Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Udda upplevelser: 5 sensationella festivaler i Spanien

Tomat, vin och vintage. Det kan låta som högst vanliga teman på festivaler runt om i världen. Men i småorter i Spanien har festivalerna hitta sin egen tvist. Här är fem spektakulära festligheter som bör upplevas!

Text: Spanska Turistbyrån • 2018-09-19 Uppdaterad 2021-06-23

Att åka på festival är alltid ett trevligt nöje. Att dessutom kombinera det med en utomlandsvistelse kan förhöja upplevelsen. I Spanien finns flera festligheter att utforska. 

 

1. De mänskliga tornen i Tarragona

Torres Humanas, att bygga mänskliga torn, är vanligt förekommande i katolska länder. Men i spanska Tarragona hittar du det största evenemanget av sin sort. I början av oktober, under två dagar, ska du åka hit om du vill se människor som lyckas bygga upp till 10 meter höga torn med hjälpa av kraft, smidighet och lagsamarbete. Bygget är också en tävling, vilket sporrar deltagarna till att nå än högre höjder.

Ett tips är att lägga tre-fyra dagar minst i staden Tarragona. Här finns, förutom festivalen, fantastiska badmöjligheter, mysiga shoppinggator och restauranger i toppklass. Många kallar dessutom Tarragona ”Barcelona on a budget”, så det är ett perfekt resmål att utforska om du samtidigt vill hålla igen på resekassan. 

Udda upplevelser: 5 sensationella festivaler i Spanien
Många tornen blir upp till 10 meter höga.

2. Tomatkriget i Buñol    

La Tomatina är festivalen som kommer att få dig att se rött. Bokstavligt talat. För var du än vänder dig om när du är i Buñol i Valencia, sista onsdagen i augusti, så kommer du att ha tomater i ditt synfält – eller på dig. Här turas nämligen, i runda slängar, 50 000 person om att kasta 140 ton tomater hejvilt omkring sig i ett fullt utvecklat tomatkrig. Syftet med det hela? Att ha kul. 

Udda upplevelser: 5 sensationella festivaler i Spanien
Gör dig redo för strid om du befinner dig i Valencia i slutet på augusti.

 3. Återvinning i Barcelona

Om du är i Barcelona i augusti får du inte missa La Festa Major de Gracia. En helt unik endagsfestival. Det mest spektakulära med dagen är en tävling där man utser bäst dekorerade gata i området. Alla boende hjälps åt att pynta sina gator med framför allt återvunnet material – och allt är godtagbart så länge det är färgglatt. Förutom utsmyckningar finns det mycket annat att titta på, som exempelvis små konserter och människor i utklädnader. 

Udda upplevelser: 5 sensationella festivaler i Spanien

4. Vinfestivalen i Rioja    

Det sägs att det går åt cirka 130 000 liter vin under festivalen i Haro, La Rioja. Och då räknas inte den dryck som förtärs in i ekvationen. För på den här årliga festen står vinet i centrum, men på ett annorlunda sätt. Istället för att dricka så kastar man helt enkelt vinet på varandra tills alla är genomblöta. Själva starten på festivalen går redan kl.09 på morgonen och är en trevlig inramning där alla stadens invånare, och några nyfikna turister, är delaktiga.
Själva idén att kasta just vin sägs komma från en pilgrimsfärd där en person försökte kyla ner sin vandringskompanjon med vin efter att han fått värmeslag och blivit trött.

El vino Rioja hålls den 29 juni varje år. 

Udda upplevelser: 5 sensationella festivaler i Spanien
Glada men blöta festivalbesökare.

5. Fira nyårsafton i augusti

I spanska Berchules, sista helgen i augusti varje år, händer det som vanligtvis sker på årets sista dag; nyårsafton. År 1994 var stadens kyrkklockor på renovering på självaste nyårsafton och den gamla traditionen av att fira in det nya året med just klockorna, som också sägs bringa tur och lycka, lades på is. Detta uppskattades inte av invånarna som tog beslutet att så fort klockorna var på plats skulle det nya året ringas in, precis som vanligt. Sagt och gjort. När allt var på plats efter upprustningen var det dags för firande. Att den stora dagen blev augusti var inget som någon tyckte sig ha något emot, och därför har den nya traditionen fortsatt sedan dess.
Nu för tiden är det uppskattningsvis 10 000 människor som tillsammans skålar in det ”nya” året. 

Udda upplevelser: 5 sensationella festivaler i Spanien
För den festglade: Fira nyår två gånger per år.

Text: Spanska Turistbyrån • 2018-09-19
PartnerUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen