Annons
Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Ta vinvägen till Meissen

Längs Elbes strand ligger den pittoreska staden Meissen som både stoltserar med sitt porslin och imponerar med sin medeltidspräglade stadsbild. Här, långt i från storstadsstressen, hittar du den perfekta utgångpunkten för en kulinarisk resa med möjlighet att upptäcka hela delstaten Sachsen.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21 Uppdaterad 2021-06-23

Staden Meissen är känd över hela världen för sitt porslin med korslagda blå svärd som kännetecken. Porslinet har starka band till bordskulturen i det sachiska flodlandskapet och dess böljande vinodlingar. Ur det har även riktiga kvalitetsviner vuxit fram.

Ta vinvägen till Meissen
Porslinet lyfter maten i Meissen.

Här finns ett museum där du kan uppleva en unik samling av Meissenporslinets utveckling. Det finns även en butik och en mycket omtyckt restaurang som med en varierade meny lyfter upp regionala produkter. Under året anordnas dessutom event som kopplar ihop porslinet med musik och mat. Porslinet är en viktig del av matupplevelsen och här blir det något alldeles extra, när måltiden dukas upp på det omtalade porslinet.

Fin matkultur på äkta meissentallrikar
I och med framtagandet av det första hårdporslinet i Europa och grundandet av Manufaktur Meissen år 1710 förändrades bords- och matkulturen i grunden, och lilla Meissen blev staden som satt spår på kartan. Idag finns här ett museum där du kan uppleva en unik samling av Meissenporslinets utveckling. 

HÄR KAN DU ÄTA PÅ DET FANTASTISKA MEISSENPORSLINET.

Om man besöker den 1 000 år gamla staden märker man dock snart att den har mer än bara fint porslin. Här kan du ta en titt på det sengotiska rådhuset, och 1400-talskyrkan Frauenkirche som ståtar med världens äldsta klockspel i porslin och som har spridit sina toner över staden sedan 1929. Är du sugen på något gott kan restaurang Domkeller, med sin fina terrass och utsikt över staden vara något att lägga på minnet.

Staden lockar också till avslappnade shoppingrundor och promenader. Skaparkraft och livfullhet är utmärkande för boutiquer, gallerier, specialbutiker, antikvariat och konsthantverksbutiker.

Ett av de minsta vinodlingsdistrikten
Meissen är också en del av Tysklands minsta vinodlingsdistrikt. Här skapar man enastående viner som uppskattas av vinkännarna. En specialitet är Goldriesling, en druva från Elsass, som bara odlas just här i Meissen-distriktet. För att smaka på vinet i sin rätta miljö kan du till exempel ta en guidad rundtur bland vinkällare och vingårdar eller delta i den traditionella Meissner Weinfest som går av stapeln mellan 28–30 september.

Med utgångspunkt från Meissen kan du också besöka fler fantastiska områden på behändigt avstånd, så som Saxon Wine Route, Elbe Cycle Route, en av Europas främsta cykelvägar och Sächsische Dampfschifffahrt, ett rederi som bland annat kör hjulångare på Elbefloden.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MEISSEN.

LÄS MER OM KULINARISKA TYSKLAND HÄR

Tips – Missa inte!

Under året är det fler roliga evenemang i Meissen som du inte får missa. Här kommer några av dem: 

28–30 september

Den traditionella Meissner Weinfest



26 november – 24 december 2018
Julmarknad i Meissen

8 and 9 december 2018, kl. 9–18
Julmarknad på porslinsfabriken

Fram till den 31 december 2018
Specialutställning på porslinsmuseet. Utställningen heter “Falska frukter på äkta Meissenporslin. Lökmönstrets historia”.

Ta dig till Meissen

Till Meissen kan du ta dig på flera sätt. Med flyg till Berlin, Frankfurt eller Prag, och sedan vidare med bil eller tåg. Alternativt tar du bilen hela vägen med hjälp av Stena Line. Körsträckan mellan Berlin och Meissen är cirka två och en halv timme. Från Prag kan du räkna med en effektiv körstrÙ?cka på två timmar och 10 minuter.

 

FLER TIPS TILL TYSKLAND HITTAR DU HÄR

Ta vinvägen till Meissen

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top