Annons
Annons
Annons
Carlshamn Mejeri

Carlshamn Mejeri

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Carlshamn Mejeri
Partner

Veganska vetetortillas som i Texas

Trots att jag gjort hemgjorda vetetortillas minst en gång i veckan de senaste 15 åren så finns det nog ingen rätt som lika effektivt lyckas transportera mig till andra sidan världen. Smaken av dessa tunna, sega, mjuka, flikiga tortillas är smaken av Texas, definierad.

Text: Carlshamn Mejeri • 2020-08-13 Uppdaterad 2023-05-17

Precis som en god handgjord pasta eller kanten på en Napoletansk pizza är dessa vetetortillas helt enkelt så jäkla goda att man egentligen inte behöver så mycket mer. Så om du inte vill använda dem till att göra regelrätta tacos räcker det att servera dem med bara lite bönor och salsa, ett par skedar honung eller varför inte som de är? Så här kan också du lära dig göra veganska vetetortillas som ser ut att vara gjorda av en farmor i San Antonio. 

Recept: Veganska vetetortillas 

Veganska vetetortillas som i Texas

Cirka 15 st:

7 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
50 g Carlshamns bakning
3 dl varmt vatten, ca 80 grader

1. Blanda samman de torra ingredienserna. Skär Carlshamns bakning i mindre bitar och blanda i som om du gör en smuldeg. Häll på det varma vattnet. Blanda till en kletig deg. Forma till en boll, täck med en handduk och låt vila 20 minuter. Fuska inte med detta steg. Vilandet kan få den fulaste, knöliga deg att bli mjuk och len som en Anders Zorn-rumpa.

2. Dela upp degen i lika stora delar och rulla till bollar. Kavla ut dem till runda tortillabröd. Det ska vara riktigt tunna. Ett tips är att köpa en liten dumplingkavel från en asiatisk affär och även använda den till dina tortillas. För att få dem så runda som möjligt brukar jag först kavla, sen snurra degen, kavla igen, snurra igen och fortsätta så tills det är tunt och runt som satanaaperkelää. Fastnar degen på bord eller kavel så är det bara att mjöla. Blir det för mycket mjöl på degen kan man daska av den lite lätt innan tortillan går ner i stekpannan.

3. Stek i torr panna till de får färg. Att få exakt rätt värme på plattan är otroligt viktigt när man gör tortillas, kanske det allra viktigaste. Det måste nämligen vara varmt nog för att tortillan ska kunna puffa upp samtidigt som det inte får vara så varmt att mjölet bränns och blir bittert. På min spis brukar det innebära att jag har plattan på 7 (av 10). Vänd och gör likadant på andra sidan.

4. Om du gjort allt rätt är din tortilla nu antagligen redan supermjuk och gosig, men för att se till att den hålls varm och inte hårdnar så är det viktigt att du förvarar dina stekta tortillas i en tortillavärmare fram tills det är dags att äta. Har du ingen tortillavärmare så kan du slå in dem i folie eller vira in dem i en hadduk. Jag brukar också alltid vända på dem precis innan vi äter, så att den jag stekte först också äts först. Det känns inte mer än rätt plus att alla tortillas hinna mjukna på detta sätt.

5. Servera dina tortillas som du vill men förslagsvis med refried beans, tomatsalsa och friterad avokado som på bilden.

Vill du få fler tips på goda veganska recept? Besök carlshamnmejeri.se! 

Text: Jonas Cramby

Så gör du veganska södernbiscuits

Så grillar du exakt som i en gränd i Tokyo


Text: Carlshamn Mejeri • 2020-08-13
PartnerCarlshamn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top