Annons
Annons
Annons
Katalanska turistbyrån

Katalanska turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Katalanska turistbyrån
Partner

Smaka på Terres de l’Ebre i Katalonien

Vill du åka på en smakresa utöver det vanliga? I katalanska Terres de l'Ebre kan du inte bara njuta av god mat på bordet, utan även följa med professionella fiskare ut och fiska räkor, besöka lokala ostproducenter, gå på matlagningskurser eller smaka på lokalproducerat vin på någon av de drygt 300 vingårdar som finns i området.

Text: Katalanska turistbyrån • 2020-09-23 Uppdaterad 2023-05-17

Katalonien, är en region i nordöstra Spanien vid gränsen mot Frankrike. Den utgörs av de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona. Här ligger även regionen Terres de l’Ebre, med byar som bland annat Horta de Sant Joan, som erbjuder magnifika vyer och som inspirerat Pablo Picasso i det berömda verket Horta, och Miravet, där pittoreska La villa de Miravet med sitt ståtliga tempelriddarslott sträcker sig upp från floden Ebros.

Här finns en varierad natur som passar för såväl vinodling som fiske – och det är inte långt mellan olika gastronomiska upplevelser som du sent ska glömma. Här kommer några tips på platser att besöka för att uppleva mat och dryck på, men även för att övernatta!

Kulinariska upplevelser

Något du inte kommer kunna missa under din resa är de många olivodlingar som finns här. Är du nyfiken och vill veta mer kan du besöka Naturmuséet los Olivos Milenarios del Arión i Ulldecona. Det är den äldsta uppsättningen av olivträd på den iberiska halvön, och förmodligen även i hela världen.

Vill du fortsätta upptäcka områdets olivodlingar rekommenderas molino de Identitat Olive Oil, som fått utmärkelse för sitt miljövänliga arbete. Här kan du även ”sponsra ett olivträd”. Det innebär att du väljer ut ett olivträd på odlingen, och när oliverna skördats och tagits om hand får du en låda med tolv flaskor ekologisk olivolja från precis det olivträd du valt.

En annan stjärnprodukt i området är riset från Delta de l’Ebre. Vid Lo Nostre arròs™�kan du bland annat träffa producenterna själva och få chansen att uppleva en showcooking vid Barraca de Salvado. 

Gillar du havets läckerheter kan du besöka L’Ametlla de Mar och den stora fiskmarknaden, på vilken det hålls en populär fiskauktion som du borde spana in. Vill du uppleva mer av regionens fiske kan du resa till Sant Carles de la Ràpita och Musclarium. Här kan du få se hur man odlar musslor och ostron och givetvis även smaka på läckerheterna som är marinerats med katalansk cava.

Smaka på Terres de l'Ebre i Katalonien

På vinresa genom Katalonien

Vin är en viktig del av Kataloniens historia och identitet. Här kan du bland annat besöka vingårdar, få vinoterapi, ta dig fram mellan vinodlingarna på elcykel eller segway – och förstås även smaka på det goda vinet som produceras här.

I vinbaren Abadal kan du smaka på gott vin i en unik miljö, samtidigt som du blickar ut över oförglömliga vyer över landskapet. I samma vinregion kan du även prova viner hos Oller del Mas, och njuta av utsikten över berget Montserrat.

Ett annat populärt besöksmål är Cava Bar de Cellers Carol Vallès. Här kan du dricka god cava på den fina terrassen i friska luften. Ett tips är att även smaka på de goda ostarna och patéerna som finns här!

Vill du lära dig mer vinet från Terra Alta kan du besöka bodega cooperativa de Gandesa och de så kallade ”vinkatedralerna”: ett antal modernistiska och vackra byggnader i vilka man producerar lokala viner.

Läs mer om vin i Katalonien här! 

Smaka på Terres de l'Ebre i Katalonien

Gastronomiska boenden

I Katalonien finns det närmare 50 olika boendeanläggningar, med allt ifrån femstjärniga hotell till mindre vandrarhem och charmiga pensionat.

I närheten av L’Ametlla de Mar ligger hotel Algadir del Delta – ett av Kataloniens mest hållbara hotell. Det var det första att bli Ecolabel-certifierat av den Katalanska turistbyrån, tack vare sitt miljöengagemang och användande av lokala produkter. Hotellet har även ett stort vinutbud, så gillar du ett gott vin är detta perfekt för dig.

Ett annat hotell är Hostal gastronómico La Creu, vars restaurang blivit certifierad av den Katalanska turistbyrån. Nära hotellet kan du även besöka en matmarknad med en nytänkande smaker, som samtidigt har tagit till vara på las Terres de l’Ebres traditionella kök.

Ytterligare ett hotell är Gastronómico med den populära hotellrestaurangen Diego. Det är ett mindre boende nära Parc Natural del Delta de l’Ebro samt Parc Natural dels Ports. Här har familjen Arasa Cids försökt bevara södra Tarragonas gastronomi för att du ska få en så traditionell upplevelse som möjligt. 

Här får du fler tips om gastronomiska hotell i Katalonien! 

¡Välkomna till las Terres de l’Ebre!

Läs mer om vad du kan uppleva i Katalonien här!


Text: Katalanska turistbyrån • 2020-09-23
PartnerKatalanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen