Annons

FOTO: Ticino Turismo/ Christof Sonderegger

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Upplev Ticino – bästa tipsen i Schweiz dolda pärla

Soligt, vackert, god mat och fullt av äventyr. I schweiziska Ticino har man samlat det bästa av livets goda. Här finns upplevelser för alla sinnen!

Text: • 2023-06-15 Uppdaterad 2023-09-22

För många svenskar en dold pärla. För dem som varit där en plats man gärna återvänder till igen och igen. Den vackra kantonen Ticino i sydöstra Schweiz ligger precis vid gränsen till Italien. Med sitt läge där Alperna möter Medelhavet, är Ticino en blandning av kulturer och natur som erbjuder det bästa av två världar. Här talar befolkningen italienska – ett arv från medeltiden då regionen tillhörde olika italienska furstehus – och livsstilen är skönt avslappnad med drag av ”La Dolce Vita”.

Inflyttade författaren Hermann Hesse skaldade en gång lyriskt om sin nya hembygd Ticino: ”Här är fantastiskt rikt och vackert och här finns allting från Alperna till sydliga breddgrader”. Och den berömde Nobelpristagaren hade så klart helt rätt. För på vilken annan plats kan du vandra genom en avlägsen dal eller över en gnistrande glaciär på morgonen för att lite senare under dagen ta igen dig under en palm vid Luganosjön och avsluta dagen med en välsmakande middag mitt bland folkvimlet på Piazza Riforma i Lugano? Med en fond av höga berg är det precis detta som kantonen Ticino i sydöstra Schweiz erbjuder sina besökare.

Ett paradis för naturälskare

Ticino har mängder av spännande aktiviteter runt om i kantonen. Infrastrukturen är precis som i övriga delar av Schweiz högklassig och även avlägsna delar av Ticino kan enkelt nås tack vare ett väl utbyggt nät av bussar, tåg och linbanor. Med över 4 366 kilometer stigar och vandringsleder, 130 alpsjöar, så utgör kantonen med sina berg och dalar ett paradis för naturälskare. Och tack vare Ticino Ticket, som du får utan kostnad när du bor på hotell, vandrarhem eller camping, åker du helt gratis i kollektivtrafiken och får dessutom rabatt på bergbanor, båtturer och stora turistattraktioner. Ticino satsar på hållbar turism!

Läs mer om Ticinos hållbarhetsarbete här!

Vackra Monte Tamaro FOTO: Marin Forcella Photography.

Föredrar du att ta dig runt på cykel så har du kommit till rätt plats. Cykling har länge varit stort här – VM i mountainbike hölls i Ticino redan 2003 på Monte Tamaro – och det beror bland annat på kantonens perfekta förutsättningar för cykling. Många professionella cyklister har flyttat hit på grund av det gynnsamma klimatet – de höga bergen skyddar mot påverkan av nordligare grannregioners kyligare klimat – och de goda träningsmöjligheterna.

Här kan du läsa mer om att vandra och cykla i kantonen!

Från lamor till deckargåtor

Många av aktiviteterna i Ticino passar utmärkt för barnfamiljer. Vad sägs till exempel om lama-promenader i soliga Ascona-Locarno? Under en halvdag promenerar man genom fantastisk natur och får bekanta sig med sin fyrbenta och mjuka följeslagare. Lamor är följsamma och lyhörda djur med en fin personlighet och en lama-promenad är en minnesvärd upplevelse för både ung som gammal.

Läs mer om lama-promenaderna här!

Lama-promenader i soliga Ascona-Locarno. FOTO: Ascona-Locarno Tourism/ Wim Kempenaers

Lite mer dramatiskt är det på berget Monte Tamaro. Här får man vara med och lösa det uppdiktade mysteriet om Pietro Bernasconis plötsliga bortgång. Blev den ställföreträdande tekniska chefen för Monte Tamaros linbana mördad? Och om så var fallet, vem är då mördaren? I den här klassiska deckargåtan får deltagare känna på hur det är att leda polisens arbete under utredningen. Allt man behöver göra för att delta är att slå på GPS:en på sin telefon och sätta i gång vid Alpe Foppa. Aktiviteten är helt gratis och finns tillgänglig på engelska, italienska och tyska.

Läs mer om deckargåtan här!

Smaka och njut!

Swiss Wine Tour riktar sig till vuxna sällskap och omfattar en rad vinturismerbjudanden från olika vinregioner runt om i Schweiz, däribland Ticino som är en region med lång vintradition. Tack vare Swiss Wine Tour kan du upptäcka äkta hantverk och få mycket fina upplevelser hos lokala vinproducenter.

Biljett går att köpa online och Ticinos vinproducenter välkomnar er till sina vingårdar och vinkällare för en i sanning unik upplevelse. Här får ni lära er om druv-skördning, cykla från en vingård till en annan, sova i en fantastisk miljö och, framför allt, smaka på frukten av producenternas hårda arbete: vinet!

Läs mer om Ticinos vintradition här!

Cykla mellan olika vingårdar. FOTO: Switzerland Tourism/ Giglio Pasqua

Makalös utsikt

Bara några kilometer från Bellizona startar den familjevänliga vandringsleden till den tibetanska repbron Carasc som med sina 270 meter är en av de längsta hängbroarna i hela Schweiz. Fyratimmarsvandringen inleds i Monte Carasso, passerar genom vackra vingårdar där man kan njuta av välsmakande Ticinomerlot och når sedan byn Curzútt, vinnaren av det prestigefyllda Wakkerpriset för sitt arbete med att bevara byns arkitektoniska arv.

Läs mer om bron här!

Den 270 meter långa repbron Carasc. FOTO: OTR Bellinzonese e alto Ticino/ Nicola Demaldi

I mitten av byn, med sina Ticinotypiska stenhus, kan man ta sig en välförtjänt paus på ett litet värdshus och ett par minuter bort ligger San Barnàrd-kyrkan där man kan beskåda enastående fresker från 13- och 14-talen. Själva hängbron svävar över en 100 meter djup ravin och man kan förvänta sig både en adrenalinrush och en makalös utsikt över det fantastiska landskapet. Vandringen räknas som medelsvår, är 7,9 kilometer lång och tar cirka 4 timmar.

Koppla av i en hängmatta

”Ggurijnar Hermi” (avkoppling i Bosco Gurin) är namnet på ett nytt projekt som startade i juli 2021 där man kan hyra en hängmatta i byn Bosco Gurin. Byn ligger på 1 503 meters höjd och är därmed den högst liggande orten med permanent bofasta i den italiensktalande delen av Schweiz. Den typiska arkitekturen i bergsbyn och dess invånare är ett levande arv av Walserkulturen som grundades av bönder som invandrade från Valais och koloniserade dalgången för över 700 år sedan. Invånarna har bibehållit sina traditioner och Ggurijnartitsch-språket är fortfarande utbrett bland befolkningen än idag.

Man kan hyra en hängmatta på ställen som Guriner Walserhaus-museet eller Panetteria Sartori (15 CHF för en dag eller 40 CHF för ett helt dygn). I priset ingår en karta över passande platser att slå upp sin hängmatta– en perfekt upplevelse för alla som vill komma nära naturen, njuta av det vackra alplandskapet i Bosco Gurin och uppleva de magiskt vackra solnedgångarna i Ticino.

Läs mer om uthyrningen här!

FOTO: Ticino Turismo/ Fabio Balassi

Folkfest varje lördag

Varje lördag förvandlas de inre delarna av staden Bellinzona till en färgsprakande och livlig plats när marknadsstånden ställs upp på rad längs gatorna med sina blåröda tygtak. Lördagsmarknaden i Bellinzona samlar cirka 120 lokala producenter som erbjuder sina varor mellan klockan 8 på morgonen och klockan 1 på eftermiddagen. Den är sedan länge en mötesplats för både lokalbor och turister och här kan man införskaffa säsongens solmogna frukt och grönsaker från Magadinoslätten, smaka på ostspecialiteter från dalgångarna i Leventina och Muggio, njuta av korv tillverkad på traditionellt vis, äta bröd och honung men även hitta fina blommor, konstverk, antikviteter och kläder.

Läs mer om marknaden här!

Så enkelt kan du resa till Ticino

Från Sverige reser du enkelt hit med flyg och tåg. Till Lugano, regionens största stad, tar det till exempel endast en och en halv timme med tåg från Milano och från Zürich tar en vacker tågresa till Lugano inte mer än dryga två timmar. Infrastrukturen i kantonen är högklassigt schweizisk och även avlägsna delar av Ticino nås smidigt tack vare ett väl utbyggt nät av bussar, tåg och linbanor. Och glöm krångel med olika biljettyper. Biljetten Ticino Ticket ger alla turister som bor på hotell, vandrarhem eller camping fri tillgång till all kollektivtrafik i kantonen.

Vill du få mer inspiration på vad du kan hitta på i Ticino? Besök www.ticino.ch

Text: • 2023-06-15
PartnerSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen