Annons

FOTO: Vorarlberg Tourismus / Dietmar Denger

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes turistbyrå
Partner

Upptäck magiska Vorarlberg – 3 måsten på resan

Höga berg, djupa dalar, unik arkitektur och en kreativ atmosfär. Vorarlberg i Österrike bjuder både på storslagna naturupplevelser, kulinariska läckerheter och häpnadsväckande träarkitektur.

Text: • 2022-06-21 Uppdaterad 2023-05-17

Vorarlbergen ligger i västra Österrike, mellan Bodensjön och upp till 3000 meter höga berg, indelat i sex semesterregioner:

Bodensee-Vorarlberg: Känt för sitt livliga kulturliv och de mysiga, små städerna Bregenz, Dornbirn, Hohenems och Feldkirch.
Bregenzerwald: Består av hela 23 byar med både traditionell och modern träarkitektur. Här hittar du även KäseStrasse Bregenzerwald som ger en inblick i den lokala ostkulturen.
Alpstaden Bludenz med Brandnertal, Klostertal och biosfärparken Großes Walsertal som fokuserar på hållbar turism.
Lech Zürs am Arlberg: I det världsberömda skidområdet är blommande ängar och vackra berg en fröjd för öga, och området är också känt för sina många och fina restauranger.
Montafon: Dalen bjuder in till minnesvärda upplever i bergen med allt ifrån vandring till mountainbike och elcykel.
Kleinwalsertal: Den charmiga högdalen är helt inramad av berg och kan bara nås via en väg från Tyskland.

Vackra Montafondalen. FOTO: Oesterreich Werbung / Dietmar Denger

Det är enkelt att ta sig runt i Vorarlberg tack vare bra förbindelser med både tåg och buss, och du kan utforska hela regionen med hop-on-hop-off-principen. Med ett inclusive-kort kan du åka kollektivt och med bergbanor i alla semesterregionerna – och dessutom ger det dig många olika rabatter. Kortet finns att köpa till ett förmånligt pris, och i vissa fall ingår det i även när du övernattar i regionen.

Ta dig fram med kollektivtrafiken i Bregenzerwald – och upplev unika busshållplatser längs vägen. FOTO: Vorarlberg Tourismus / Rupert Muehlbacher

3 saker du inte vill missa i Vorarlberg

1. Vandra i det magiska landskapet

Vorarlbergs imponerande landskap är något alldeles speciellt, och sitt relativt lilla område tills trots finns här en stor mångfald. På bara en timmes bilkörning kan du ta dig från Bodensjöns stränder som liknar Medelhavets till regionens andra sida med dess höga berg. På vägen kommer du köra mellan allt ifrån floddalar, hedar och skogar till små bergssjöar.

I regionens södra och östra del reser sig bergskedjor som Arlberg, Silvretta och Rätikon med glaciärer och berg på upp till 3000 meter ö.h. Vissa av dem kan du ta dig upp i med linbana eller också snörar du på vandringskängorna och ger dig ut på någon av de många, skyltade vandringslederna. Du kan även följa med på guidad vandring som anordnas av flera av de hotell som ligger längs vägen.

Läs mer om vandring i Vorarlberg här.

Ta dig upp i bergen med linbana. FOTO: Vorarlberg Tourismus / Dietmar Walser

2. Kulinariska upplevelser

Gillar du ost? Då kommer du älska Vorarlberg. Hårdostar av olika slag är typiska för regionen och uppe i bergen betar kor i det gröna gräset och bland alpina örter. Det ger mjölken, och därmed även ostarna, en alldeles speciell och god smak. Här tillverkas dock även andra ostar av både får- och getmjölk. I Montafon hittar du till exempel den unika ”Sura Kees” (surost), en mager ost med smak av olika kryddor. Vill du veta mer kan du besöka något av de många alpina mejerierna som du bland annat kan nå via vandringslederna eller besöka något av de tre osthusen i Bregenzerwald, i Montafon och i biosfärparken Großes Walsertal. Varför inte boka in en ostprovning?

Är du nyfiken på lokala rätter? Då borde du testa ”Riebel”, en rätt gjord på majsgryn och som ofta serveras på frukostbufféer, eller Kässpätzle som är en av favorit för många Vorarlbergare. När det kommer till dryck är brandies av olika slag ett vanligt inslag tack vare de många fruktodlingar runt Bodensjön och i det bördiga området Rhendal, men du hittar även flera ölbryggerier och vingårdar i området.

Självklart finns det även gott om härliga restauranger att besöka. Många av dem är måna om att använda råvaror från området, och gärna på innovativa sätt. Här kan du läsa mer om det.

Testa den lokala rätten Kässpätzle. FOTO: Vorarlberg Tourismus / Michael Gunz

3. Unik byggnadskultur

Även om höga berg och djupa dalar kanske är det första du tänker på när du hör Vorarlberg så är regionen även känd för sin moderna arkitektur, och det är framför allt byggnader i trä som sticker ut. I området finns det gott om skog, och eftersom det alltid har vuxit mer virke än vad som förbrukats har trä blivit det självklara byggnadsmaterialet – och det är det än idag. Även inuti husen är trä ett självklart inslag och i regionen finns det gott om kunniga hantverkare, inte minst i Bregenzerwald.

Både modern och traditionell träartikeltur i Bregenzerwald. FOTO: Bregenzerwald Tourismus / Adolf Bereuter

Nyfiken på att se mer av olika lokala hantverk? Besök det moderna Werkraumhaus i Andelsbuch som visar upp olika verk i varierade utställningar om regional hantverks- och designkultur. Du kan även följa med på en spännande ArchitekTour som är, precis som det låter, rundturer där du får uppleva utvald arkitektur. Det finns sju olika rutter att välja mellan, men alla leder till unika byggnader och hantverk från Vorarlberg så oavsett vilken rutt du tar kommer du inte bli besviken. Läs mer här.

Vill du få fler tips på vad du kan uppleva i Vorarlberg? Klicka här!


Text: • 2022-06-21
PartnerÖsterrikes turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen