Annons
Annons
Annons
Din resa går genom Lauenburg/Elbe, den gamla skepparstaden som är känd för sina unika korsvirkeshus från 1500-talet.

Din resa går genom Lauenburg/Elbe, den gamla skepparstaden som är känd för sina unika korsvirkeshus från 1500-talet.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Upplev grönskande kullar och pittoreska småstäder i norra Tyskland

Oktoberfest, techno och hamnar i all ära, men Tyskland är så mycket mer än bara sina storstäder. Häng med på en resa i historiska fotspår – genom storslagen natur och medeltida byar.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-14 Uppdaterad 2021-06-23

På historisk väg
Alte Salzstrasse, eller Gamla saltvägen, är den led där saltet under Medeltiden fraktades från Lüneburg, där det utvanns, till Lübeck, där det transporterades vidare till länderna runt Östersjön. Idag kan du som önskar följa den drygt tio mil långa vägen på cykel, och upptäcka det vackra landskapet längs vägen. Efter några mil passerar du gränsen till Schleswig-Holstein.

Bland gröna kullar och lummiga skogar
Din färd går genom Lauenburg/Elbe, den gamla skepparstaden som är känd för sina unika korsvirkeshus från 1500-talet. Resan fortsätter sedan genom hertigdömet Lauenburg. Det vackra kuperade landskapet har formats av glaciärerna under istiden. Här får du uppleva en vacker och varierande natur med över 40 insjöar i olika storlekar, djupa lummiga skogar och ett blomstrande djur- och växtliv där många utrotningshotade arter frodas i områdets naturpark. För dig som suktar efter en aktiv semester finns aktiviteter så som ridning, klättring, golf och paddling.

Upplev djurlivet
På 474 kvadratkilometer breder den ut sig, naturparken Lauenburgische Seen, områdets hjärta. Här finns alla möjligheter för en naturupplevelse utöver det vanliga, vare sig du vill njuta av det vackra landskapet till fots eller från en sadel. I området finns ungefär 20 olika leder för cykling och vandring, som leder dig till de mest sevärda platserna. Vid parkens stora sjöar, Ratzeburger See och Schaalsee, kan du ägna dig åt vattensporter som simning, segling och paddling. För dig som hellre observerar djurlivet finns mycket att se. Sjöarna är hem och rastplats åt arter som havsörnar, tranor, kungsfiskare och bävrar.

Pittoreska byar
På vÙ?gen till Lübeck kan du med fördel rasta i den lilla medeltidsstaden Mölln, och insupa atmosfären i den Gamla staden. Några mil från Mölln ligger Berkenthin, där du kan beundra byns kyrka från 1200-talet och en slussanläggning med över 100 år gammal teknik. Ännu en intressant byggnad att besöka är St Johanniskirche i Krummesse, en gotisk tegelstenstkyrka vars väggmålningar är några av de äldsta i förbundslandet.

Upplev grönskande kullar och pittoreska småstäder i norra Tyskland
på slutet av saltvägen hamnar du i Hansastaden Lübeck.

Arkitektur och sötsaker i Lübeck
Slutstation på saltvägen är medeltidsdoftande Hansastaden Lübeck, ett måste för dig som uppskattar historisk arkitektur. Den äldsta statsdelen, Altstadt, är kulturminnesmärkt och upptagen på UNESCOS världsarvslista. Här kan du bland annat beundra den gotiska Mariakyrkan som stoltserar med det högsta tegelstensvalvet i världen. Allra mest känd är Lübeck kanske för Holstentor, den medeltida stadsporten som blivit en symbol för staden.

När du besöker Lübeck får du heller inte missa att smaka dess specialitet – marsipanen, som började tillverkas i staden på 1700-talet. Har du tur kanske du har prickat in ditt besök lagom till Schleswig-Holsteins musikfestival som infaller under juni till augusti. Här bjuds på klassisk musik av högsta kvalitet, så väl som jazz, körmusik och andra musikgenrer.

Upplev grönskande kullar och pittoreska småstäder i norra Tyskland

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-14
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen