Annons

Upptäck Läckö slott i sommar – en destination för kultur och naturälskaren. Foto: Roger Borglid

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Läckö Slott
Partner

Slottsweekend på Läckö med natur- och kulturupplevelser

Upptäck Sveriges vackraste slott och doppa tårna i Vänern, upplev konserter under bar himmel och bo naturskönt bland kobbar, klippor och skogsdungar.

Text: • 2022-05-19 Uppdaterad 2022-05-19

Läckö slott, med sina vackra gamla barocksalar, tinnar och torn samt det fantastiska läget på en udde på Kållandsö i Ekens skärgård i Vänern, har röstats fram till Sveriges vackraste slott. Som besökare finns en myriad av sevärdheter och aktiviteter att ta sig för.

Från början var Läckö slott en medeltida befäst kastellborg tillhörande skarabiskoparna. Släkten De la Gardie tog över slottet 1615 och på de guidade turerna får man höra många spännande historier och anekdoter om familjens tid på slottet. Det är också i stora delar greve Magnus Gabriel De la Gardies slott man upplever idag på grund av flertalet viktiga byggnadsarbeten som genomfördes under hans tid, men de medeltida delarna gör sig påminda från och till. För barn kanske de guidade turerna inte är lika intressanta som för vuxna, men de kan få en rolig inblick i livet på slottet på de dramatiserade barnaktiviteterna.

De välskötta trädgårdarna ramar in slottet i grönska. Ett besök på Lilla Slottsträdgården är ett måste. Vandra bland blomster och valnötsträd, och se hur man förvandlat trädgården till den köksträdgård den en gång var menad som.

Evenemang på slottet

Borggården, med dess makalösa akustik, fylls återigen av tonerna från slottets sommaropera under hela juli. Äntligen är de välbesökta föreställningarna tillbaka efter två års uppehåll. Denna gång bänkar man sig för den svenska operan Tintomara med musik av Lars Johan Werle och libretto av Leif Söderström som bygger på Almqvists bok med samma namn.

Ett nytt och annorlunda konsertkoncept med en avskalad, äkta känsla, är Läckö sessions. Upplev artister som Lisa Nilsson, Måns Zelmerlöw, Arvingarna och många fler under hela sommaren. Unika spelningar under bar himmel inramad av en underbar naturupplevelse.

Missa inte heller Lars Winnerbäck på slottsvallen den 6 augusti. Genom tolv studioalbum har den hyllade artisten satt ord på en hel generations känslor och nu kan vi äntligen samlas på slottet för en härlig konsertupplevelse.

Läs mer om Läckö slott på lackoslott.se

Naturum och övernattning

För den som vill kombinera slott med natur och gastronomi finns naturum Vänerskärgården – Victoriahuset precis intill, inbäddad i vassen med skogen tätt inpå. Det är ett snyggt designat hus med många verksamheter. Receptionen och informationsdisken delar rum med naturum – här får besökare lära sig mer om Vänern och skärgårdarna i närområdet. På andra våningen finns femton hotellrum med utsikt över vattnet och grönområdet och såväl hotellgäster som besökare kan även åtnjuta en lunch eller middag på Gastrosfär. Här kan man sitta och njuta av såväl maten som utsikterna över vattnet. Målsättning för restaurangen är att arbeta aktivt med de globala hållbarhetsmålen – det vill säga ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Sedan 2022 drivs restaurangen och kaféet på slottsvallen av krögarna Stefan Saliba och Patricia Elkhouri.

Har man sitt eget boende med sig i form av husvagn eller tält finns Läckö Camping ett stenkast bort, och gästhamn ligger nedanför slottets västra mur. En perfekt plats för campare och sjöfarare som är natur- och kulturintresserade.

Aktiviteter på land och till sjöss

På Kållandsö finns massvis med aktiviteter. Passa på att cykla mountainbike, upptäck fina vandringsleder och ta en runda på golfbanan. Eller vad sägs om att upptäcka slottet med omnejd från vattnet? På Naven Outdoor Experience intill slottet kan man följa med på en två timmar lång kajaktur. Vill man uppleva någonting unikt kommer vikingaskeppet Sigrid vara vid Läckö Slott och erbjuda turer i Vänerns vackra skärgård. Skeppet, som är en kopia av en norsk båt, kan ta upp till 45 personer åt gången, och förutom färden genom skärgården berättas historier om vikingatiden.

Den som hellre vandrar kan ta en tur på Roparudden, en fyra kilometer lång led som slingrar sig genom kuperad terräng med berg och skog utmed udden. Tranebergsleden, som är sju kilometer lång, bjuder på fridfulla naturupplevelser ute i skärgården med klippor, fågelliv, flora och fauna.

Norr om Läckö slott ligger pittoreska Spikens fiskehamn. Här möts man av den ljuva doften av nyrökt fisk. Lokala hantverkare säljer hantverk, trasmattor, kläder, keramik, konst, smycken, träslöjd, hudvård och mycket mer.

Läs mer om Läckö slott på lackoslott.se


Text: • 2022-05-19
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top