Annons
Annons
Annons
Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com

Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Skidåkning och storstad under samma dag

Mysiga julmarknader, historiska skådespel, spektakulära konstinstallationer och en oslagbar närhet till Alpernas bästa skidorter – i Genève finns upplevelser för alla under årets vintermånader.

Text: Switzerland Tourism • 2020-09-01 Uppdaterad 2023-05-17

Genève ligger strålande vackert beläget precis invid en av Europas största sjöar. Här, vid foten av Alperna, är äventyret aldrig långt borta men det finns också alla möjligheter att kombinera sin skidsemester med några av de många upplevelser som Genève har att erbjuda.

Förutom vackra stadsvandringar och ett stort utbud av butiker, restauranger och museer anordnas varje vinter ett flertal festligheter i staden. Ett exempel är stadens återkommande julmarknad, Noel au Jardin, som i år hålls i the English Garden som är en av stadens vackraste parker. I slutet av november förvandlas parken till en magisk plats med ett överflöd av vacker belysning som skapar en härlig julstämning. Med stadens kända fontän Jet d’Eau som fond och med rykande varm glögg i handen vandrar man omkring bland de många stånden och njuter av lokalt producerad mat och vackert hantverk. Passa på att äta en lobster roll, en strudel eller lite raclette i något av stånden eller varför inte boka bord på krogen Le Chalet i julmarknadens hjärta och inta en klassisk, schweizisk fondue? För alla dem som har barn med sig rekommenderas varmt att besöka parkens isbana och därefter ta en tur till barnpaviljongen med sina många aktiviteter. Vuxna kan med fördel värma sig på någon av de mysiga barerna.

Skidåkning och storstad under samma dag
Genèves julmarknad. Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com

Ett dramatiskt skådespel

En annan julmarknad väl värd att besöka är julmarknaden i Genèves grannstad Carouge som ligger strax söder om Genève och som enkelt nås med kommunala färdmedel. Carouge Magique arrangeras varje år och bjuder på konstutställningar, lokalt hantverk och julfestligheter i en stämningsfull miljö. Här kan man njuta av magiska ljusshower som lyser upp den mörka decemberhimlen och konserter eller ta en skridskotur på isbanan mitt i staden.

Vid sidan av julmarknaderna arrangeras varje år i december stadsfesten Fête de l’Escalade för att fira minnet av Genèves seger mot hertigen av Savojens trupper 1602. I Genèves gamla kvarter iscensätts ett dramatiskt skådespel med flera hundra personer i tidstypiska kläder som för åskådarna tillbaka till året för slaget. Medan skådespelarna marscherar runt bland gränder och hus kan åskådarna njuta av traditionell choklad och värma sig vid sprakande brasor.

Skidåkning och storstad under samma dag
Fête de l’Escalade. Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com / Olivier Miche

Granne med Alperna

Lysande blomkrukor, flyttfåglar och staket – det är några av konstinstallationerna som visas upp på Geneva Lux, Genèves egen ljusfestival där konstnärer och konststuderande på ett 20-tal platser runt om i staden ställer ut sina självlysande verk för allmän beskådan under årets mörka månader. Under dagtid är de knappt synliga men när solen gått ner kan alla som passerar förbi njuta och förundras av de spektakulära och tankeväckande konstverken. Installationerna är koncentrerade kring centrala Genève och på nätet finns förslag på flera stadsvandringar som leder förbi de olika installationerna.

Skidåkning och storstad under samma dag
Geneva Lux. Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com / Loris von Siebenthal

Med sitt unika läge är Genève en perfekt utgångspunkt fÙ?r skidåkning på mängder av skidorter i Schweiz, Frankrike och Italien. En av de mest berömda skidorterna, franska Chamonix, ligger endast en timme bort med bil och här är friluftsmöjligheterna nästintill oändliga oavsett om du vill åka skidor eller vandra i ett vackert vinterlandskap. På bara en dag har du möjlighet att åka från Genève på morgonen, tillbringa dagen i bergen och sedan återvända till Genève under sen eftermiddag. Med lite vila under färden tillbaka till Genève är du redo för alla de restaurang- och nattlivsupplevelser som finns tillgängliga i Genève.

Skidåkning och storstad under samma dag
Copyright: GenèveTourisme; www.geneve.com / Gauvin Lapetoule

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Genève på geneve.com! 

Läs mer om Schweiz på MySwitzerland.com


Text: Switzerland Tourism • 2020-09-01
PartnerSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen