det är just lugnet, den avkoppling som byn erbjuder, som hans gäster letar efter och har funnit i Cinuos-chel. Han själv behöver också den avkopplingen, lugna stunder då han kan återhämta sig. På somrarna, en gång i veckan, kliver han upp klockan fem på morgonen för cykel- eller vandringsäventyr i närområdet tillsammans med vänner. Val Susauna, i närheten av Chapella, är en av hans favoritplatser.

Om jakt

I samma dal, finns en central punkt i Gudis liv, jaktstugan vid Alp Murter. Han visar den för oss och beskriver den som platsen där han hämtar energi och kraft. Och vi förstår varför. Omringad av en storslagen omgivning, står den lilla stugan i en glänta med en bergssjö precis utanför tröskeln. Här är man ensam och kan finna tid att reflektera och bara vara – eller, som Gudi brukar göra, jaga. Och när han gör det får han avkoppling.

– När jag är ute och jagar så behöver jag aldrig förklara mig. Det är okej att bara vara. Ingen ifrågasätter min närvaro eller varför jag är frånvarande från platser jag kanske borde vara på, säger han.

Han tillbringar större delen av september i jaktstugan och då kliver han åter in i rollen som kock.

– Jag jobbar inte i köket längre men jag hjälper ofta till med serveringen. På det viset får jag en närmare kontakt med våra gäster. Personlig service är viktig för mig, säger han.

Möt tredje generationens hotellägare i schweiziska Engadin
Risotton tillagas på den gamla vedspisen. Copyright: Engadin St. Moritz Tourismus AG

Han tillreder en fin bit kött av rådjur som han själv lagt ner. Med risotto vid sidan. Det smakar ljuvligt. Vädret är något mulet denna höstdag. Det har snöat och löven på träden har redan bytt färg.

– Hösten är min favoritårstid. När träden byter färg och molnen på himlen färdas hastigare, säger Gudi medan han tar sikte på den lilla sjön vid stugan. Han slår sig ner för en stund, njuter av stillheten och berättar hur viktigt det är för honom att servera kött från djur som han själv fällt. Det handlar dels om att känna till hur maten kom till tallriken men också om att kunna visa en del av den traditionella matkulturen i Engadin för sina gäster, en kultur som innefattar jakt.

Möt tredje generationens hotellägare i schweiziska Engadin
Magnifik natur i Schweizerischer Nationalpark i Zernez. Copyright: Schweizerischer Nationalpark

På tal om matkultur, Veduta är inte bara känt för lokala råvaror, hotellet är även känt för hemlagad kapun ’? kastrerade tuppar vars kött är fett och saftigt. Men åter till jakt. De som lyssnar till jakthistorier kan ibland skönja vissa element av sagoberättelser. Inte för att berättaren vandrar för långt från sanningen, utan för sättet han berättar om sina upplevelser.

En plats där jakt inte är tillåten och där fokus ligger på djuren är nationalparken som gränsar till kommunen S-chanf.

Möt tredje generationens hotellägare i schweiziska Engadin
I Schweizerischer Nationalpark finns ett rikt djurliv. Copyright: Schweizerischer Nationalpark

Speciellt på hösten, är ett besök i parken ett måste. Hjortarnas parningsperiod pågår från mitten av september till början av oktober. Hundratals hjorthanar uppvaktar honorna.

– Det är ett riktigt spektakel, säger Gudi.

Det är inget man bara beskådar en gång och får nog av. Till detta skådespel måste man återvända. Med det sagt, släpper han iväg oss för att på egen hand utforska omgivningarna under vår väg tillbaka till Engadin.

 

Upplev hösten i Schweiz

Hösten i Schweiz och Engadin är magisk, med sitt färgsprakande landskap och de många bondemarknader som bjuder på de bästa regionala specialiteterna. Det finns nog ingen annan tid på året som har så mycket att erbjuda och som gör det så lätt att njuta av livets goda.

I Engadindalen hittar du bland annat god mat och mängder med aktiviteter med allt ifrån Glacier trekking till yoga – det finns något för alla! 

Vi har sammanställt en Bucket List så att du enkelt kan fylla höstsemestern med just dina favoriter.

Klicka här för att ta del av bästa tipsen på vad du kan göra i Engadin i höst!

Möt tredje generationens hotellägare i schweiziska Engadin
Cykla vid sjön Stazersee i höst.

Här kan du hitta ytterligare information om Engadin.

Välkommen till Engadin!

 
Tips på några andra aktiviteter i området: 

– Val Susauna – Kesch Hütte
– National Park
 Alp Arpiglia 

 

Läs mer om vad du kan uppleva i Schweiz under hösten på MySwitzerland.com!


Text: Switzerland Tourism • 2020-08-30
PartnerSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top