Annons
Annons
Annons
Unna dig en långweekend i Grekland. Foto: GNTO/Athens-Exarcheia-Y.Skoulas

Unna dig en långweekend i Grekland. Foto: GNTO/Athens-Exarcheia-Y.Skoulas

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Weekendtrip till Grekland: 5 städer att besöka

En charterresa känns som det naturliga valet om du planerar en vistelse i Grekland. Men faktum är att landet erbjuder många bra alternativ till en härlig långweekend.

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2018-12-07 Uppdaterad 2021-06-23

En weekendresa ut i Europa är något vi inte tröttnar på. Fler flygavgångar, enkelheten med tåg och bil gör att det nya, spännande städer ofta in är mer än ett par timmar bort.

Flera av de grekiska städerna har alla de element som krävs för en lyckad helgsemester. Och inte bara under sommarmånaderna, utan hela året. Här finns storstadspuls blandat med mer lantligt lugn, men alltid med chans att uppleva den äkta grekiska kulturen.
Har du möjlighet rekommenderas att besöka fler städer under en och samma tur, det är ofta bara ett stenkast mellan en mysig bergsby och en livlig hamnstad.
Njut av grönskande parker, bli bekant med små gator och torg och få ut så mycket som möjligt av din semester.
Här är några av våra guldkorn som du kan besöka var för sig eller tillsammans. 

 

1. Aten

Ingen lista över grekiska städer att besöka är komplett utan att Aten får ta plats. Europas mesta kulturhuvudstad har mycket att erbjuda, om så bara för en helg.
År 1834 blev Aten huvudstad i det moderna Grekland och har sedan snart tvåhundra år varit en attraktiv och modern storstad med oöverträffad charm.
Missa inte! De turkiska kvarteren: Kasta dig tillbaka till den tid då Aten var ockuperat av Osmanska riket. Här blandas smala hus och gator med loppmarknader, intensiva dofter och folkliv. Ta en islatte, sätt dig ner och njut av myllret och pulsen.   

Här kan du läsa mer.

Weekendtrip till Grekland: 5 städer att besöka
Strandpromenad i Aten. Foto: GNTO/Attica-Faliro-Y.Skoulas

2. Thessaloniki

Vi lämnar Aten och rör oss norrut, närmare bestämt 52 mil. Där hittar vi Thessaloniki, Greklands näst största stad och centrum för Greklands norra region. Byggd nära havet, vid baksidan av Thermaikosviken, finns närhet till en mysig hamn som ger Thessaloniki sin speciella skönhet och charm. Staden känns, trots sin lilla storlek, som en riktig världsstad.

Missa inte! En rundtur i centrum är härligt, men ta dig även utanför stadens centrum om tid finns. Här finns fler härliga småbyar att besöka. Ett annat tips är att ta dig upp för berget Halkidiki – en utmanande vandring men det kommer att vara värt det!  

Här kan du läsa mer.

Weekendtrip till Grekland: 5 städer att besöka
Ett grönt och frodigt Thessaloniki. Foto: GNTO/Thessaloniki-Aristotelous Sq.-H.Kakarouhas
Weekendtrip till Grekland: 5 städer att besöka
I Thessaloniki finns flertalet spännande restauranger att upptäcka. Foto: GNTO/Thessaloniki-Nightlife-H.Kakarouhas

3. Volos

Volos är en av Greklands största och mest attraktiva städer, och som också har landets mest framstående hamn för både privat- och lastbåtar. Många kommer hit för att ta sig vidare ut i den grekiska övärlden till öar som bland annat Skiathos. Men den som väljer att stanna ett par dagar kommer inte att ångra sig!

Den moderna staden är huvudstad i regionen Magnesia, ett område som bär på många mytomspunna historier från grekiska mytologin. Det här är ett perfekt resmål för dig som fascineras av historia och kultur. Det är även enkelt att ta sig hit, med bara ett par timmar till både Aten och Thessaloniki.

Missa inte! Ta en promenad genom hamnen och bort till Athanasakeion arkeologiska museum. En dold musepärla som täcker den grekiska historien. Här finns många artefakter från arkeologiska utgrävning i området, vissa så gamla som 8 000 år.

 

Här kan du läsa mer om Volos.

Weekendtrip till Grekland: 5 städer att besöka
Volos underbara hamnområde. Foto: GNTO/Volos-Thessaly-Y.Skoulas

4. Nafpaktos

Nafpaktos och Galaxidi anses vara bland de mest natursköna och romantiska destinationerna på det grekiska fastlandet. Du tar dig enklast hit med tåg från Aten vilket tar cirka två timmar. Vackrast är det att åka hit på hösten.

Missa inte! Slottet. En av de mest välbehållna i hela Grekland som dessutom ligger högt beläget på en kulle som ger en fantastisk utsikt över staden. 

 

Här kan du läsa mer om Nafpaktos.

Weekendtrip till Grekland: 5 städer att besöka
Upplev Nafpaktos från ovan – himmelsk utsikt från stadens slott. Foto: GNTO/Nafpaktos-Central Greece-K.Kouzouni

5. Aráchova

Aráchova är en bergsby som ligger vid foten av Mount Pasnassós i regionen Vita, södra Grekland. Vad inte många vet är att Aráchova är en skidort, och en riktigt bra dessutom som uppskattas av både skidentusiaster och kändisar. Byn är perfekt för dig som letar efter lugnet i en drömmig bergsmiljö omgiven av moderna faciliteter, eller för dig som söker ett spännande nattliv, fart och fläkt i backen och med närhet till Aten.

Missa inte! Att vandra. Ta en dag utanför byn och bortanför skidbackar och bara njut av den vackra miljön och friska luften. 

Här kan du läsa mer om Aráchova.

Weekendtrip till Grekland: 5 städer att besöka
Nut av lugnet vid berget. Foto: GNTO/Arachova-Central Greece-V.Vergas

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2018-12-07
PartnerUnderbara Grekland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen