Annons

Julmarknaderna i Polen har ofta mängder av ljusdekorationer och stämningen är alltid på topp // Foto: Polska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Polska Turistbyrån
Partner

Upplev en magisk jul i Polen

Den viktigaste högtiden i Polen är ett utmärkt sätt att lära känna landet.

Text: • 2021-11-12 Uppdaterad 2023-05-17

Precis som i Sverige är julen den viktigaste högtiden i Polen. Och har ni aldrig varit på en äkta polsk julmarknad är det verkligen dags – stämningen är ofta magisk och mystisk med underbara dekorationer, mysiga små träbodar där man kan köpa konst och hantverk, samt naturligtvis massor av läcker mat från det polska köket. Så gott som alla byar och städer i Polen har sina egna julmarknader och sätter stor stolthet i att skapa något alldeles speciellt varje jul.

De arrangeras ofta på byns största gata eller största torg och markerar inledningen på årets största högtid. Har man aldrig varit på en riktig polsk julmarknad så är det ett utmärkt sätt att lära känna landet och dessutom få smaka på traditionell polsk mat såsom pierogi, eller piroger, kål med kött och svamp (bigos), syrad rågsoppa (żurek) och olika sorters korv. Atmosfären är gästvänlig och turister välkomnas verkligen med öppna armar.

På en polsk julmarknad kan man prova på traditionell polsk mat såsom pierogi, eller piroger, kål med kött och svamp (bigos) // Foto: Polska Turistbyrån

Alla större städer i Polen har sina egna julmarknader och de jobbar intensivt och stenhårt för att överträffa varandra. I huvudstaden Warszawa äger den största julmarknaden rum mitt framför det kungliga slottet och en annan precis framför Kulturpalatset. De är omöjliga att missa om man befinner sig i närheten och stämningen är alltid hög med mäktiga ljusinstallationer, mat och allmän feststämning.

Från och med den 26 november kan man besöka marknaderna i Warszawa och de flesta andra städer i Polen.

Från och med den 26 november kan man besöka marknaderna i Warszawa och de flesta andra städer i Polen // Foto: Polska Turistbyrån

I Gdansk kan man besöka marknaden som håller till på torget Targ Weglowy och vill man hitta vackra bärnstenssmycken till vettiga priser är det hit man ska ta sig. Här finns alla former och varianter av

”Havets guld”. En av de mest spektakulära och uppmärksammade julmarknaderna i landet är den i Poznań. Den hålls på frihetstorget och har under flera år tävlat om titeln ”Europas bästa julmarknad”. Utöver alla ordinarie julmarknadssysslor håller man dessutom en fantastisk isskulpturtävling med mängder av vackra skulpturer som sedan får stå kvar på torget till dess att de smälter ner.

Tycker man om ost är Kraków staden att besöka. Här kan man dricka glögg ur stora trätunnor och prova friterad oscypek-ost, antingen direkt som den är eller som många tycker om, på en varm smörgås.

Poznańs julmarknad har flera gånger tävlat om titeln “Europas bästa julmarknad // Foto: Polska Turistbyrån

Oscypek är en rökt ost som tillverkas av salt fårmjölk av särskilda experter kallade ”baca”, ett ord som också betecknar fåraherdar som arbetar i bergen. För barnens del kanske julmarknaden i Wrocław är den mest populära. Här kan man vandra i en fantastisk sagoskog som befolkas av gigantiska dvärgar. Motsägelsefullt men oerhört vackert.

När det gäller själva julfirandet i Polen så varierar det från familj till familj, men en sak är gemensamt, julbordet är köttfritt. Däremot finns massor av fisk, en av delikatesserna är smörstekt karp men också gädda, öring och sill är vanliga polska rätter på julbordet.


Text: • 2021-11-12
PartnerPolska Turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top