Annons
Stränder och kaffekultur i trendiga Tel Aviv i Israel.

Trendiga Tel Aviv är en spännande weekendstad. Här väntar vidsträckta stränder, kaffebarer, streetfood och myllrande marknader. Foto: Chacho coffee ( t v) Getty Images (t h).

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Israel Ministry of Tourism
Israel

Trendiga Tel Aviv – därför är staden hetast just nu!  

Matinfluenser från hela världen, nyöppnade vinbarer och trendiga designkvarter. Här är de hetaste tipsen för lyckad weekend i den vita staden – Tel Aviv.

Text: • 2023-03-09 Uppdaterad 2023-05-17

Det bubblar om Tel Aviv. En tolerant och sekulär smältdegel som blivit en av världens största foodie-destinationer, men också ett kreativt designmecka, en nattklubbsikon och ett strandparadis. Boutiquehotell och innergårdar med dj:s blir till sociala hubbar och det lokala köket syns i allt från streetfood till fine dining. Storstadsmetropolen lämnar knappast någon oberörd. Bäst utforskas den till fots.

Strosa längs de 14 kilometer långa gyllene stränderna som populära Gordon Beach, Metzitzim Beach eller Alma Beach och botanisera bland designbutiker i historiska Jaffa (den ursprungliga gamla staden i Palestina). Följ konstnärernas spår till trendiga Florentin där streetartmålningar pryder veganska restauranger och nattklubbarna har öppet till småtimmarna och missa inte oupptäckta Shapira, strax söder om Florentin, vars multikulturella gastronomi hämtar inspiration från världens alla hörn. Stadsdelen Neve Tzedek, som också kallas ”little Soho”, lockar med konstateljéer, mysiga gränder och bohemiska vibbar. Endast en dagsutflykt bort väntar historiska Jerusalem och spaupplevelser i storslagna Döda havet.

Bästa hotellen

Det poppar upp spännande hotell runtom i stan med takpooler, välrenommerade barer och konstnärliga innergårdar. The Jaffa är en snackis inhyst i ett före detta 1800-tals kloster i de historiska Jaffakvarteren. Här möts du av modern inredning, ett läckert poolområde och spabehandlingar med döda-havet-scrubs. The Vera har ett extra sinne för design, något som märks i såväl sovrum som på terrassen där lokala konstnärer fått sätta sin prägel på boutiquehotellet. Sofistikerade The Drisco har bevarat sin ottomanska stil från slutet av 1800-talet och har en av stans bästa restauranger, George & John. Missa inte Renoma Hotel & Apartments som ligger ett stenkast från stranden och lockar med modern interiör och avslappnat häng på Bar 51, Café Trumpeldor och Café 51.

Bästa maten

Matscenen i Tel Aviv kokar. Här varvas streetfoodhak med hummus, falafel och shawarma med naturvinbarer, michelinkrogar och cocktailklubbar som får foodies att vilja vallfärda hit. Nyöppnade restaurangen ”A” flirtar med både Japan och Europa medan George & John landat på listan ”50 best restaurants in Middle East & Africa” och ligger i hotellet The Drisco.

För en lunch i toppklass, bege dig till Tel Aviv Museum of Art och brasseriet Pastel – som hyllar det lokala köket. Att slå sig ner för en lunch på deras terrass med utsikt över museets skulpturträdgård är inte fy skam. För modern israelisk matkonst – spana in Dok – som drivs av två bröder och serverar lokala råvaror av bästa slag. För hummus, spontana konserter och folklig stämning ska du bege dig till Ugandashop där små bord fyller gatan. Bra hummus finner du också på Alkalhayaffa eller inne på Levinsky Market där Garger Hazahav serverar hummus med friterad blomkål, picklade grönsaker och färsk falafel.

En resa till Tel Aviv är heller inte komplett utan ett besök på matmarknader som Carmel och Levinsky eller den något modernare Sarona Market – Israels största inomhusmatmarknad.

Bästa vin- och cocktailbarerna

Bege dig till avslappnade Habasta (en favorit hos lokalborna)för gourmetvin och tapas på råvaror från närliggande Carmel Market. Cantina Sanremo serverar israeliska viner och smårätter i mysig miljö med sköna beats. Missa inte de nyöppnade vinbarerna Brix, Rehab och Cote. För lokala cocktails till sent på natten ska du bege dig till nyöppnade Skyriders bar medan Herzl 16 ligger på en frodig innergård och bjuder på livemusik var och varannan kväll. På Tederfm, en online-radiostation, minglar du på en stor innergård där flera barer med dj:s och temakvällar samlats och hos Liquidium, en techhub som skapar experimentella cocktails, kan du signa upp dig för en workshop i mixologi.

Bästa kaffebarerna

Det är inte bara i Sverige som folk är tokiga i kaffe. Numera kan du finna specialkaffe och kunniga baristor i var och vartannat hörn av Tel Aviv. Chacho’s café är seriösa kaffefanatiker med liten personlig bar några kvarter från Jerusalem Beach. Nyöppnade Coffee club för tankarna till Skandinavien med ribbad trädisk, minimalistisk inredning och stora ljusa panoramafönster och Coffeshop51 är känd som en av stadens bästa kaffebarer med liten innegård och egenrostat kaffe. Hipstervibbar finner du på Adahaninajaffa som är lika serösa med kaffe som med sin vinylmusik. Kaffebaren ligger i livliga Jaffa’s Flea Market och är den perfekta pausen i shoppandet.

Design, konst & kultur

För dig som älskar mode och konst – spana in designgalleriet Saga där över 100 israeliska designers ställer ut sin konst, och den hippa designbutiken Asufa Design i området Jaffa. Här i krokarna hittar du också Jaffa Cinema – en liten lokal biograf liksom Jaffa Flea market där nytt möter gammalt. Promenera längs Gordon Street och beundra byggnader i Bauhaus-stil och utforska sedan promenadstråket Park HaMesila som sträcker sig längs den före detta järnvägen som numera är omgjord till en urban park kantad av caféer och sällskapsytor.

Missa inte – utflykt till Döda havet & Jerusalem

Att ta tåget till Jerusalem tar inte mer än en dryg halvtimme vilket gör den historiska och heliga staden till ett givet utflyktsmål. Här väntar allt från kryddoftande gränder, moskéer och trånga marknader till historiska platser som Västra muren och Den gyllene Klippdomen. Från Jerusalem och Tel Aviv kan du också göra dagsutflykter till Döda havet – jordens lägsta punkt – för en spadag omgiven av ökenlandskap.

För mer inspiration och tips vid en resa till Israel: goisrael.com


Text: • 2023-03-09
IsraelPartnerIsrael Ministry of Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top