Annons
Annons
Annons
Badorten Sankt Peder Ording är perfekt för kitesurfing.

Badorten Sankt Peder Ording är perfekt för kitesurfing.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Sol, bad och mysiga byar – upptäck Tysklands riviera

Med en utpräglad mattradition, vida sandstränder och oslagbar natur är den tyska Nordsjöregionen lika hänförande som vilken semesterort som helst – men på armlängds avstånd till Sverige. Upptäck den Tyska rivieran.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-09 Uppdaterad 2021-06-23

Tips! Upptäck Vadeland på cykel

Regionen Schleswig-Holstein, där Vadeland ingår, har inte mindre än 13 fantastiska cykelleder.
Ett tips är att utforska området precis vid den tysk-danska gränsen, eller kring Kielkanalen. Utgå också gärna från byn Greetsiel.

De flesta som planererar en resa till nordvästra Tyskland har siktet inställt på ön Sylt. Men området har mycket mer än så att erbjuda. Själva fastlandet runt Nordsjön, även kallat Vadehavet (eller på tyska; Wattenmeer), är ett 50 mil långt område som sträcker sig från Danmark, via Tyskland, till Nederländerna. Hela regionen är värd att upplevas men den tyska delen är något alldeles särskilt. Med sin mångfald av både växter och djur är det ett unikt naturlandskap, vilket inte minst visade sig år 2009 då Vadehavet upptogs på UNESCOs världsarvslista.

Här listar vi fem saker du inte får missa längs den Tyska rivieran.

1. Fågelskådning

Området runt Vadehavet är speciellt känt för sitt rika fågelliv. Omkring 10 till 12 miljoner flyttfåglar mellanlandar här på sin väg norr- eller söderut. Kika på änder eller gäss när de fyller på sina fettreserverer eller se vadare som ruggar till vinterdräkt. 
Du behöver inte vara ornitolog eller fågelentusiast för att hänföras av de fjäderklädda djuren. 

Sol, bad och mysiga byar – upptäck Tysklands riviera
Missa inte mysiga fiskebyn Greetsiel.

2. Mysiga byar

Om du är ute efter en mer gemytligt stadsmiljö, trevliga restauranger och shopping gör du bäst i att ta dig till fiskebyn Greetsiel. Utgå gärna från hamnen där de flesta restauranger finns. Här kan man även ägna timmar åt att kika på alla de fiskebåtar som är på väg in och ut, inte sällan med en dagsfångst av krabben, som är små räkor vilket är en lokal delikatess.

3. Vandra

Regionen Vadehavet är utmärkt för vandringssugna besökare. Det finns anpassade leder både för dig som är rutinerad i vandringskängorna, eller för dig som bara vill gå kortare, okuperade, sträckor. I princip hela området är ett djur- och naturreservat med många unika växtarter och djur.

Hela Vadeland är också starkt påverkat av tidvattnet. Till stor del beror det på västanvind som pressar havsvattnet uppåt land. Vid stark blåst kan högvattennivån ligga på uppemot fyra meter högre än lågvatten. För den som vandrar ska man ha detta i åtanke, då hela stränder kan försvinna, eller göras mer framkomliga. Vid lågvatten kan du till exempel vandra mellan öar, men se till att det finns en väg kvar när du ska hem igen!

 

Sol, bad och mysiga byar – upptäck Tysklands riviera
De typiska solhytterna är inte bara vackra utan även bra mot den tidvis hårda vinden.

4. Sol och bad

Med den 140 år gamla och anrika badorten Sankt Peder Ording erbjuder Vadehavet ett riktigt strandparadis. Belägen på en halvö med en strand på hela tolv kilometer finns det utmärkta förutsättningar för salta bad.
Behöver du ta en paus från solen kan du strosa på någon av de två långa pirer som ligger i anslutning till stranden. Missa inte att äta på någon av alla fint belägna restauranger i området.
Är du surfentusiast är området också ett härligt alternativ, framför allt för dig som gillar kitesurfing. 

5. Mat

I Vadehavet står maten i ständigt fokus, vilket inte minst märks på de olika evenemang som arrangeras i området. I februari äger den traditionella bålbränningen (Biikebrennen) rum där man värmer sig med en riktigt god grönkålsmiddag. Testa gärna Fischbrötchen också, vilket är en panerad fiskbit i bröd. Annars präglas det inhemska köket av salt och sött – vad sägs om potatis som karamelliserats i socker? Eller varför inte sockrad grönkål. Lägg även Feinheimisch på minnet. Det är en förening som restauranger, bagerier och slakterier bland annat kan ansluta sig till som står för lokalproducerad mat med hög kvalité.   

Sol, bad och mysiga byar – upptäck Tysklands riviera

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-09
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen