Annons

Sardiniens huvudstad Cagliari är en bra utgångspunkt för den som vill upptäcka ön. Foto: Sean Pavone / iStock by Getty Images.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Italienska turistbyrån
Partner

Solsemester i Italien – fem havsnära hemligheter

Drömmer du om semester vid ett soligt italienskt hav men vill slippa trängas med andra? Låt oss tipsa om fem havsnära pärlor i Italien som fortfarande är okända för de flesta. Här varvas strandliv med pittoreska byar, lokal mattradition och vandringsvänlig natur! Och glöm inte: sommaren är lång i Italien.

Text: • 2022-12-27 Uppdaterad 2023-01-10

1. Procida, Kampanien

Med intensiv doft av hav

Procida är den minsta av öarna i Neapelbukten och helt rätt plats för dig som drömmer om äkta italiensk medelhavsidyll med levande lokala traditioner. På ön – som var inspelningsplats för filmklassikern ”Il Postino” – tar man dagen som den kommer. I den lilla fiskebyn Marina di Corricella med sitt virrvarr av pastellfärgade hus sammanlänkade av trappor och gränder går livet sin gilla gång så som det har gjort i århundraden. Hitta din badvik eller utsiktplats och njut av solen, dofterna och lugnet. 

Som kontrast till det lugna bylivet vid havet har Procida agerat Italiens kulturhuvudstad 2022. För att undvika en för stor turismomställning har man utvecklat program och aktiviteter i samverkan med öborna. En av skådeplatserna för kulturårets aktiviteter och konstutställningar har varit Palazzo d’Avalos, en imponerande fästning med utsikt över havet på öns högsta punkt. 

Den som vill ha mer öliv hittar storasystern Ischia intill med sina varma källor och större hotellutbud.

Läs mer om Procida på italia.it.

2. Marzamemi, Sicilien

Italienarnas hemlighet

På Siciliens sydspets, där det blå vattnet möter ljusa kalkstensklippor, ligger en bedårande fiskeby. I Marzamemi fylls torget Piazza Margherita av uteserveringar sommartid, och i byns gränder bjuder lokala hantverkare ut vackert målad keramik och konstfärdiga läderarbeten.

Från Marzamemi kan man göra en rad spännande utflykter. Små barockstäder som Noto och Modica lyser med sin enastående arkitektur. Gillar du sötsaker väljer du den sistnämnda, där är nämligen chokladtraditionerna långa och butikerna sprider dofter av kardemumma, citron, rödvin, mint, kanel och pistage genom gränderna.

Längs kusten lockar Vendicari-reservatet med fina leder och några av Siciliens vackraste stränder. Fler fina naturupplevelser väntar i den milslånga ravinen Cavagrande del Cassibile där floden som vindlar sig fram kantas av naturliga kalkstenstrappor att bada ifrån. 

En båttur runt ön Isola de Capopassero, flyttfåglarnas favoritstopp på vägen till Afrika, ger fläkt en varm dag. I den ljumma kvällen njuter du av evighetslånga måltider med skatter från havet, ljuvliga förrättsbufféer med vegetariska inslag, inte sällan med solmogna tomater från närbelägna Pachino. 

Läs mer om Marzamemi på visitsicily.info

3. Gennargentu, Sardinien

Hisnande natur och romantiska stränder

Italiens näst största ö bjuder på sol, salta bad och kontraster – här kan du få det mesta från lyxresorts till rena vildmarken. Naturen på Sardinien är ofta dramatisk och bitvis karg, med välkomnande stränder för långa dagar i vattenbrynet. Mitt på den jungfruliga östkusten hittar du området Golfo di Orosei, 40 kilometer stränder och badvikar för en hel sommar. 

Nationalparken Gennargentu sträcker ut sig inåt land, ett nästintill orört naturområde som bjuder på förtrollande naturupplevelser till fots eller kanske på hästryggen. De romantiska stränderna med mjuk sand, lena klipphällar, stalagmitgrottor och turkost, klart vatten njuter du allra bäst av i maj–juni eller september. Cala Mariolu och Cala Fuili heter två av de stränder du garanterat vill besöka.

Historia, arkeologi, traditioner och hantverk spelar en central roll på Sardinien, och köket är både spännande och aromatiskt. Här står ofta culurgiones på menyn: vackert hopflätad ravioli, mustigt vitlöks- och myntadoftande. Det antioxidantrika regionala vinet Cannonau passar finfint till. 

Läs mer om Gennargentu på sardegnaturismo.it.

4. Podeltat, Emilia Romagna

Oasen vid flodens slut 

Deltat där floden Po rinner ut i Adriatiska havet är okänd mark för de flesta. I naturreservatet där salt- och sötvattnet möts tar du dig fram med båt eller på fina gång- och cykelvägar. Här finns möjligheter till flamingoskådning, segling, kanotpaddling, vind- och kitesurfing. I naturparken finns också mil av mjuka, gyllene sandstränder som möter ett lugnt och långgrunt hav – perfekt för familjesemestern. 

Podeltats städer och fiskebyar har fortfarande kvar sin genuina charm och lokala traditioner som till exempel ålfisket, som avslutas med en stor ålfestival varje höst. Lagunstaden Comacchio går även under namnet ”lilla Venedig” för sina kanaler, broar och vackra arkitektur. Missa inte heller att ta en tur in till världsarvsstaden Ferrara – kanske på cykelsadeln? 

Från badhotellen i deltats närområde besöker man enkelt också de fina kulturstäderna Bologna, Modena och Ravenna, var och en med sin unika karaktär. Regionen Emilia Romagna är rikt välsignad med gastronomiska traditioner. Besök ost- och skinkproducenter, prova äkta balsamico, lär dig knyta tortellini – och njut! 

Läs mer om Podeltat på www.emiliaromagnaturismo.it. 

5. Cilento, Kampanien

Strandliv med historiska vingslag

Idylliska stränder, pittoreska byar, spännande arkeologi och gröna berg gör Cilento till ett av de mest inbjudande områdena i Italien. Att det sedan är ett relativt okänt område för turister gör ju inte saken sämre. 

Nationalparken Cilento e Vallo di Diano ligger ett stycke söder om Neapel och erbjuder en fin kombination av kultur, naturaktiviteter och lata dagar vid havet. Cilento är också en av de platser som Unesco listar som födelseplatsen för den välgörande medelhavsdieten, och de bofasta lever ett långt och gott liv. Följ de sicksackande medeltida vägarna genom nationalparken, ta sikte på exempelvis högt belägna Castellabate med medeltida charm och makalös utsikt. Hamn och stränder hittar du i gemytliga Santa Maria di Castellabate alldeles nedanför.

Utgrävningarna av antika staden Paestum ett stenkast från sandstränderna är ett måste för alla historieintresserade, och runt Palinuro och Scario finns gömda badvikar att göra båtutfärder till. Har du tur prickar du också in någon folkfest, som exempelvis ”Till bords med Prinsessan Costanza” som hålls i augusti varje år.

Läs mer om Cilento på italia.it

Mer inspiration om Italien hittar du på italia.it.


Text: • 2022-12-27
PartnerItalienska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen