Annons
Tjeckien är det perfekta landet för en tågluff. Kombinera besöker i Prag med närliggande städer för ölhistoria, natur och spaorter.

Tjeckien är det perfekta landet för en tågluff och det är smidigt att kombinera besöket i Prag med närliggande städer och natursköna platser. Foto: Visit Czech Republic

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Visit Czech Republic
Partner

Tågluffa i Tjeckien – här är platserna du inte får missa

Tjeckien är ett mångsidigt och vackert land med spännande städer och dramatiskt landskap. Hoppa på tåget i Prag och upptäck kulinariska Brno, ölstaden Plzen och Decin – porten till landets naturskönaste nationalpark Böhmiska Schweiz.

Text: Visit Czech Republic • 2022-09-18 Uppdaterad 2023-05-17

Det är inte utan anledning som ljuvliga Prag anses vara en av världens vackraste städer – staden med sina storslagna slott, vackert medeltida stadskärna och ståtliga bro som stoltserar över floden Moldau. Men Tjeckien har så mycket mer att erbjuda bortom huvudstaden. Bästa sättet att uppleva såväl naturen som närliggande städer är med tåg! Här finns ett av Europas tätaste järnvägsnät så varför inte kombinera besöket i Prag med storslagen vandring, ölstäder och sagolika slott? Här nedan listar vi fem platser du enkelt tar tåget till från Prag.

1. Brno

Tjeckiens vitalaste stad

Brno är en av Tjeckiens mest dynamiska städer med sin unika arkitektur, vitala nöjesliv och nytänkande caféer, restauranger och cocktailbarer som under de senaste åren satt staden på kartan. Den levande universitetsstaden är landets näst största stad och ligger i sydöstra Tjeckien drygt två timmar med tåg från Prag och dryga timmen från Wien. Den flanörvänliga stadskärnan är rik på kultur och historia, pampiga byggnader och charmiga torg. Missa inte ett besök till den funktionalistiska villan Villa Tugenhat som med sin unika design och historia är med på Unescos världsarvslista. Visste du förresten att villan stått som kuliss till skurken i thrillerfilmen Hannibal Rising? På slottet Spilberg från 1300-talet kan du boka in rundturer i fängelsehålorna och inte långt därifrån ligger St. Peter- och Paulkatedralen som är en av Tjeckiens mest kända historiska byggnader.

  • Så tar du dig hit med tåg: Brno – Prag, 2,5 tim. Brno – Wien, 1,5 tim.

2. Olomouc

Oupptäckt arkitektskatt

Olomouc är en oupptäckt pärla som för tankarna till Prag, men med färre turister! Den kullerstensklädda gamla stadskärnan vimlar av arkitektoniska skatter som kyrkor, museer, medeltida byggnader och storslagna skulpturer. Utgå från hjärtat av gamla stan Horni Namesti, som betyder övre torget, där det storslagna barockmonumentet Trefaldighetshetskolonnen tornar upp sig. Kolonnen ingår i Unescos lista över världskulturella kulturarv och är dessutom Tjeckiens största skulptur av sitt slag. Olomouc vimlar av mysiga restauranger och pubar så som den omtalade Entrée Restaurant med sin grönskande interiör och naturinspirerad meny. Missa heller inte att provsmaka stadens berömda ost tvarůžky som doftar mycket men smakar ljuvligt och serveras på pubar tillsammans med potatis, senap och lök.

  • Så tar du dig hit med tåg: Prag – Olomouc, 2 tim.

3. Děčín

Ta tåget till naturen

Vid gränsen mellan Tyskland och Tjeckien hittar du den lilla staden Děčín vackert belägen vid floden Elbe och omringad av storslagen natur. Staden, som har blivit känd som porten till nationalparken Böhmiska Schweiz är ett paradis och bra utgångspunkt för alla naturälskare. Den mest populära vandringsleden tar dig till Europas största sandstensbåge – Pravčická Brána. Detta ikoniska landmärke har stått kuliss till flertalet kända filmer, inte minst filmatiseringen av böckerna om Narnia. Missa inte en utflykt till Tiske Steny – en labyrint av jättelika klippformationer där du vandrar i sagolika miljöer.

Om du besöker Decin under april – oktober får du inte missa att besöka rosenträdgården vid stadens majestätiska slott. Den ljuvliga rosenträdgården planterades redan på 1800-talet och hade då flest sorters rosor i hela landet! Slå dig sedan ner och njut på någon av restaurangerna längs floden i stan eller varför inte följa med ut på floden på en eftermiddagskryssning?

  • Så tar du dig hit med tåg: Berlin – Děčín, 2,5 tim. Děčín – Prag, 1,5 tim.

4. Pilsen

Ölbryggerier & Europas största skog

På vägen från Prag till München hittar du Pilsen, en stad som är världskänd för sin ölproduktion och välsmakande pilsner. Vandra i ölhistoriens fotspår och besök klassiska bryggerier som Pilsner Urquell och nya mikrobryggerier som Brewery Purkmist där du förutom att lära dig mer om ölets traditioner kan koppla av i ett unikt ölspa – ja, du badar i kar fyllda med öl!

Men Pilsen är så mycket mer än öl. Här finns vackra historiska byggnader, tjeckiens högsta kyrktorn St. Bartolomeuskatedralen och en hemlig underjordisk labyrint som sträcker sig nio kilometer under stadens äldsta delar. Stadens marionettmuseum är ett populärt stopp för barnfamiljen liksom Centraleuropas största skog Sumava nationalpark med vandringsleder och cykelvägar. Här väntar hundra år gamla urskogar och turkosa glaciärsjöar – perfekt för den aktiva semestern. Längre västerut kan du besöka spastaden Mariánska Lázne, som är en del av den tjeckiska spatriangeln, och som lockat besökare i hundratals år på grund av sitt rika utbud av mineralkällor.

  • Så tar du dig hit med tåg: Prag – Pilsen, 1h 25 tim.

5. Ceske Budejovice

Öl, slott & storslagna kulturarv

Ceske Budejovice är den största staden i södra Böhmen och en strategisk utgångspunkt för den som vill utforska regionen. Men staden förtjänar också sin tid. Här väntar medeltida arkitektur, ett av Centraleuropas största torg, ölhallar och 700 år gamla bryggeritraditioner. Ceske Budejovice är nämligen känd för att vara hemstad till den berömda Budweiserölet!

En kort cykeltur från staden ligger det sagolika slottet Hluboká nad Vltavou – som är ett av Tjeckiens vackraste slott! Missa heller inte den pittoreska staden Cesky Krumlov som med sin förtrollande atmosfär och medeltida monument inkluderas i Unescos världsarvslista. Bege dig upp i slottstornet för bästa utsikt eller följ med på en rundtur för att upptäcka mer av slottet och trädgårdarna.

  • Så tar du dig hit med tåg: Prag – Ceske Budejovice, 2 tim. Ceské Budejovice – Cesky Krumlov, 45 min.

Läs mer om att resa med tåg i Tjeckien här och mer info om Tjeckien här.


Text: Visit Czech Republic • 2022-09-18
PartnerTjeckien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen