Estland

Världsdel: Europa · Huvudstad: Tallinn · Valuta: euro · Invånare: 1 340 000 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.visitestonia.com/sv/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Blått som himmel och hav. Svart som historien. Vitt som sommarnätterna. Estlands flagga säger det mesta om landet den symboliserar. Efter århundraden av svenska, tyska och ryska ockupationer lyckades Estland till slut krångla sig loss från besvärliga grannar. Den sjungande revolutionen har förvandlat riket till en stormakt i schlager och något som känns ganska skandinaviskt. Arvet från svensktiden (1561-1720) skymtar fläckvis i historia och nutida investeringar.

I huvudstaden Tallinn finns en svensk kyrka. Landets näst största stad Tartu domineras av det universitet som år 1632 grundades av Gustav II Adolf. Estlands alper i Otepää, har en svensk skidlift. Och så har Haapsalu stått modell för mycket av illustrationerna i Astrid Lindgrens böcker. Konstnärinnan Ilon Wikland växte upp här i trähusidyllen som under sekelskiftet var Östersjöns Saint Tropez och regelbundet besöktes av både svensk överklass och den ryska tsaren. På öarna utanför Estland finns det fortfarande spår av den svenskspråkiga minoritet som levde här fram till 1944.

Bortom byar och städer existerar ännu ett gammalt kulturlandskap och en natur som vi i Sverige till stor del slarvat bort efter sekelskiftet. I Estlands urskogar finns örn, svart stork, varg, bäver och björnar. Saaremaa (Ösel) och Hiiumaa (Dagö) med sina väderkvarnar och strandängar påminner om Öland och Gotland.

Läsning om Estland