Annons

Andorra är ett av Europas orörda naturparadis. Här kan du bland annat glampa på Sedornet. Foto: Turisme Andorra

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Visit Andorra
Partner

Upptäck natursköna Andorra – 7 upplevelser du inte får missa

Kristallklara glaciärsjöar, höga bergstoppar och frodiga naturreservat. Natursköna Andorra är ett av världens minsta länder och ett äventyrsmecka för hela familjen.

Text: • 2024-05-01 Uppdaterad 2024-05-23

Mellan Spanien och Frankrike i bergiga Pyrenéerna ligger ett av världens minsta länder. Mikrostaten Andorra är ett äventyrsmecka i liten förpackning där 90 % av territoriet består av natur och turismen ännu är måttlig. Trots att landet till ytan är ungefär lika stort som landytan i Göteborgs kommun, finns det många anledningar att resa hit – framför allt om du älskar orörd natur, vandring och skidåkning. Njut av 400 klätterleder, cykling i 21 bergspass, 70 sjöar och mer än 1000 skyltade vandringsleder mellan pittoreska byar. Här är 7 anledningar att resa till Andorra!

1. Vandringen

Vandra till glaciärsjöar och i skyddad natur

I Andorra finns tre skyddade naturområden, vilket gör landet till ett riktigt vandringsmecka! Världsarvsskyddade Madriu-Perafita-Clarordalen utnämndes till kulturlandskap 2004. Här finns inga bilvägar, men desto fler vandringsleder. Utforska Coronallacs trail – en fem dagars tur på 90 kilometer som tar dig mellan fyra bemannade bergshytter i variationsrik natur. I Andorra finns över 100 vandringsleder men den mest kända är GRP – en cirkulär led som tar dig genom hela landet i sju etapper. Missa inte de enklare men minst lika vackra dagsvandringarna som tar dig till de sagolika glaciärsjöarna Estanys de Tristaina och the Pessons lake.

Andorra är en orörd vandringsdestination med höga bergstoppar och variationsrik natur. Foto: Turisme Andorra

2. Glamping & bergsstugor

Sov under stjärnklar himmel

I Andorra finns omkring 30 bergsstugor som du kan övernatta i, perfekt för vandrings- och naturälskaren. De flesta är av det enklare slaget där du får ta med dig egen sovutrustning, men det finns också fyra stugor med extra bekvämligheter. Spana in Refugio Comapedrosa vackert belägen intill glaciärsjön Les Truites liksom stenstugan Juclà Refuge som är ett av landmärkena på GPR-leden liksom start och slutpunkt på vandringsleden Coronallacs. I Andorra finns också Refugi de l´Illa och Refugi Borda de Sorteny. Den som är sugen på glamping kan checka in på Sedornet belägen på 1650 meters höjd i hjärtat av skogen Ordino.

bergsstuga vid sjö
En av Andorras vackert belägna bergsstugor är Juclà Refuge som är både start- och slutdestination på vandringsleden Coronallacs. Foto: Turisme Andorra
Bord intill fönster med utsikt över berg
Ta en paus och beundra utsikten över Pyrenéerna från någon av de 30 bergsstugorna som finns i Andorra. Foto: Turisme Andorra

3. Storslagna utsiktsplatser

Hängbroar och glasplattformar

Vackra utsiktsplatser finns det gott om i Andorra. Utsiktsplatsen Roc del Quer är glasplattformen som sträcker ut sig likt en tunga över dalarna Montaup och Valira d’Orient, omringad av de storslagna Pyrenéerna. En annan höjdare är den sfäriska plattformen Solar de Tristaina belägen på toppen av Peyreguils på 2701-meters höjd. På denna cirkulära plattform befinner du dig bara några meter ifrån gränsen till Frankrike med slående utsikt över Ordinodalen. Hit tar du dig enkelt med linbana och stolslift. Vill du testa nerverna på riktigt ska du bege dig till Pont Tibetà en 603 meter lång hängbro som sträcker sig över dalen Vall del Riu i Canillo.

Utsiktsplattform vid berg och sjö
Solar de Tristaina – en höjdpunkt med storslagen utsikt. Foto: Turisme Andorra

4. Klättring & cykling

Storslagna cykelvägar

Med 21 bergspass är Andorra ett himmelrike för aktiva cyklister. Den som älskar bergscykling kan njuta av skidbackarna vars snö smält på somrarna liksom rutter som Camí del Gall, Camí de les Pardines och Rabassa. För en bekvämare upplevelse – hyr en elcykel, trampa och njut! Det finns också omkring 400 klätterleder i Andorra och fem kanjoner där du kan testa canyoning – ett svalkande äventyr där du med sele och rep virar dig ner på bergsväggar och i vattenfall.

Cyklister på väg i bergen
Cykelsemestern är minst lika storslagen som i Frankrike och Mallorca, men med färre turister. Foto: Turisme Andorra

5. Äventyr för familjen

Zipline och magiska vandringsleder

Andorra är som gjort för en aktiv semester för hela familjen. Här finns allt från små magiska vandringsleder som sätter i gång fantasin (Macarulla) till ziplineäventyr i familjeparken Mon(t) Magic. Missa inte Andorras utomhus-Escaperoom som finns utplacerat i Andorras sju församlingar.

Testa på ziplining i familjeparken Mon(t) Magic. Foto: Turisme Andorra

6. Avkoppling & spa

Thermalbad i alpmiljö

Känner du för att sakta ner några takter? Testa på aktiviteter som hälsovandringar eller skogsbad med någon av de lokala aktörerna, eller besök något av de thermalbad som finns i landet. På Caldea Thermal spa kan du sjunka ner i varmt, mineralrikt vatten, njuta av en massage eller andra behandlingar. Är barnen sugna på att följa med finns en specifik barnavdelning på Caldea Thermal Spa anpassad efter deras behov.

Pooler i inomhusspa
Caldea Thermal Spa är ett avkopplande sagoland för stora och små. Foto: Turisme Andorra
Pool vid glasfönster
Inuu är Caldeas vuxenavdelning. Sjunk ner i poolen och njut av utsikten. Foto: Turisme Andorra

7. Skidåkning

Orörda pister

Det vore en synd att nämna Andorra utan att tipsa om skidåkningen. Andorra är faktiskt ett underskattat skidparadis med mer än 300 kilometer pist och tre skidsystem – Grandvalira, Pal Arinsal och Ordino Arcalis. Tack vare de höga bergen är området snösäkert och dessutom solsäkert med över 300 soldagar per år. Addera det andorranska köket och skidresan är komplett.

Mer information finner du på visitandorra.com och på sociala medier @andorraworld


Text: • 2024-05-01
PartnerAktiv semesterVisit Andorra

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen