Annons

Picassoudden vid Vänern, Kristinehamn. Foto: Øyvind Lund, Lund Media. | Skogsbad på Happie camp. Foto: Visit Värmland/ Roger Borgelid.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Visit Värmland
Partner

Skogar & sjöar – upptäck Värmlands naturskatter på cykel och till fots

Värmland är en riktig sommarpärla och för den som är sugen på aktiviteter finns en mängd fina vandrings- och cykelleder att utforska. Ett perfekt sätt att uppleva den vackra värmländska naturen!

Text: • 2024-05-14 Uppdaterad 2024-05-14

Intresset för aktiva och hållbara resor fortsätter att öka och vill du uppleva svensk natur i sitt esse är Värmland den perfekta destinationen! Här finns 65 leder och ledområden Biking Värmland-leder (MTB) och 22 Hiking Värmland-leder (vandring) som samtliga är certifierade och passar allt från nybörjare till experter.

För den som föredrar leisure cykling så har Värmland även två nationella cykelleder, Unionsleden som går mellan Karlstad och norska Moss, och Vänerleden som löper runt Sveriges största sjö. Här finns också Klarälvsbanan, en fridfull cykelupplevelse på 90 km där man åker längs en bilfri asfaltsväg på en gammal banvall.

Upplev Värmland på cykel. Foto: Visit Värmland/ Roger Borgelid.

En aktivitet som definitivt sticker ut är Torsby Skidtunnel där längdskidåkare har möjlighet att träna året om – även mitt i sommaren.

En annan unik upplevelse hittar du hos Vildmark i Värmland. Här får du nämligen bygga en egen flotte som du sedan färdas med längs Klarälven. Ett äventyr som bland annat varit med på National Geographic Travelers lista” 50 tours of a lifetime”. Välj mellan allt från en dagstur till en hel vecka då du även kan övernatta ombord på flotten.

Här är ett förslag på en somrig långweekend I Värmland med fokus på vandring och cykling. Trevlig resa!

Dag 1 – Vandra utanför Kristinehamn

Kring Kristinehamn finns flera fina Hiking Värmland-leder som alla utgår från naturreservatet Nötön-Åråsviken nära Vänern. Prästöleden börjar vid naturreservatets nordligaste entré och är ca 5,6 km lång. Längst ut på Prästöudden finns en rastplats med vy över Vänern. Nötöleden börjar vid naturreservatets mellanentré och är ca 5,5 km lång. Leden går genom ett kulturlandskap med gamla ekar. Arskagsleden börjar vid naturreservatets sydligaste entré och är ca 5,6 km lång. Längst söderut på leden kommer du till Arskagsudden, en öppen ängsmark med utsikt över Vänern. 

Vandra i Värmlands magiska natur. Foto: Visit Varmland/ Roger Borgelid.

Bo i närheten:

Kristinehamns Herrgårdscamping. Ligger naturskönt vid Vänerns strand strax utanför Kristinehamn och har både camping och stugor för uthyrning.
Park Hotell. Lugnet mitt i stan mitt emot Järnvägsstationen.

Kristinehamns Herrgårdscamping. Foto: Johanna Fransson.

Dag 2 – Cykla MTB i Arvika

I Ingestrandsskogen nära Arvika finns ett 5 km långt system med kvalitetssäkrade leder anpassade för MTB-cykling. Här finns även en maskinbyggd blå bana på cirka 1 km med doseringar och hopp. Banan är lämplig för barn från 5 år, men också för mer erfarna cyklister. Övriga 4 km av stigar i området är röda och har flera längre sektioner av teknisk karaktär för den som vill ha mer utmaning.

Cykla MTB i de Värmländska skogarna. Foto: Visit Värmland/ Roger Borgelid.

Bo i närheten:

Guesthouse Eleven. Personligt och atmosfäriskt hotell med naturen runt hörnet. Ligger en mil utanför Arvika.
Selma Spa. Om du vill sätta guldkant på semestern så ligger klassiska Selma Spa i Sunne, 45 minuter med bil från Arvika. Här finns vandringsleder utanför dörren och utsikt över sjön Fryken.

Sätt guldkant på semester på Selma Spa. Foto: Selma Spa.

Dag 3 – Vandra Hovfjällsrundan

Ta dig upp till Vitsand norr om Torsby för en dagstur genom trolsk gammelskog, myrar, ängar och hällmarker. Hovfjällets naturreservat bjuder på vackra vyer, tystnad och äkta vildmarkskänsla. Hovfjällsrundan är på totalt 12 km och tar cirka fem timmar att gå. Längs leden finns flera rastplatser i fantastiska miljöer.

Den värmländska naturen bjuder på vandring för alla. Foto: Visit Värmland/ Øyvind Lund.

Bo i närheten:

The Lodge. Charmigt B&B med naturskönt läge vid en sjö utanför Torsby. 
Sahlströmsgården. Vackert boende nära Skidtunneln för den som vill testa åka längd under sommaren.

Njut av boende och bastu på Sahlströmsgården. Foto: Jenny Nohrén.

Dag 4 – Cykla MTB i Filipstad

Till sista dagen byter vi till cykel igen! I Persberg utanför Filipstad finns tre olika cykelleder som alla är kvalitetssäkrade. Starten för samtliga sker vid den nordvästra parkeringen till Högbergsfältets naturreservat.

För den som vill cykla en mycket lätt tur finns möjligheten att besöka Kalhyttan Sport & Fritidsarena. Här finns en runda på 2 km som är graderad som grön led (mycket lätt att cykla) och sträcker sig runt själva arenan.

Ta cykeln till Tillas stoll i Högbergsfältets naturreservat. Foto: Alex Waldne/ Visit Värmland.

Bo i närheten:

Hennickehammars Herrgård. Ligger strax utanför Filipstad och har ett välrenommerat kök samt en relaxavdelning – mycket välkommet efter en dags cykeläventyr!
Big Hill Lodge. Liten intim stugby med familjeägd restaurang och café med underbara solnedgångar uppe på vackra Storhöjden med milsvid utsikt.

Fler förslag på cykel- och vandringsleder i Värmland hittar du på:
Cykel: https://visitvarmland.com/destinationer/biking-varmland/
Vandring: https://visitvarmland.com/destinationer/hiking-varmland/


Text: • 2024-05-14
PartnerVisit Värmland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen