Annons
Annons
Annons
Ravinen Congost de Mont Rebei (Terres de Lleida).

Ravinen Congost de Mont Rebei (Terres de Lleida).

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Katalanska turistbyrån
Partner

Vandring i vackra Katalonien – 8 fantastiska leder

I Katalonien kan du njuta av ett vackert landskap, oavsett om du vandrar uppför en brant bergsstig i Pyrenéerna, längst med Medelhavskusten eller njuter av lugnet på de många skogsstigarna som finns.

Text: Katalanska turistbyrån • 2020-10-11 Uppdaterad 2023-05-17

I Katalonien får du en perfekt kombinerad semester tack vare dess natur, intressanta historia, härliga städer, rika kultur, goda mat och inte minst de många möjligheterna till en aktiv semester. 

Regionen har en lång historia av vandring, tack vare närheten och respekten för naturen. Här finns vandringsleder i varierad längd och svårighetsgrad, och många har noggrant skyltats upp för att du enkelt ska kunna ta dig fram och utforska regionen. Tack vare vandringslederna kan du upptäcka allt ifrån Pyrenéerna, Medelhavskusten, vackra städer och byar, floder och dalar till lummiga olivlundar och vingårdar.

Långdistansleder

”Gran recorregut” (GR) är en samling leder pÙ� över 5000 kilometer, och många av lederna går genom Katalonien. De är perfekta för dig som vill uppleva regionen till fots, och kanske även övernatta längs vägen.

GR11: Vandringled i södra Pyrenéerna
Denna bergiga och utmanande led på 378 kilometer är indelad i 24 etapper. Den tar cirka 24 dagar att gå, men du kan förstås välja att bara gå delar av sträckan. GR11 tar dig från kusten och Cap de Creus-fyren, genom södra Pyrenéerna och leder dig fram till Barravés-dalen. Längs leden kan du stanna till i Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park, Alt Pirineus och Cap de Creus naturparker samt olika historiska platser som Sant Pere de Rodes kloster.

GR92: Upplev Kataloniens kustremsa
Den cirka 560 kilometer långa GR92 är också känd som Camí de Ronda (Den runda leden). Längst med leden får du möjlighet att upptäcka Kataloniens vackra kust, med små vikar, höga klippor, charmiga stränder och andra dolda pärlor du inte kan ta dig till på något annat sätt än att vandra. Camí de Ronda Costa Brava och Camí de Ronda Ametlla de Mar är två av de sträckor som ingår i GR92.

GR99: Ebro Path
Denna vandringsled på 165 kilometer går utmed floden Ebre och i Naturparken Delta de L’Ebre, som är en av Europas viktigaste fågelreservat. Parken förklarades dessutom som ett biosfärreservat av UNESCO. Längs med leden får du även uppleva en unik historia, kultur och det lokala kÙ�ket i städer som Miravet och Tortosa.

Camí de Ronda Ametlla
Vill du ta en kortare led rekommenderas den 16 kilometer långa Camí de Ronda Ametlla, som ligger norr om Ebre-deltat och sträcker sig från L’Ametlla de Mar till L’Ampolla. På vandringen kan du pausa för att ta ett dopp i kristallklart vattnet innan du fortsätter att gå på klipporna vid vattnet. Du kan även ta en omväg längs platja de la Marquesa till fyren vid Punta del Fangar, som är särskilt vacker i solnedgången.

Vandring i vackra Katalonien – 8 fantastiska leder
Vandringsleden Camí de ronda, Calonge (Costa Brava).

Gastonomiska vandringsleder

En viktig del av Kataloniens kultur är dess gastronomi, och här tillverkas allt ifrån cava och olivolja, till ostar och ris. Vill du besöka de olika odlingarna och fabrikerna och smaka på de många lokaltillverkade delikatterna är det perfekt att vandra.

Penedès 360O
Penedès 360är en led på 151 kilometer, som ligger nära både Barcelona och Tarragona. Vinområdet Penedès är känt för sin cava, och här slingrar sig vandringsleden fram mellan vingårdar, vinodlingar, vacker natur och charmiga städer. Du får självklart inte missa att njuta av ett gott glas vin längs rutten!

Beaing heart of wine
Priorat County Paths Network är ett 18,5 kilometer långt nätverk av bitvis svåra gångstigar som går från Falset till Gratallops och Bellmunt och sedan tillbaka till Falset. Leden tar cirka sex timmar att gå och tar dig fram genom Priorat, som är ett av världens främsta vinframställningsområden. Här finns gott om möjligheter att uppleva god mat och goda viner.

Vandra i unika naturparker

I Katalonien finns många spektakulära natur- och nationalparker, och i dessa finns några av regionens finaste vandringsleder.

Els 3 Monts
Denna vandringsled på105,5 kilometer sträcker sig mellan tre berg från Montseny till Montserrat. Leden är indelad i sex delar som alla ligger 45 minuter från Barcelona, vilket gör att vandringen lätt kan kombineras med en cityresa. Montseny är en naturpark som förklarades som ett UNESCO-biosfärreservat 1978 tack vare sitt unika landskap, medan Montserrat är en kulturell och andlig symbol för hela Katalonien.

Vulkaner, lava och uråldriga sjöar
Vill du ta en enkel vandring på 9,76 kilometer i en varierad natur? Då kan du ta en vandringsled i Garrotxa som börjar vid Les Fonts de Sant Roc och leder dig mellan allt ifrån ”vulkanernas stad” Olot, vulkanen El Racó, genom skogsmarken La Moixina och mellan bördiga åkrar i Vall d’en Bas där man bland annat odlar kidneybönor, tryffel, endives och kastanjer.

Aktiv semester 

Vandring i vackra Katalonien – 8 fantastiska leder
Vacker natur i kommunen Masquefa (Barcelona Province).

Förutom att vandra i Katalonien finns det förstås även många andra aktiviteter som passar dig som vill ha en aktiv semester. Här kan du bland annat cykla, paddla, dyka och till och med åka skidor. Katalonien är nämligen en av få destinationer där du både kan njuta av Medelhavets milda klimat, samtidigt som du åker skidor i någon av de tio alpina skidorterna i de katalanska Pyreneérna som har skidbackar om totalt 700 kilometer. 

Vill du paddla är de många ravinerna i Pyrenéerna perfekta, som finns i bland annat Pallars Sobirà-regionen och i staden Llavorsí. I regionen La Garrotxa kan du njuta av Sant Aniol-kanjonen och Canal-kanjonen.

Läs mer om vad du kan uppleva i Katalonien här!


Text: Katalanska turistbyrån • 2020-10-11
PartnerKatalanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen