Annons

Bild 1 och 3: Koh Mak. Bild 2: Bang Kobua

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tourism Authority of Thailand
Partner

Upptäck 4 hållbara destinationer i Thailand

Hållbara destinationer skapar meningsfulla reseupplevelser – och Thailand är en av de bästa platserna att besöka när det kommer till just det.

Text: • 2023-09-12 Uppdaterad 2023-10-13

Under förra året listade Green Destinations Foundations en lista över de hundra mest hållbara destinationerna 2022. På listan fanns bland annat thailändska Koh Mak med, som är ett drömresemål för naturälskare. Här kan du läsa mer om destinationen och tre andra sevärda resmål!


1. Koh Mak – tropisk ö med gröna initiativ

Koh Mak ligger cirka en timmes flygresa från Bangkok och 45 minuter med båt från Laem Ngop Pier, mellan de större öarna Koh Chang och Koh Kood. 

På ön finns gott om vackra vikar, både stora och små, med kristallklart vatten och långa vita sandstränder som kantas av kokospalmer. Men det är inte bara den vackra naturen som lockar, utan även den gemytliga stämningen och den miljöengagerade lokalbefolkningen. De har i många år arbetat för att göra öns turistindustri mer hållbar och minska utsläppen av växthusgaser från turism eller dagliga aktiviteter för att skydda öns naturresurser både på land och i havet. De har bland annat börjat använda lokalt odlade grönsaker, frukter och skaldjur i större skala, främjat koldioxidsnåla transportalternativ och tagit fram en förbättrad avfallshantering. Och arbetet har gett resultat. Koh Mak har nämligen utsetts till Thailands första low carbon-destination.

8 miljövänliga aktiviteter

 • Snorkla på öarna Koh Rang, Koh Yak Yai och Koh Yak Lek.
 • Sola på Ao Pai, Ao Ta Nid och Ao Prongs vackra stränder.
 • Besök fruktodlingar och gummiplantager i området.
 • Ta en motorbåt till de avskilda öarna Koh Kham och Koh Kradad.
 • Njut av läckra lokala skaldjur, särskilt rätter gjorda med mantisräkor.
 • Plantera koraller tillsammans med Koh Mak Coral Conservation Group som räddar skadade koraller
 • Testa på batik av orangefärgat järn som kommer från marken på ön och därför är unikt för platsen.

Här hittar du fler tips på vad du kan upptäcka i Koh Mak!


2. Bang Kobua Community Based Tourism Club – upplevelser längs floden

Bang Kobua Community Based Tourism Club ligger i Samut Prakan-provinsen, bara 30 minuter från centrala Bangkok. Förr var Bang Kobua en viktig port till Chao Phraya-flodens jordbruk och transporter, men sedan 2019 strävar man istället efter att bevara det naturliga ekosystemet i området vilket har blivit en viktig komponent för att rena luften i Bangkok. Området har också blivit ett miljövänligt turistmål där resenärer kan uppleva de rena kanalerna och miljöerna.

4 miljövänliga aktiviteter

 • Ta en cykeltur till den prunkande Si Nakhon Khuean Khan Park and Botanical Garden.
 • Paddla kanot eller kajak utmed floden.
 • Gör souvenirer att ta med hem gjorda av tyger som färgats av lokala växter och blommor.
 • Besök ett traditionellt thailändskt spa där de bland annat använder växtbaserat spavatten och kompressbollar gjorda på lokala örter.  


3. Krabi – lyssna till naturens tystnad

Strax öster om Ko Lanta ligger den illa byn Tung Yee Peng där du hittar Ban Thung Yee Peng Ecotourism Community Enterprise – ett center grundat av bybor och Royal Forest Department för att fungera som ett lärocenter för natur och ekoturism. Lokalbefolkningen har nämligen ett stort hållbarhetsengagemang och förvandlar bland annat skräp till konst och souvenirer. Det är även vanligt att de anställer personer som har funktionsvariationer eller är äldre för att fler ska kunna ha en sysselsättning. De arbetar dessutom med en app där entreprenörer, invånare och turister kan beräkna sina egna koldioxidutsläpp.

När det kommer till mat finns det ett brett utbud av hälsosam mat i Krabi som tillagas av näringsrika lokala ingredienser, däribland mycket fisk, och som serveras i handflätade skålar.

5 miljövänliga aktiviteter i Krabi

 • Följ med på en traditionell och romantisk gondoltur i solnedgången där du får njuta av den tysta naturen och endast höra fågelsång och de lugna årtagen som slår i vattnet genom mangroveskogen. Har du tur får du även syn på några djur!
 • Var med och plantera mangroveträd.
 • Gå på matlagningskurs där du får lära dig om det lokala köket.
 • Delta i en workshop. Du kan till exempel lära dig hur du väver en kokosnötkorg eller hur man gör Lampang-te.


4. Khon Kaen – med gastronomi, kultur och hantverk i fokus

Khon Kaen är den fjärde största staden i nordöstra regionen av Thailand, som även kallas ”Isan”. Regionen är känd för sin rustika gastronomi som influerats av grannländerna Laos och Kambodja. Här kan du bland annat äta ”Pla Ra”, fermenterad fisk som är lite som thailändsk surströmming. Det ger en smak av umami och är väldigt populärt i recept från Isan som bland annat grön papayasalladen ”Som Tam”.

4 miljövänliga aktiviteter i Khon Kaen

 • Ta en promenad till den lokala marknaden och botanisera bland lokala råvaror.
 • Upptäck din kreativa sida i Columbo hantverksby.
 • Ta dig till Wat Chai Si och se den otroliga väggmålningen på Wat Chai Si.
 • Njut av den autentiska folkmusiken Mor Lam.


Vill du veta mer om hållbar turism i Thailand? Klicka här!

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Thailand här! 


Text: • 2023-09-12
PartnerTourism Authority of Thailand (TAT)

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen