Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Spanien bortom storstäderna: Naturupplevelser du inte får missa

Den spanska landsbygden är något alldeles extra och slutar aldrig överraska med sin variation av hav och berg, varma stränder och snötäckta toppar. Ta dig utanför centralorterna för att uppleva natur bortom det vanliga.

Text: Spanska Turistbyrån • 2019-12-03 Uppdaterad 2023-05-17

Spanien har mycket att erbjuda för den som gärna spenderar tid i naturen, eller för den som söker en paus från stadspuls. Ta tåget eller bilen till något av våra tips nedan – eller varför inte åka kust till kust, från norr till söder och se vad som väntar längs vägen. 

Orörda stränder i norra Spanien

Spaniens nordvästra kust är en vacker historia. Här finns orörda stränder, källor och stora naturområden.
Missa inte Europas västligaste fyrar som finns i omrÙ�det Galicien. Innan upptäcksresandet hade kommit igång på allvar sågs den här platsen som världens ände. Och det är också den känslan som omsluter dig under ett besök på den här lugna och vackra platsen.
PÙ? senare tid har fyrarna och dess ståtliga konstruktioner vakat över Atlanten och numer bjuder de in oss till att upptäcka hela området Galicien med sina guldkornig stränder och gemytliga fiskebyar. 

Här kan du läsa mer om Galicien.

 

Spanien bortom storstäderna: Naturupplevelser du inte får missa

I norra Spanien hittar du också naturreservatet Somiedo, som tagit en plats på UNESCO:s lista över biosfärområden på grund av sina varierande skogar och vilda djur. Parken består i huvudsak av fyra dalar i Kantabriska bergen. Detta är verkligen en fristad för vilda djur. Här lever till exempel brunbjörn, varg, vildsvin och kungsörn. Det gäller med andra ord att vara på sin vakt när du vandrar runt i området. 

Upptäck Somiedo här. 

Spanien bortom storstäderna: Naturupplevelser du inte får missa
Spanien eller Schweiz? Upplev ett fantastiskt landskap i nationalparken Somiedo. Foto: Getty

Mäktig sjölandskap i centrala Spanien

Utöver Madrid finns det många spännande områden att utforska i centrala Spanien. Mysiga byar och städer men framför allt ett helt fantastiskt landskap. 

En av de riktiga pärlorna är Lagunas de Ruidera.Detta jättelika området på 4 000 hektar består av 15 sjöar som alla är sammanlänkade med varandra. Lagunas de Ruidera är ett skyddat område, mycket på grund av det djurliv som finns här med både speciella vattenfåglar och fiskar. Montesionas grotta, som nämns i boken ”Don Quixote”, ligger också i parken. 

 

Spanien bortom storstäderna: Naturupplevelser du inte får missa
Lagunas de Ruidera består av 15 storslagna insjöar.

Sierra de Gredos är en bergskedja i centrala Spanien som sträcker sig över provinserna Ávila, Salamanca, Cáceres, Madrid och Toledo.
Bergskedjans högsta punkt, Pico Almanzor, ligger på 2 592 meters höjd och är ett populärt utflyktsmål för bergsklättrare, framför allt under sommarhalvåret då den mesta snön försvunnit. Under vintertid är det istället skidåkarna som tar över. 

Spanien bortom storstäderna: Naturupplevelser du inte får missa
Sierra de Garbo erbjuder både klättring för den erfarne eller en härlig hikingtur för den som vill ta det lugnare. Foto: Getty

Havsnära ökenlandskap i södra Spanien

Cabo de Gata-Níjar är ytterligare en nationalpark som är utsedd till biosfärreservat av UNESCO. Den är en del av den stora kustremsan som sträcker sig längs södra Andalusien.
Cabo de Gata-Níjar består av en öken, vilket också är Europas enda av sitt slag. Här möts du av ett vackert och kargt landskap beläget på vulkansand som är mellan 6-16 miljoner år. 

Den andra delen av naturområdet utgörs av våtmarker, spektakulära vulkaniska klippor, vita stränder och en saltvattenlagun. Hela Cabo de Gata-Níjar är naturskyddat så området är i princip orört. 

Spanien bortom storstäderna: Naturupplevelser du inte får missa
Cabo de Gata är Europas enda öken. Foto: Getty

I närheten av Cabo de Gata-Níjar finns också två populära stränder. Playa de Monsul som är Spaniens mestakändisstrand – och inte på grund av celebra besökare. Denna populära badplats kan stoltsera med egna kvaliteter. Playa de Monsul har nämligen varit skådeplats i både reklamfilmer och spanska filmer, men syns också i en och annan Hollywoodproduktion. Helt klart en slående vacker strand! 

Playa el Playazo är, med sin närheten till storstaden Malaga, smidig fÙ?r både lokalbefolkning och turister att besöka. Här finns gott om utrymme och du behöver sällan trängas.
Omgivningen runt stranden är lantlig med små bondgårdar och sockerrörsodlingar, vilket ger stranden en charmig inramning.

Spanien bortom storstäderna: Naturupplevelser du inte får missa
Efter en dags hike kan du svalka dig i medelhavet. Foto: Getty

För dig som är sugen på att upptäcka Spanien utanför de klassiska storstäderna finns det mycket att se och göra. 
Här kan du hitta all information du behöver både innan och under din resa. 


Text: Spanska Turistbyrån • 2019-12-03
PartnerSpanska turistbyrånUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen